FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U probni rad pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

IČIĆI, 21. ožujka 2012. (Hina) - Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda "Opatija" u Ičićima, na kojemu su izvedeni radovi vrijedni više od 41,5 milijuna kuna (bez PDV-a), svečano je danas, tri mjeseca prije roka, pušten u probni rad.

Početak probnog rada uređaja označili su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Kompleks s uređajem koji će obavljati prvi stupanj prošišćavanja čine tunelska građevina široka 15 metara, visoka 13 metara i duboka 30 metara, zaravan i upravna zgrada, strojarsko-tehnološka oprema, ventilacijski sustav, elektronapajanje i automatizacija.

Radove na pročišćivaču, koji je središnji takav uređaj na Liburniji, izvela je zajednica ponuđača u kojoj su bile tri hrvatske i dvije talijanske tvrtke.

Uređaj je financiran na osnovi ugovora o financiranju u sklopu druge faze Jadranskog projekta, tj. Projekta zaštite voda od onečišćenja u priobalnom području od 78 milijuna kuna.

Zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvitak osigurano je 50 posto novca, iz državnog proračuna osigurano je 24 posto, Hrvatske vode osigurale su šest posto novca, a jedinice lokalne samouprave, grad Opatija i općine Lovran i Matulji 20 posto.

Druga faza projekta obuhvatit će viši stupanj pročišćavanja na sadašnjoj lokaciji, a riječ je o obvezi prema Europskoj uniji koju Hrvatska treba ispuniti do 2018.

Ministar Jakovina istaknuo je da je riječ o objektu važnom za cijelu Hrvatsku na kojem se očitovala dobra suradnja više lokalnih jedinica.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da ove godine ministarstvo i Hrvatske vode imaju ambiciozan plan od gotovo dvije milijarde kuna investicija u projektu "Jadran 5" i u unutarnjim vodama. Dodao je da se do 2024. u vodoopskbu, odvodnju i navodnjavanje namjerava uložiti 4,5 milijarda eura te da je riječ o velikom poslu.

Govoreći o kvaliteti vode, istaknuo je da je Hrvatska u samom vrhu Europe s obzirom na njezinu kvalitetu i zalihe te da te resurse, uključujući i šume i poljoprivredno zemljište, treba štititi.

Na pitanje može li Hrvatska bolje iskoristiti svoja vodna bogatstva, ministar je odgovorio da prirodne resurse i prednosti u odnosu prema drugim zemljama treba iskoristiti te da o mogućnostima komercijalnog korištenja dijela čistih vodotoka treba izraditi transparentne i kvalitetne analize.

Na pitanje o mogućoj suši i problemu s vodoopskrbom u Istri, ministar Jakovina odgovorio je kako to "izaziva bojazan". Dodao je da "kolege iz Portugala, Španjolske i Italije već šalju apele u tom smislu", da su zatražili pomoć Europske unije, da jesen i zima nisu bile bogate oborinama te kako je moguće da će suša biti izražena i ove godine.

Zato se rade projekti navodnjavanja vezani uz proizvodnju hrane i poljoprivredu, koji su nužni i koji bi trebali biti realizirani u sljedećih nekoliko godina kako bi se proizvodnja hrane mogla što kvalitetnije organizirati, rekao je.

Novinare su zanimale činjenice o navodno nelegalno izgrađenoj vili u blizini Valbandona u vlasništvu Hrvatskih šuma u kojoj su se navodno sastajali bivši djelatnici ministarstva i političari.

Jakovina je rekao kako nije upoznat s tim slučajem, da su Hrvatske šume vlasnici oko 1200 objekata te da "to kako se s tim objektima gospodarilo ide na dušu bivšoj vladi i resornome ministarstvu te upravi Hrvatskih šuma, koja je u pravilu netransparentno i nekvalitetno" trošila novac.

"Na ovu i slične informacije brzo ćemo reagirati i s novom upravom Hrvatskih šuma razjasniti situaciju i naći rješenje. Ono što nije osnovna djelatnost Hrvatskih šuma, a što opterećuje gospodarenje, neće više biti predmet njenog upravljanja", rekao je ministar Jakovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙