FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

SLAVONSKI BROD - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Slavonskome Brodu odgovarajući na novinarska pitanja vezana uz prosvjede proizvođača mlijeka kazao kako je "vrlo odgovorno poslana poruka kako će se sve obveze prema Zakonu o državnoj potpori u poljoprivredi iz 2011. godine ispuniti". Dodao je kako će se truditi da znatan dio bude isplaćen već krajem prvoga kvartala kako bi se kvalitetno pripremila proljetna sjetva. Ministar vjeruje kako će se reformskim zahvatima koji se pripremaju preokrenuti negativni trend koji obilježava hrvatsku poljoprivredu u posljednjih 15 godina. Sve rješavati kroz krajnju cijenu proizvoda nije moguće, rekao je ministar, istaknuvši kako se pogotovo više ne može računati na modele kojima su se koristili njegovi prethodnici, koji su "stalnim intervencijama i dodatnim upucavanjem" novca iz proračuna gasili požar. Vrlo jasno smo rekli da mljekari više ne mogu računati na intervenciju od 42 lipe po litri mlijeka, koja je vrijedila do listopada prošle godine, i to ne zato što ne volimo svoje poljoprivrednike i ne želimo im pomoći, nego jednostavno zato što intervencije na tržištu nisu dopuštene, istaknuo je, navevši kako "to nije ispregovarano i nije praksa u Europskoj uniji". Podsjetio je i kako domaći farmeri uz dogovorenu otkupnu cijenu od države dobivaju i znatne poticaje na različitim osnovama.

ZAGREB - Na mrežnim stranicama Ministarstva financija danas je objavljeno očitovanje ministra Slavka Linića glede dugovanja pomoćnice ministra Nade Čavlović - Smiljanec, u kojem ministar ističe kako smatra propustom svoje pomoćnice što je dugove prema kreditnim institucijama izvršila sa zakašnjenjem ali da to ne može biti razlogom za njezino razrješenje. Ministar ističe kako Nada Čavlović-Smiljanec kao ravnateljica Porezne uprave ne bi smjela imati obaveze ni prema državi ni osobne obaveze kao niti obaveze prema kreditnim institucijama ili građanima. Propust što je dugove prema kreditnim institucijama izvršila sa zakašnjenjem smatram propustom, ali ne i razlogom za njeno razrješenje, navodi, među ostalim, ministar financija Slavko Linić.

ZAGREB - Skupština trgovačkog društva Zagrebačkog holdinga na današnoj je sjednici dala pozitivno mišljenje na poskupljenje gradskog prijevoza ZET-a, dok se u vezi vodnih usluga proglasila nenadležnim jer pročišćavanje otpadnih voda nije u djelokrugu nadležnosti holdinga, nego zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) d.o.o., izjavio je novinarima predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović. Čović je dodao da će zaključci biti proslijeđeni gradonačelniku Milanu Bandiću na odlučivanje. "Gradonačelnik ima cjeloviti zahtjev i mislim da ima sve elemente za suglasnost i nadam se da će ju dati", rekao je Čović. "Cijena pojedinačne vozne karte bit će jedinstvena - 10 kuna i svi će ju moći kupit po toj cijeni", dodao je.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odobrio je povećanje cijene javnog gradskog prijevoza, a na konferenciji za novinare istaknuo je da se izborio za najugroženije skupine građana koji će godišnju kartu plaćati svaki mjesec po 100 kuna. Cijenu mjesečne karte gradskoga prijevoza ZET-a za najugroženije skupine građana - učenike srednjih škola, studente i umirovljenike, kao gradonačelnik, skinuo sam s prvotnoga prijedloga Holdinga od 180 kuna na 120 kuna, izjavio je večeras na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Podsjetio je kako je za iste kategorije građana mjesečno plaćanje godišnje karte s Holdingova prijedloga cijene od 145 kuna odobrio cijenu od 100 kuna. Bandić je istaknuo kako je Holdingu predložio da teret cijene gradskoga prijevoza podijele popola s građanima. "Predložio sam da razliku nadoknade na račun unutarnjih rezerva Holdinga", rekao je Bandić dodavši kako je to sve što je mogao izboriti. Novinare je izvijestio kako će se očitovati i o najavljenu poskupljenju vodne naknade tek nakon prijedloga nove cijene Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV).

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova večeras prihvatili povećanje naknade za razvoj javne vodoopskrbe i odvodnje za kućanstva i ostale korisnike. Pročelnik Gradskog ureda za komunalne poslove Davor Jelavić rekao je da se prema toj odluci utvrđuje naknada za kućanstva i ostale korisnike od 30 lipa po kubičnom metru za isporučenu vodu te 70 lipa za odvodnju otpadne vode. Za korisnike industrijskih zdenaca određena je naknada od 70 lipa po kubnom metru za razvoj javne mreže odvodnje. Zastupnici su jednoglasno odbili sporazum između Hoto grupe i Grada Zagreba i prihvatili zaključak da se zadužuje gradonačelnik da skupštini dostavi izvješće u vezi s utvrđivanjem i realizacijom javnog interesa na području lica - Preobraženska - Preradovićev trg - Varšavska - Gundulićeva.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je danas da poskupljenje cijena gradskog prijevoza dolaze u iznimno teškom trenutku za građane te da ta odluka nikoga ne veseli. "Činjenica je da se cijena ZET-a i komunalnih usluga u Zagrebu nisu mijenjale posljednje četiri godine, ali ovo poskupljenje dolazi u iznimno teškom trenutku za građane" rekao je Bernardić u izjavi novinarima. Naglasio je kako je zadaća izvršne vlasti u gradu, koju čine gradonačelnik i Uprava Zagrebačkog holdinga, stvaranje pretpostavke da građani mogu raditi i živjeti od svog rada te mogu plaćati javni prijevoz, koji je još uvijek najeftiniji u Hrvatskoj.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je kako je na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke glavna tema bila usvajanje financijskog izvješća za prošlu godinu i financijskog plana za 2012. godinu, te najavila racionalizaciju rashoda u ovoj godini. "Budući da je u prošloj godini bila kampanja imali smo povećane troškove i vjerujem da ćemo u skladu s tim donositi neke odluke u ovoj godini - svakako daljnja racionalizacija u HDZ-u vezana za sve rashode koji su pred nama", rekla je Kosor napominjući kako će sva izvješća biti dostupna na HDZ-ovim internetskim stranicama. Na Predsjedništvu se, kazala je, razgovaralo i o razdoblju koje je pred HDZ-om jer će se stranku morati braniti pred sudom. "S nama su bili naši odvjetnici, odvjetnički tim koji je izložio i glavne elemente odgovora pred tužbu, ali i glavne elemente vezane za obranu HDZ-a", rekla je dodavši kako je prioritetni cilj braniti veliku stranku od 220 tisuća članova.

ZADAR - U Golubiću u blizini Obrovca u eksploziji nepoznate eksplozivne naprave jedna je osoba poginula, a druga je teško ranjena. Po prvim informacijama iz zadarske Policijske uprave, nesreća se dogodila oko 16 sati zbog aktiviranja zasad nepoznate eksplozivne naprave. Poginuo je 49-godišnji muškarac, a 39-godišnjak je teško ranjen. Prvi dio očevida je završen, a okolnosti u kojima se dogodila ta tragedija još se trebaju utvrditi kriminalističkom istragom.

VINKOVCI -Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je da je očevidom utvrđeno kako je izgorjela osoba koja je danas oko 13 sati pronađena u stanu u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Županji 47-godišnji Županjac. Očevidom je utvrđeno da je u noći s 27. na 28. veljače u stanu buknuo požar koji se sam ugasio. Uzrok požara je plamen svijeće koji se proširio na pokrivač koji je bio na stolcu uz svijeću, odakle se proširio na postelju na kojoj je ležao 47-godišnjak.

ZAGREB - Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj priopćila je danas da je gradnja sinagoge u zagrebačkoj Praškoj ulici, srušene za vrijeme NDH, važnija je od osobnih interesa pojedinaca bilo koje židovske zajednice i općine te da bi sinagoga trebala biti ponovno izgrađena kao podsjetnik na tragičnu sudbinu zagrebačke židovske vjerske zajednice za Drugoga svjetskog rata i kao simbol i primjer budućim naraštajima.

ZAGREB - Međunarodni jezik esperanto dodan je od danas usluzi "Google prevoditelj" (Google Translate) kao 64. jezik koji koristi ta usluga, priopćio je Hrvatski savez za esperanto. Esperanto je planski jezik i smatra se najmlađim živim jezikom i ove godine će 26. srpnja proslaviti 125. obljetnicu postojanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙