FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je ostavku na sve dužnosti koje je do sada obnašao u Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP), prenijeli su u ponedjeljak navečer lokalni mediji u BiH, sugerirajući pri tom kako bi razlog takvoj Komšićevoj odluci mogao biti njegov sukob s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom zbog autokratskog načina vođenja te stranke. TV Federacije BiH (FTV), koja je bliska SDP-u, navodi kako je neposredni povod za Komšićevu ostavku bio nedavni Lagumdžijin posjet Beogradu, tijekom kojega je aktualni ministar vanjskih poslova BiH najavio spremnost da podupre kandidaturu Vuka Jeremića za predsjedatelja opće skupštine Ujedinjenih naroda. Toj se kandidaturi Komšić ranije otvoreno usprotivio te je Lagumdžijina stajališta doživio kao "osobno poniženje", tvrdi FTV.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je ubojstvo četiri osobe pred židovskom školom u Toulouseu, objavio je u ponedjeljak njegov glasnogovornik Martin Nesirky. "On je najoštrije osudio ovaj čin nasilja i izrazio iskrenu sućut obiteljima žrtava, židovskoj zajednici, francuskoj vladi i narodu", kazao je Nesirky. Četvero ljudi, od kojih troje djece, ubijeno je u pucnjavi u ponedjeljak ujutro ispred židovske škole u Toulouseu, na jugozapadu Francuske. Policija još traga za počiniteljem.

TOULOUSE - Policajci zaduženi za istragu o napadu na židovsku školu u Toulouseu u ponedjeljak ujutro u kojemu je ubijeno četvero ljudi, među kojima troje djece, smatraju da trag vodi do islamista i ekstremnih desničara, ali ne isključuju druge mogućnosti, rekao je izvor blizak istrazi. Sto trideset pravosudnih policajaca sudjeluje potrazi za ubojicom na skuteru, dodao je isti izvor. Pomažu im kriminalisti iz Središnje uprave za unutarnje obavještavanje (DCRI), od kojih su neki bili na terenu već u nedjelju radi istrage o ubojstvu trojice vojnika prethodnih dana. Ubojica na skuteru, od kojeg Francuska strahuje pošto je u razdoblju od osam dana ubio djecu u židovskoj školi i vojnike, ima profil serijskog ubojice koji si umišlja da "ima misiju", koji se vodi "ratnom" logikom i čiji su zločini sve "ubojitiji", ocjenjuju kriminalisti i stručnjaci.

WASHINGTON - Sjedinjene Države primjećuju pozitivne "promjene" u ruskom stajalištu o Siriji, istaknuo je u ponedjeljak američki State Department, pošto je Moskva pozvala Damask da prihvati zahtjev Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) za dnevno primirje. "Primjećujemo promjenu u službenom stajalištu Rusije", rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. "To su koraci u dobrom smjeru", ocijenila je Nuland koja smatra da se ruska i zapadna stajališta o Siriji postupno "približavaju". Rusija je u ponedjeljak pozvala Siriju da "odmah" prihvati zahtjev Međunarodnog odbora Crvenog križa za dnevno primirje, objavila je Moskva nakon sastanka Lavrova i direktora ICRC-a Jakoba Kallenbergera.

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), tijelo UN-a sa sjedištem u Beču, u ponedjeljak je priopćila da je primila poziv za posjet od Sjeverne Koreje, tri godine nakon što su inspektori IAEA protjerani iz te zemlje. Poziv je stigao 16. ožujka, a IAEA će sa Sjevernom Korejom i "ostalim zainteresiranim stranama" raspraviti o detaljima mogućeg posjeta. "Još ništa nije odlučeno", kazala je glasnogovornica IAEA Gill Tudor. SAD i Sjeverna Koreja prošloga su tjedna sklopili sporazum o američkoj pomoći u hrani ukoliko Pjongjang odustane od nuklearnih pokusa, lansiranja projektila i procesa obogaćivanja urana. Također je bio dogovoren nesmetan povratak inspektora IAEA koje je Sjeverna Koreja protjerala prije 10 godina.

PARIZ - Ustavno vijeće potvrdilo je deset kandidatura za prvi krug francuskih predsjedničkih izbora raspisanih za 22. travnja, rekao je u ponedjeljak predsjednik vijeća Jean-Louis Debre. Predsjednik na odlasku Nicolas Sarkozy, socijalistički kandidat Francois Hollande, čelnica krajnje desnice Marine Le Pen i centrist Francois Bayrou ispunili su uvjete za kandidaturu. Kandidat radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon, Eva Joly iz stranke zelenih, suverenist Nicolas Dupont-Aignan, trockisti Nathalie Arthaud (Radnička borba) i Philippe Poutou (Nova antikapitalistička stranka), te neovisni kandidat Jacques Cheminade također su kvalificirani za predsjedničku utrku. Ti su kandidati u petak uspjeli prikupiti i predati Ustavnom vijeću 500 potpisa zastupnika koji su provjereni i potvrđeni. Službeno, predizborna utrka počinje u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙