FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 17. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Izborni sabor Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) danas bira novo stranačko vodstvo. Kandidat za predsjednika je dosadašnji predsjednik Radimir Čačić, a za potpredsjednike aktualna potpredsjednica Vesna Pusić i predsjednik Središnjeg odbora Ivan Vrdoljak. Predviđeni su i programski govori HNS-ovih ministara u vladi ministrice kulture Andree Zlatar Violić, ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka, ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić te prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića.

ZAGREB - Glavni odbor SDP-a održat će sjednicu na kojoj će odlučiti o sazivanju unutarstranačke izborne konvencije na kojoj će se birati novo vodstvo stranke. Prema stranačkom Statutu, redovne izbore za predsjednika ili predsjednicu SDP-a odlukom raspisuje Glavni odbor stranke u roku od 90 dana od službenog proglašenja rezultata parlamentarnih izbora. Uvodni dio sjednice Glavnog odbora, u kojem će se njegovim članovima obratiti predsjednik SDP-a Zoran Milanović, bit će otvoren za medije.

RIJEKA - Na željezničkom mostu u središtu Rijeke sinoćs je u naletu lokomotive smrtno stradao muškarac, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska. Nesreća se dogodila oko 20 sati kad je na muškarca koji je hodao prugom na mostu u blizini početka Trsatskih stuba naletjela lokomotiva bez vagona te je muškarac preminuo na mjestu. Identitet muškarca još nije utvrđen, a sve okolnosti nesreće bit će poznate nakon policijskog očevida.

ZAGREB - Izložba svjetski poznatoga švicarskog grafičkog dizajnera i ilustratora Niklausa Troxlera, dobitnika Grand Prixa međunarodne manifestacije grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 10 održane 2008. u Zagrebu, otvorena je sinoć u galeriji No zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u nazočnosti autora. "Ovo je po nekima trebala biti moja retrospektivna izložba, no ne osjećam se još toliko starim da bih imao retrospektivu pa sam odlučio samo prikazati svoje radove od 2005. naovamo", kazao je Troxler na otvorenju. O svojem će ranijem radu, kako je najavio, govoriti na današnjem predavanju u sklopu programa Zgraf-a, kada će predstaviti svoju umjetnost od samih početaka do danas. "Plakat je vrsta umjetnosti koja treba biti odraz vremena i pomoći nam u boljem razumijevanju vremena koje je prošlo", dodao je, napomenuvši kako se nada da se upravo to na njegovim plakatima i vidi. Organizirana u sklopu ovogodišnje manifestacije Zgraf 11, izložba "Niklaus Troxler: slika i zvuk" donosi 50-tak njegovih "glazbenih" plakata nastalih od 2005. do danas, uglavnom za međunarodni Willisau Jazz Festival koji od 1975. organizira u tome gradu. Izložbu je otvorio švicarski veleposlanik u RH Denis Knobel, a može se pogledati do 5. travnja.

ZAGREB - Multimedijalna instalacija reklamne agencije Bruketa&Žinić koja tematizira suvremenu komunikaciju i medije, a čiji su glavni akteri sami posjetitelji, otvorena je sinoć u galeriji "Bačva" Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Riječ je o instalaciji u sklopu koje se fotografija posjetitelja snimljena na ulazu u galeriju "Bačva" projicira na središnji projektor galerije i tamo stoji dok ne uđe sljedeći posjetitelj. Tada se pomiče na sljedeći projektor, dok ne dođe do posljednjeg, a nakon toga se više ne prikazuje u galeriji. Tijekom otvorenja izložbe sve su se fotografije automatski prikazivale i na digitalnom "billboardu" na Trgu bana Josipa Jelačića. Za trajanja izložbe, na "billboardu" će se svakoga sata u trajanju od 15 minuta prikazivati posjetitelji koji su posjetili izložbu u proteklom satu. Izložba ostaje otvorena do 25. ožujka.

RIJEKA - Premijera opere Giacoma Puccinija "Manon Lescaut" održana je sinoć u Hrvatskome narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca" u Rijeci, a ta je opera zadnji put izvedena u Rijeci prije 78 godina. Operu "Manon Lescaut" režirao je Janusz Kica, a dirigirala je Nada Matošević. U naslovnoj ulozi je nastupila Gabriela Gerogieva, a uz nju su u važnijim ulogama na riječkoj sceni pjevali gost iz Ljubljane Branko Robinšak u ulozi Renata Des Grieuxa, Siniša Hapač kao brat Manon Lescaut i Siniša Štrok u ulozi Gerontea di Ravoira. Izvornu tragičnu priču o Manon Lescaut napisao je francuski književnik Abbe Prevost u 18. stoljeću. Ova opera temeljena je na libretu u čijem je stvaranju sudjelovalo čak sedam autora, među kojima i sam Puccini. Opera je praizvedena u Torinu 1893. godine i postala je prvi veliki Puccinijev uspjeh i na međunarodnoj sceni. U riječkoj opernoj kući, koju je naslijedilo HNK, prvi je put izvedena 1895. godine, samo dvije godine nakon praizvedbe. Na dvije je izvedbe došao i sam Puccini. "Manon Lescaut" je zadnji put izvedena u Rijeci 1934. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙