FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: SDP podržao izvješće, ali i kritizirao rad Nacionalnog vijeća za šport

ZAGREB, 16. ožujka 2012. (Hina) - Saborski klubovi uglavnom su danas podržali izvješće Nacionalnog vijeća za šport za razdoblje od 18. lipnja 2010. do 31. prosinca 2011. godine, no SDP je radu Vijeća uputio niz kritika za neaktivnu ulogu u sređivanju loše situacije u hrvatskom športu.

Dan Špicer je u ime SDP-a prozvao Vijeće da šutke gleda na kršenje zakona u športu, na nedonošenje brojnih podzakonskih i drugih akata koje predviđa zakon.

"Vijeće se nije bavilo niti ikoga pitalo zašto se zakoni i akti koji reguliraju šport krše, ne poštuju, ne primjenjuju ili naprosto ne postoje", kazao je, dodavši da je rad Vijeća po ocjeni SDP-a jedva dobio prolaznu ocjenu.

"U športu nitko ne kontrolira nikoga i nitko nikome ni za što ne odgovara", rekao je Špicer, ocijenivši da aktualno stanje u športu obilježava korupcija, nezakonitosti, nestručnost, a što novoimenovano Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, naglasio je, kani promijeniti.

Na kritike je odgovorila predsjednica Vijeća Danira Bilić, rekavši da Vijeće nema nadležnost donositi zakone, strategije i programe, da nije "igralo nikakvu alibi-igru", već da je, koliko je to bilo u mogućnosti, zauzelo proaktivnu ulogu.

Naglasila je da Vijeće od svog osnutka u lipnju 2010. nailazi na brojne prepreke u svom radu, budući da to tijelo šira športska zajednica, rekla je, doživljava kao političko tijelo koje kontrolira šport i ugrožava njegovu autonomiju, a politiku kao prijetnju svom segmentu djelovanja u športu.

"Nacionalno vijeće nije ni jedno niti drugo", poručila je, a kao veliki problem u hrvatskom športu navela je činjenicu da do danas nije izrađen strateški dokument koji bi dao analizu trenutnog stanja u športu te naznačio dugoročne smjernice njegova razvoja.

U ovom trenutku, upozorila ne Bilić, nitko u sustavu športa niti u državnoj politici ne raspolaže preciznim i cjelovitim podacima koliko je u Hrvatskoj športskih objekata, u kakvom su stanju, koliko se ljudi bavi športom, koliko je klubova, te koliko se novca i iz kojih izvora ulaže u šport.

Kada je Vijeće shvatilo da tih podataka nema, naglasila je, pristupilo se izradi projektnih studija koje bi predstavljale prvi korak za izradu cjelovite strategije razvoja športa u Hrvatskoj, a koja bi poslužila kao temelj za izradu nacionalnog programa športa.

Na aktivniju ulogu Vijeća u analizi stanja u športu te razvoju te za društvo i državu jako bitne djelatnosti pozvao je i Boris Blažeković u ime HNS-a, prigovorivši da Nacionalni program športa još nije donesen, iako je predviđen Zakonom o športu koji je na snagu stupio još 2006.

Usprotivio se "petljanju politike u praktični šport", ali i naglasio kako bi Vijeće trebalo biti djelotvornije u svom radu.

Isto smatra i Željko Šemper, koji je u ime HSU-a nužnim ocijenio što skorije donošenje Nacionalnog programa športa, koji bi, smatra, i Vijeću itekako pomogao u radu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙