FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o Izvješću Nacionalnog vijeća za šport za razdoblje od 18. lipnja 2010. do 31. prosinca 2011. godine. Nacionalno vijeće za šport osnovano je 18. lipnja 2010. kao najviše stručno tijelo koje brine za razvoj i kvalitetu športa u Hrvatskoj. U svom prvom izvješću Vijeće među ostalim navodi kako, poštujući dosadašnje velike uspjehe hrvatskih športaša na međunarodnim natjecanjima te svjesno značajne uloge športa u hrvatskom društvu, smatra nužnim sastaviti objektivne, precizne i cjelovite pokazatelje o trenutnom stanju hrvatskog športa. U tom smislu potrebnim smatraju izraditi niz projektnih studija, kojima bi se na temelju analiza i zaključaka omogućilo jasnije određenje trenutnog stanja u sustavu športa. Te bi studije, ističu u Vijeću, bile prvi korak za izradu cjelovite strategije razvoja športa u Hrvatskoj čija se izrada planira u 2013. godini. U Vijeću smatraju kako bi ta studija zakonodavcu poslužila kao temelj za izradu nacionalnog programa športa koji bi utvrdio ciljeve i zadaće razvoja športa, aktivnosti potrebne za provedbu tih ciljeva te nositelje razvoja i mjere kontrole njihove provedbe.

GOSPIĆ

Darko Milinović je na sinoćnjoj izbornoj skupštini gospićkog HDZ-a izjavio kako se "već osjeća kao pobjednik na izborima za predsjednika HDZ-a, pobjednik na sljedećim parlamentarnih izborima, a onda i na čelu hrvatske vlade." "Ako to ne ostvarim demokratski je i moralno da se povučem iz politike kao što bih učinio i da HDZ nije pobijedio u 9. izbornoj jedinici na nedavnim parlamentarnim izborima“, rekao je kandidat za predsjednika HDZ-a Milinović. Kako je kazao, vremena je malo, a posla do Općeg sabora HDZ-a puno te očekuje pomoć i potporu članova okupljenih u Gospiću jer "samo se zajedništvom može vratiti ugled HDZ-u". Predsjednik gospićkog HDZ-a Milan Kolić je rekao da taj temeljni ogranak s ponosom ističe doprinos koji je kao njegov član dao Darko Milinović u ukupnim postignućima grada Gospića, Ličko-senjske županije i Republike Hrvatske. Danas su prilike u HDZ više nego složene. Stranka na prošlim parlamentarnim izborima prvi put nije zabilježila najbolji pojedinačni rezultat, stoga smo jedinstveni u podršci Darka Milinovića za budućeg predsjednika HDZ“, poruka je izaslanika izborne skupštine gospićkog temeljenog ogranka HDZ.

ZAGREB

Vinko Martinović zvan Štela, haaški osuđenik koji je u siječnju nakon odslužene dvije trećine 18-godišnje zatvorske kazne pušten iz talijanskog zatvora, uhićen je jučer na graničnom prijalazu Mali Prolog temeljem tjeralice koju je Županijski sud u Zagrebu raspisao 2008. Martinović je uhićen popodne na prijelazu Mali Prolog u blizini Metkovića prilikom pokušaja ulaska u Bosnu i Hercegovinu a sa sobom je imao bosansko-hercegovačke isprave, rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić. Sinoć se nije moglo doznati je li Martinović uhićen temeljem tjeralice koja je za njim raspisana zbog ubojstva žene u Mostaru ili po tjeralici za neko drugo kazneno djelo. Martinović je 1998. na zagrebačkom Županijskom sudu optužen za ubojstvo Jasmine Đukić za što je iste godine bio nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni sud je pet dana prije Martinovićeva izručenja Haaškome sudu u kolovozu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Martinović je u Haagu 2006. proglašen krivim za ratne zločine koje je nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. počinila Kažnjenička bojna Hrvatskoga vijeća obrane. Osuđen je na 18 godina zatvora, a zapovjednik postrojbe Mladen Naletilić zvan Tuta na 20 godina. Obojica su 2008. poslani u Italiju na odsluženje kazne.

ZAGREB

Skulpture Edgara Degasa, jednog od najvećih umjetnika modernoga doba, koje nisu bile javno izlagane za umjetnikova života, predstavljene su javnosti u Galeriji Klovićevi dvori, koja tom izložbom ujedno proslavlja 30. godišnjicu rada. Brončane skulpture balerina, kupačica i konja u pokretu, koje su u vlasništvu M.T. Abraham Centra za vizualnu umjetnost, otkrivaju slavnog impresionističkog slikara i kao velikog kipara. Uz više od 70 skulptura maloga formata izloženo je i nekoliko portreta, torzo te jedina skulptura koja je bila izložena za Degasova života - Mala četrnaestogodišnja plesačica, koja je i središnji motiv izložbe. Pokrovitelj izložbe kao i cijele obljetničke godine Galerije Klovićevi dvori je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je sinoć otvorio izložbu. Čestitavši visoki jubilej "kultnoj zagrebačkoj Galeriji koja daje okus, miris i boju gradu Zagrebu", predsjednik je rekao kako je Galerija Klovićevi dvori jedna od najznačajnijih institucija u Zagrebu i RH. Izrazio je uvjerenje da će izložba skulptura Edgara Degasa biti jedan od velikih doživljaja Grada Zagreba. Obljetnički govor održala je ravnateljica Galerije Vesna Kusin, istaknuvši kako su Klovićevi dvori, najveća galerija u Hrvatskoj, prepoznatljiv brend u zemlji i regiji ali u europskim okvirima. Izložba je otvorena do 13. svibnja.

ZAGREB

Švicarski dizajneri Klaus Fromherz i Martin Geel osvojili su za promotivne plakate "Radne potpore" Grand Prix ovogodišnjeg Zgrafa, trijenalne međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, objavljeno je večeras na otvorenju Glavne izložbe u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, čime je počelo jedanaesto izdanje Zgrafa. Grafički dizajner Klaus Fromher i ilustrator Martin Geel iz studija Peng Peng pismenim putem zahvalili su na glavnoj nagradi, napomenuvši kako se nisu nadali da će ju osvojiti, s obzirom da su za rad koji su, u suradnji s dizajnericom Gelindom Paganini, napravili za zakladu Lucerna koja podupire umjetnike, osim pohvala, dobivali i dosta kritika. Međunarodni ocjenjivački sud, u kojemu su bili Niklaus Troxler, Rick Poynor, Barbara deWilde i Boris Ljubičić, dodijelili su nagradu "Zgraf 1" slovenskom autoru Radovanu Jenku, u istoj kategoriji, za vizualno oblikovanje Malog festivala kazališta u Dubrovniku, a "Zgraf 2" hrvatskom dizajneru Ivanu Antunoviću za rad "Ljudi koje možda poznaješ", napravljen na ovogodišnju temu Zgrafa "Danas je jučer bila budućnost". Kao manifestacija pod pokroviteljstvom ICOGRADA Zgraf je za rad "Plaža" ruskom autoru Yuriju Gulitovu dodijelio nagradu za iznimna postignuća tog međunarodnog vijeća udruženja grafičkog dizajna.

ZAGREB

Zbirka pjesama "Uprknuće - čuvene pjesmice saborske" bivšeg saborskog zastupnika Jerka Rošina predstavljena je sinoć u Novinarskom domu u Zagrebu a uz brojne uzvanike i nekadašnje visoke dužnosnike, na predstavljanju je bio i Rošinov prijatelj i bivši premijer Ivo Sanader. Rošin u svojoj zbirci "Uprknuće - čuvene pjesmice saborske" na šaljiv i satiričan način govori o svojim danima provedenim u Saboru gdje je bio zastupnik u prošlom saborskom sazivu. Zbirka se sastoji od 158 pjesama i podijeljena je u tri cjeline - Saborska arena, Kurba politika i Uprknuće. Knjigu je karikaturama ilustrirao Ivan Šarić, a predstavljanje je popratila izložba saborskih karikatura Stjepka Rošina koji je i dizajnirao knjigu. Zbirku su predstavili Pajo Kanižaj, Slaven Letica i Danko Plevnik, a stihove su čitali Dragan Despot i Anja Šovagović. Osim Sanadera, uz kojeg su bili članovi njegovog braniteljskog tima, na predstavljanje su došli i brojni drugi uzvanici, među njima Luka Bebić, Bianca Matković, Berislav Rončević, Mario Zubović, Vinko Mladineo i Stjepan Fiolić. Gledajući nasmiješena lica Jerka Rošina i Luke Bebića te bivšeg premijera, dolazim do zaključka da su Rošin i Bebić sretni jer im je imovina sigurna, rekao je Letica. Bebić, Rošin i Zubović založili su svoju imovinu kao jamstvo kako bi se Sanader branio sa slobode od optužbi za korupcijske afere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙