FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kacin: Lokalna samouprava na Kosovu u sklopu Ahtisaarijeva plana

BEOGRAD, 5. ožujka 2012. (Hina) - Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je za beogradski dnevnik ''Danas'' od ponedjeljka da će lokalna samouprava na sjeveru Kosova biti i ostati srpska, jer se radi o srpskom stanovništvu, ali da ona mora biti izabrana u okvirima plana Marttija Ahtisaarija, a ne na lokalnim izborima koji će uskoro biti raspisani u Srbiji.

''Srbija je zaslužila status kandidata za članstvo u EU, to kao izvjestitelj EP uporno ponavljam već duže vrijeme. Lokalna samouprava na sjeveru će po definiciji biti i ostati srpska, jer se radi o srpskom stanovništvu. Naravno, ta samouprava mora biti izabrana u okvirima Ahtisaarijevog plana, ne na lokalnim izborima koji će uskoro biti raspisani u Srbiji'', ističe Kacin.

Kacin u razgovoru za taj list navodi da nedavni dogovor u Bruxellesu o predstavljanju Kosova na regionalnim međunarodnim forumima treba osigurati ne samo kraj izolacije Kosova, već i sjevera Kosova.

Ocjenjujući kako je ključno pitanje ''kako (re)integrirati srpsku zajednicu na sjeveru u šire Kosovo'', Kacin ističe da na sjeveru Kosova nema drugih institucija od onih koje trenutačno tamo postoje, misleći na srpske institucije koje su tamo djelatne, te upozorava da se školski i zdravstveni sustav ne mogu tek tako raspustiti ako ne postoje druge institucije.

Sigurno je, dodaje on, da sjever Kosova ne smije više biti raj za organizirani kriminal ni sa čije strane.

Upitan ima li srbijanske policije na sjeveru Kosova, kako tvrde neki zapadni dužnosnici, Kacin je kazao kako ne zna ima li MUP-a Srbije na sjeveru Kosova, ali da ne želi da bilo tko bude talac - niti sjever Kosova talac Srbije, a ni Srbija talac sjevera Kosova zbog referenduma. Srbijanska policija formalno na temelju Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma ne bi smjela biti prisutna na Kosovu, no mediji spekuliraju o tome da se pripadnici srbijanske policije i obavještajnih službi tajno kreću po sjeveru Kosova.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prošlog tjedna je najavila kako će lokalne izbore raspisati 13. ožujka, istog dana kada će, kako je rekla, srbijanski predsjednik Boris Tadić raspisati parlamentarne izbore. Precizirala je kako lokalni izbori neće biti opći lokalni izbori, već će vrijediti samo za one lokalne samouprave u kojima za to postoje zakonski uvjeti odnosno u kojima je odbornicima istekao mandat. Dodala je kako je "Kosovo sastavni dio Srbije i to se odnosi i na (tu) pokrajinu".

Predsjednik odbora za europske integracije u srbijanskom parlamentu Laslo Varga izjavio je u četvrtak za novosadski dnevnik "Magyar Szo" kako je najvažniji uvjet za dobivanje datuma početka pregovora o pristupanju Srbije EU ukidanje srbijanskih institucija na sjeveru Kosova, te istaknuo da će, ne budu li u mjestima na sjeveru Kosova raspisani lokalni izbori onda kada budu raspisani i u Srbiji, to značiti da Srbija počinje ispunjavati uvjete Unije.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak je, niječući da je zahtjev za neodržavanje srbijanskih lokalnih izbora na području Kosova jedan uvjeta što ih je potrebno ispuniti kako bi Srbija dobila datum za početak pregovora o pristupanju EU, najavio kako će izbori biti raspisani na području cijele zemlje, što po srbijanskom tumačenju obuhvaća i Kosovo, ali da će njihovo održavanje na Kosovu ovisiti o okolnostima koje uključuju i pitanje sigurnosti.

Na dvodnevnom referendumu sredinom veljače Srbi sa sjevera Kosova u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, izjašnjavali su se o pitanju "Prihvaćate li institucije takozvane Republike Kosovo?", pri čemu je od ukupno oko 75 posto građana koji su glasovali, više od 99 posto njih odgovorilo negativno na referendumsko pitanje, odbacujući kosovske vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙