FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Operater Pariške zračne luke ADP kupuje udio u turskom TAV-u

PARIZ, 12. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Francuski operator zračne luke Aeroports de Paris u ponedjeljak je izvijestio da je kupio 38-postotni udio u vodećem turskom operateru TAV, koji upravlja i istambulskom zračnom lukom Ataturk.

ADP je priopćio da će udio platiti 874 milijuna dolara (667 milijuna eura), čime je ukupna vrijednost turskog poduzeća procijenjena na 2,3 milijarde dolara. Akvizicija je protumačena kao sastavni dio strategije širenja francuske grupe na gospodarstva u nastajanju.

Sporazum je postignut unatoč napetostima između službenog Pariza i Ankare nakon što su francuski zastupnici izglasali zakon kojim je prešućivanje turskog genocida nad Armencima proglašeno kaznenim djelom.

Francuski vrhunski sud prošloga je mjeseca proglasio neustavnim taj zakon, ali francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je novi prijedlog zakona.

TAV upravlja i drugim zračnim lukama u Turskoj, ali i u drugim zemljama poput Gruzije, Litve, Makedonije, Saudijske Arabije i Tunisa.

Dvije grupe izravno i neizravno pružaju aerodromske usluge u ukupno 37 zračnih luka diljem svijeta, kroz koje godišnje prođe oko 180 milijuna putnika.

ADP je zainteresiran za kupnju udjela u zračnim lukama preko kojih godišnje prolazi više od 10 milijuna putnika godišnje, a posebice u zemljama poput Brazila, Kine, Indije i Rusije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙