FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Za uspostavu gospodarskog sustava koji će se razvijati koristeći hrvatsko znanje, sposobnost i pamet nužno je koristiti specifična znanja kakva pružaju stručne analize najvažnijih gospodarskih sektora, poručio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na današnjem predstavljanju publikacije Sektorske analize, zajedničkog projekta Ekonomskog instituta i časopisa Banka namijenjenog prvenstveno osobama koje donose poslovne odluke. U zemljama koje optimalno koriste svoju pamet, kapacitete, tehnologiju i geostrateške prednosti gotovo je svejedno tko je na vlasti jer je utjecaj politike mali. No, u zemlji kao što je Hrvatska taj je utjecaj sudbonosan, rekao je Čačić, jer su demagogija i traženje šanse za još jedan mandat "parazitskog sloja koji se zove politička elita" glavni razlozi zašto je Hrvatska danas tek na 80 posto svoje industrijske proizvodnje iz 1990-te godine. Sektorske analize obrađuju osam sektora hrvatskog gospodarstva - trgovinu na malo, prehrambenu industriju i industriju pića, graditeljstvo i nekretnine, kemijsku industriju, ugostiteljstvo i turizam, promet i veze, farmaceutsku industriju, te energetiku i naftnu industriju. Tih osam sektora izabrano je jer tvrtke u njima čine preko 90 posto ukupnog broja tvrtki u nefinancijskom poslovnom sektoru i ostvaruju gotovo 40 posto bruto dodane vrijednosti ukupnog gospodarstva, rekla je ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek.

ZAGREB - Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) danas je ponovo upozorio na tešku situaciju u mljekarstvu te traži od Vlade i Ministarstva poljoprivrede odgovor na pitanje kako će zaustaviti uvoz poljoprivrednih proizvoda i propadanje obiteljskih gospodarstava. Kako je na konferenciji za novinare kazao predsjednik Saveza Igor Rešetar, na sastanku Savjeta za mlijeko, koji je ovoga tjedna održan u Ministarstvu poljoprivrede, nije, kako su očekivali, bilo riječi o određenim mjerama koje je najavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, već se razgovaralo samo o pravilniku koji je u međuvremenu donesen (pravilnik o isplati potpora za 2012.). Rešetar je kazao kako su mljekari donijeli ugovore sa bankama koje od 1. travnja, kada dobiju nove obračune o izračunu cijene mlijeka, neće biti u mogućnosti plaćati. Te će ugovore, kako je rekao, danas dostaviti ministru Jakovini. Napominje i kako ostale mjere koje je Ministarstvo najavilo, poput isplate potpora do kraja ožujak u iznosu od nekih 600 kuna po hektaru nisu dovoljne niti za sjeme, jer sjeme za sjetvu košta više od 1.000 kuna. Što se tiče mjera kao što su legalizacija objekata te raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, to je nešto što proizvođačima treba odmah, a ne u roku ove godine.

ZAGREB - Jutros u šest sati završio je 24-satni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu, u kojem je prema procjeni sindikata sudjelovalo 550 radnika. Razlog štrajka bilo je odbijanje uprave Croatia Airlinesa da prihvati zahtjeve sindikata tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Sadašnji ugovor istječe 31. ožujka. Sindikati tvrde da nisu tražili povišice ni druga materijalna prava, već su htjeli upozoriti na snižavanje sigurnosnih standarda i loše vođenje kompanije, a prosvjedovali su i protiv zapošljavanja putem vanjskih agencija. Uprava je pak izvijestila da bi ispunjenje sindikalnih zahtjeva koštalo gotovo 18 milijuna kuna do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,4 milijuna kuna. Uprava je također demantirala da su ugroženi sigurnosni sustavi i procedure. Tijekom štrajka bilo je otkazano tridesetak letova, a danas se očekuje normalizacija prometa. Uprava tvrdi da je jednodnevni štrajk uzrokovao štetu veću od 200.000 eura. Prema najavama sindikata, oni će zatražiti nastavak pregovora, a ako se dogovor ne postigne ne isključuju štrajk do ispunjenja zahtjeva.

SPLIT - Kineski gospodarstvenici zainteresirani su za investiranje u povećenje proizvodnje vina u Hrvatskoj jer postoji ogromna potreba za vinom na velikom kineskom tržištu, izjavio je danas veleposlanik Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei sudjelujući u Splitu na okruglom stolu o mogućnostima suradnje Kine i pomorskog gospodarstva Jadrana, održanog u organizaciji Hrvatskog hidrografskog instituta. Odgovarajući na pitanja nazočnih Zhifei je ponovio kako je jedna kineska tvrtka zainteresirana za kupnju Dalmacijavina te da mu je poznato da ta splitska vinarska tvrtka ima financijskih problema. Po njegovim riječima osim Dalmacijavina kineski su investitori u Hrvatskoj obišli i neke druge vinare. "Vode se neki pregovori, a uskoro ćemo o tomu više čuti. Kineski gospodarstvenici zainteresirani su da se s hrvatskim vinarima udruže u proizvodnji vina", kazao je Zhifei. Pritom je naglasio kako je Kina najveće rastuće tržište za prodaju vina te da je u prošloj godini u toj zemlji, kako je naveo, porasla prodaja vina za 80 posto.

SPLIT - Trgovački sud u Splitu zaprimio je prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad tvrtkom Jadrankamen iz Pučišća na Braču, doznaje se danas na tom sudu. "Prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad 'Jadrankamenom' uputio nam je zakonski zastupnik, predsjednik Uprave te tvrtke Vedran Vilović", izjavio je za Hinu predsjednik Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić. Dodao je kako će se prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad "Jadrankamenom" proslijediti sucu na odlučivanje. Račun te tvrtke blokiran je od početka siječnja ove godine. Po podacima iz privremenog konsolidiranog nerevidiranog finacijskog izvješća, Jadrankamen je prošlu godinu završio s gubitkom 21,1 milijun kuna.

OSIJEK - Iz osječkog Kandita su izvijestili da je između Uprave društva i predstavnika sindikalne podružnice PPDIV-a potpisan novi kolektivni ugovor koji vrijedi za trogodišnje razdoblje i predviđa zadržavanje postojeće razine plaća za sve djelatnike tvrtke. Novi kolektivni ugovor jučer su potpisali direktor tvrtke Mario Mueller i predstavnik sindikalne podružnice PPDIV-a Dragutin Štiglec. Novi kolektivni ugovor potpisan je na trogodišnje razdoblje i predviđa zadržavanje postojeće razine plaća za svih 330 djelatnika koliko trenutno radi u osječkom konditoru. U tvrtki napominju kako je novi kolektivni ugovor dio ukupnog restrukturiranja Kandita koji kreće u snažan investicijskih zamah budući da je upravo pokrenut projekat izgradnje nove, suvremene tvornice čokolade i bombona. Ukupna investicija vrijedna je 15 milijuna eura.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u veljači u odnosu na siječanj bile više za 1,8 posto, a u odnosu na veljaču lani bile su veće za 5,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Najviše su u veljači u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 39,2 posto, ponajviše pod utjecajem 56,7 postotnog rasta proizvođačkih cijena u vađenju sirove nafte i prirodnog plina. U prerađivačkoj industriji statistika bilježi rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini za 4,6 posto, pri čemu se u proizvodnji prehrambenih proizvoda bilježi rast za 3,8 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 24,3 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 8,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,1 posto.

ZAGREB - Nakon dva dana rasta, na Zagrebačkoj burzi indeksi danas stagniraju, dok investitori u nedostatku domaćih vijesti osluškuju zbivanja na svjetskim burzama. Nakon dva dana rasta, Crobex indeks oko podneva je stagnirao na 1.793 boda, dok je Crobex10 bio u minusu 0,2 posto, na 995 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 5,7 milijuna kuna. Najveći promet, od 1,4 milijuna kuna, ostvaren je do podneva dionicom Ingre, čija je cijena oslabila 0,13 posto, na 7,48 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Đuro Đaković Holdinga, sa 677.000 kuna prometa. Cijena joj je skočila 4,91 posto, na 81,34 kune. Nešto više trguje se i dionicom HT-a. Uz promet od 668.000 kuna cijena joj stagnira na 223,25 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka ojačala prema euru za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,556529 kuna. Kuna je na tjednoj razini ojačala i prema britanskoj funti za 0,92 posto i švicarskom franku za 0,08 posto, a oslabila prema američkom dolaru za 0,03 posto. Srednji tečaj funte na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 9,011961 kunu, franka 6,269938 kuna, a dolara 5,713822 kune. U odnosu na tečajnu listu utvrđenu jučer, kuna je oslabila prema euru za neznatnih 0,002 posto te prema franku za 0,01 posto, a ojačala prema dolaru za 0,09 posto i funti za 0,28 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙