FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Međunarodni dan žena obilježen je danas u Uredu predsjednika okruglim stolom o nasilju nad ženama, organiziranom u suradnji s Predstavništvom UN-a u Hrvatskoj, kojemu je cilj stvaranje Mreže muških lidera za borbu protiv nasilja nad ženama, a koja bi okupila muškarce koji svojim ugledom i utjecajem mogu biti uzor i prenijeti poruku o potrebi zaustavljanja nasilja nad ženama. Čestitajući svim ženama Međunarodni dan žena predsjednik Ivo Josipović rekao je kako mu je upravo na današnji dan bila namjera predstaviti inicijativu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona za stvaranje Mreže muških lidera u borbi protiv nasilja nad ženama kako bi i muškarci koji imaju snagu biti uzor dali svoj doprinos toj borbi. Skupu su se, uz predsjednikovu suprugu Tatjanu, odazvali najviši državni dužnosnici - predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, premijer Zoran Milanović, ministri Orsat Miljenić, Željko Jovanović, Mirando Mrsić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te predstavnice ženskih i drugih nevladinih udruga. Bili su tu i glazbenici i ambasadori dobre volje UNICEF-a i UNDP-a Zlatan Stipišić Gibonni i Oliver Dragojević, glazbenik Mile Kekin, glumac Goran Navojec, sportaš Gordan Kožulj i drugi. Predsjednik je ocijenio kako su, uz provedbu zakona, puno važnije promjene u glavama, a do tih promjena mogu dovesti samo uzori, koji to pokazuju svojim primjerom i ponašanjem. Istaknuo je kako u Hrvatskoj ima jako puno obiteljskog nasilja te podsjetio kako je u posljednjih deset godina ubijeno 305 žena između 22 i 47 godina. Žene su bile žrtve obiteljskog nasilja u 80 posto slučajeva a počinitelji najčešće supruzi, partneri, sinovi, prijatelji ili susjedi. "To je nešto što treba promijeniti", poručio je.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je donio zakon o socijalnoj skrbi kojim se vraća pravna osobnost centrima za socijalnu skrb te predviđa decentralizacija sustava socijalne skrbi. I vladajući i oporbeni zastupnici podržali su danas izmjene zakona o izvlaštenju kojima se postupci izvlaštenja prebacuju sa županijskih na upravni sudove kao specijalizirane sudove pune jurisdikcije. Zastupnici su ocijenili dobrim i korisnim prijedlog odluke o donošenju Prostornog plana Nacionalnog parka (NP) Sjeverni Velebit, koji se prostire na površini od 109 četvornih kilometara, a nacionalnim parkom proglašen je 1999.

ŠIBENIK - Rušenjem zgrade bivše dočasničke škole u bivšoj vojarni Kuline u šibenskoj Mandalini danas je počela priprema terena za izgradnju hotelskog kompleksa koji će se izgraditi po modelu javno-privatnog partnerstva između Grada Šibenika te turske Dogus grupe i Nautičkog centra Prgin. Na prostoru bivše vojarne Kuline izgradit će se hotel sa 80 soba i 160 ležajeva, te popratni smještajni kapaciteti. U izgradnju hotelskih sadržaja investitori će uložiti oko 25 milijuna eura. U prvoj fazi projekta, do sredinom 2013. planira se izgraditi glavna zgrada hotela, a gradnja ostalih sadržaja na lokaciji Kuline završit će se najkasnije do 2015. godine. Danas srušena zgrada bivše dočasničke škole izgrađena je 1901. godine i bila je jedna od najprepoznatljivijih građevina u Šibeniku.

ZAGREB - Općinski sudac u Krapini Rikard Kunštek danas je razriješen dužnosti jer je prije dvije godine pijan vozio automobil, pružao pasivan otpor i vrijeđao policajce koji su ga na kraju svladali na silu. DSV je krapinskog suca proglasio stegovno odgovornim jer je 23. siječnja 2010. oko 20 sati u Krapini pijan vozio osobni automobil, krivudajući cestom. Iza njega su se u službenom automobilu vozila dvojica policajaca koji su mu prišli nakon što se zaustavio kod jednog ugostiteljskog objekta. Sudac je pristao na alkotest te je "napuhao" 2,18 promila, no zatražio je i vađenje krvi i urina koje je kasnije pokazalo da je imao još više alkohola u krvi - 2,39 promila. Sudac je potom odbio naredbu policajaca da u pijanom stanju više ne sjeda za volan te je, kažu u DSV-u, pružao pasivan otpor. DSV je zaključio da je sudac Kunštek svojim ponašanjem nanio štetu ugleda suda i sudačke dužnosti te prekršio Kodeksa sudačke etike, odnosno počinio teško stegovno djelo zbog kojeg ga je razriješilo sudačke dužnosti.

RIJEKA - Na Županijskome sudu u Rijeci uskoro bi se trebalo nastaviti suđenje Fikretu Abdiću i njegovu sinu Ervinu Abdiću zbog više kaznenih djela gospodarskog kriminala, medu ostalim i protupravnog stjecanja vile u Voloskom u blizini Opatije, no ročište još nije najavljeno, doznaje se danas na sudu. Suđenje je počelo 17. listopada prošle godine, a prekinuto je istog dana pošto je obrana zatražila da se sudu dostavi dokumentacija iz koje bi se utvrdilo da Abdićevi nisu neovlašteno postupali. Županijski sud potvrdio je danas da je tražena dokumentacija stigla te da je riječ o dokumentima iz tvrtke osumnjičenih Abdića u vezi sa zajmovima koji su povezani sa slučajem. Fikret Abdić sutra ujutro bit će pušten iz pulskoga zatvora pošto je odslužio dvije trećine kazne - deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne.

RIJEKA - Od eksplozije nepoznate naprave do koje je došlo prilikom gašenja požara u riječkom naselju Drenova teško je ozlijeđen vatrogasac, doznaje se od Javne vatrogasne postrojbe Rijeka. O požaru trave i otpada uz baraku u Šamburinskom putu vatrogasci su izvješćeni oko 13,50 sati, a eksplozija se dogodila oko 14,20 sati tijekom gašenja. Ozlijeđeni vatrogasac riječke Javne vatrogasne postrojbe nije u životnoj opasnosti.

SPLIT - Jedna je osoba poginula u direktnom sudaru osobnog automobila i autobusa koji se popodne dogodio u Kaštelima, izvijestili su splitsko-dalmatinske Policijske uprave. Sudar se dogodio u 17,10 sati u Kaštel Štafiliću na D8, a tom je prilikom vozač osobnog automobila zadobio teške i po život opasne ozljede od kojih je ubrzo umro u Kliničkome bolničkom centru (KBC) Split.

ZAGREB - Devet predstava različitih spisateljskih i izvedbenih poetika koje povezuju dvije osnovne tematske linije - obitelj i žene uvršteno je u program ovogodišnjih Marulićevih dana, festivala koji će se održati od 21. do 28. travnja u Splitu, priopćilo je danas Ministarstvo kulture. Kako se navodi u priopćenju, konačan odabir predstava predstavila je izbornica tog festivala Gordana Ostović na današnjoj sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevih dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙