FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik Vlade Zoran Milanović čestitao je danas ženama 8. ožujka, Međunarodni dan žena, uz konstataciju da je u Hrvatskoj "i dalje jednostavnije biti muškarac nego žena". Ocijenivši kako su sve dosadašnje vlade, i lijeve i desne, dale koliko su mogle na unapređenju položaja žena u hrvatskom društvu, Milanović je istaknuo kako njegova vlada treba učiniti pomak kako bi Hrvatska bila među europskim državama u kojima su žene ravnopravne s muškarcima. Iako je danas situacija bolja, žene još nisu ravnopravne ni u pravu na rad niti u zastupljenosti u određenim profesijama, a u društvu još uvijek nemaju dovoljno logističke podrške, ocijenio je premijer. Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se uvodi kategorija službenika koji bi "dolazili i odlazili s ministrima". Vlada je također donijela izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, kojom su utvrđeni adekvatni koeficijenti za nova radna mjesta nastala nakon preustroja ministarstava.

ZAGREB

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je kazao kako je cijena rada u Hrvatskoj smanjena jer je doprinos za zdravstvo manji dva posto i izrazio nadu da će do 1. travnja zaživjeti dvogodišnje oslobađanje poslodavaca doprinosa na plaće, za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba. "Cijenu rada smo smanjili jer smo oslobodili poslodavce dva posto doprinosa za zdravstvo, što je otprilike 2,5 milijarde kuna koje smo oslobodili gospodarstvu i cijena rada u Hrvatskoj već je s time jeftinija", rekao je ministar Mrsić na novinarski upit kada će se dogoditi najavljeno smanjenje cijene rada, dok je dijelio ruže Zagrepčankama na Trgu bana Josipa Jelačića u povodu Međunarodnog dana žena. Na pitanje kada će biti gotov najavljeni zakon kojim se nastoji potaknuti aktivna politika zapošljavanja oslobađanjem poslodavaca doprinosa na plaće kroz dvije godine na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, Mrsić je odgovorio kako je zakon u izradi, da će uskoro u proceduru te da se nada da će "od 1. travnja i ta mjera biti na raspolaganju".

ZAGREB

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Periodično izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava, kojim Hrvatska nastavlja redovito izvještavati Bruxelles o poduzetim aktivnostima na tom području. Po riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, iz šestomjesečnog izvješća vide se dva trenda - smanjenje broja neriješenih starih predmeta na sudovima, građanskih za 11 posto, a kaznenih za 20 posto, ali i povećanje ukupnog priljeva predmeta. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić napomenula je kako se Hrvatska nalazi u završnoj fazi monitoringa, pri čemu će najvažnije biti tzv. sveobuhvatno izvješće u listopadu. O tom će izvješću u velikoj mjeri ovisiti hoćemo li ući u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, pa ga treba dobro pripremiti, rekla je Pusić. Vlada je također predložila privremenu suspenziju viznog režima za državljane Rusije, Ukrajine, Azerbajdžana i Kazahstana, što je potaknulo premijera Zorana Milanovića na primjedbu da bi trebali razmotriti po kojim kriterijima Hrvatska donosi odluke o uvođenju viza za građane nekih država.

ZAGREB

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Ivan Vrdoljak izjavio je danas da nije utjecao na imenovanje svojeg poznanika Zvonka Ercegovca za člana Uprave HEP-a. Novinari su Vrdoljaka nakon današnje sjednice Vlade upitali je li utjecao na imenovanje Ercegovca te postoji li sukob interesa budući da, kako navode mediji, tvrtka Mijo d.o.o., u vlasništvu Ercegovčevog brata, sklapa poslove s HEP-om. Vrdoljak ne smatra da je obitelj Ercegovac u sukobu interesa, a ističe i da nisu točni ni višemilijunski iznosi za koje mediji navode da ih je tvrtka Mijo d.o.o. ostvarila poslujući s HEP-om.

ZAGREB

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić izjavio je danas, komentirajući štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu (CA), kako smatra da zahtjevi sindikata u ovom trenutku nisu opravdani te naglasio da sindikati moraju s upravom u dijalogu riješiti probleme. Jutros u šest sati počeo je 24-satni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu zbog, kako navode sindikati, odbijanja uprave da prihvati zahtjeve sindikata tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Antešić je novinarima prije sjednice Vlade, upitan mogu li se ispuniti zahtjevi sindikata i jesu li opravdani, odgovorio kako "svi moramo podnijeti teret krize". "I mislim da u ovom trenutku sindikalni zahtjevi nisu u skladu s trenutnom situacijom", kazao dodajući da je štrajk legitimno pravo za sindikalnu borbu. "Međutim, morate imati u vidu da se radi o tvrtki od posebnog državnog interesa i sindikati i uprava moraju na tu temu otvoriti ozbiljan dijalog i riješiti probleme", rekao je Antešić.

ZAGREB

Vlasnik Diokija i krunski svjedok u aferi Ina - MOL Robert Ježić izjavio je danas da se na prijavljivanje bivšeg premijera i prijatelja Ive Sanadera za primanje mita od mađarske naftne kompanije odlučio u istražnom zatvoru zbog paranoje da novac koji se i dalje nalazi na računu njegove švicarske tvrtke ne povežu s njim. "Izlazeći nakon četiri mjeseca i 11 dana iz istražnog zatvora savjetovao sam se s odvjetnikom, iznio mu cijeli slučaj i on mi je sugerirao da idemo na USKOK", kazao je Ježić, odgovarajući na pitanja branitelja bivšeg premijera optuženog da je od mađarskog MOL-a primio 10 milijuna eura kako bi im omogućio stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini. U prvom dijelu svjedočenja potvrdio je da je polovina od 10 milijuna eura MOL-ovog mita uplaćena na račun njegove švicarske tvrtke, dok je preuzimanje ostatka novca trebao riješiti Sanaderov brat Flavio. Kazao je da je na zahtjev obiteljskog prijatelja Sanadera na primanje "naknade za konzalting" pristao jer je Sanader bio najmoćnija osoba u državi, ali i zbog straha da bi, odbije li, mogao naštetiti poslovanju svog poduzeća s državnim tvrtkama.

RIJEKA

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas na otvorenju savjetovanja Udruge poslodavaca u zdravstvu u Opatiji kako je cilj da hrvatska medicina 2020. bude u vrhu europske i svjetske medicine po kvaliteti zdravstvenog osoblja te po uređenosti sustava. Govoreći o problemima u zdravstvenom sustavu, Ostojić je rekao da je deficit zdravstvenog sustava, po podatcima od kraja prošle godine 5,2 milijarde kuna. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ima 327 milijuna kuna dospjelih obveza prema ugovorenim rokovima plaćanja, a ukupne obveze HZZO-a su 4,6 milijarda kuna, rekao je ministar. Ocijenio je da se novac koji je zdravstvenom sustavu bio na raspolaganju mogao bolje iskoristiti. Dugovi zdravstvenih ustanova su oko tri milijarde kuna, rekao je i pozvao sve u sustavu da se aktivno angažiraju na rješavanju problema dugova i deficita. Problemi u sustavu su i nedovoljno kvaliteno upravljanje te nedostatak informatičke opreme i umreženosti, rekao je Ostojić.

ZAGREB

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) prihvatilo je danas zahtjev SDP-ovca Zvonimira Mršića da mu se u mirovanje stavi zastupnički mandat, te da ga kao zamjenik u saborskim klupama počne mijenjati stranački kolega Draženko Pandek. MIP je jednoglasno odlučio prihvatiti zahtjev Mršića, SDP-ovog zastupnika i koprivničkog gradonačelnika, koji je 24. veljače uputio zahtjev za stavljanjem mandata u mirovanje, isti dan kada ga je Vlada imenovala za predsjednika Uprave koprivničke Podravke.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Leo Andreis ustvrdio je danas na Danima hrvatskih odvjetnika kako su Zakonom o kaznenom postupku (ZKP) zbog nejednakog položaja branitelja i njihovih stranaka u odnosu prema državnom odvjetništvu ugrožena temeljna ljudska prava, a predsjednik Ivo Josipović smatra da je potrebno postići mjeru između potrebe za učinkovitosti pravosuđa i zaštite prava građana. Sadašnja regulacija u temeljima nije samo uzdrmala, nego uništila temeljno ljudsko pravo u kaznenom postupku, rekao je Andreis novinarima prije otvaranja 30. dana hrvatskih odvjetnika. Predsjednik Ivo Josipović, koji je pozdravio sudionike Dana hrvatskih odvjetnika, smatra da novi ZKP omogućuje da se jačim mjerama otkriju sofisticirani oblici kriminala te počinitelje privede pravdi, ali taj je zakon s druge strane velikom izazovu izvrgnuo prava građana koji su u statusu osumnjičenika ili okrivljenika.

KARLOVAC

Šezdesetdevetogodišnji Dražeta Dražetić iz Cerovca Vukmanićkog, koji je zadobio za život opasne ozljede kad ga je u nedjelju pred mjesnom prodavaonicom flašom u glavu udario sumještanin i stranački kolega iz HDZ-a, još je životno ugrožen, a policija će protiv 32-godišnjaka koji ga je napao podnijeti kaznenu prijavu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Dražetić je još životno ugrožen zbog ozljede mozga ali stabilan, doznaje se u Karlovačkoj bolnici. Još je u medicinski izazvanoj komi s potpomognutim disanjem, ali reagira na vanjske podražaje i postoji šansa za oporavak, rekla je danas Hini dežurna liječnica na Odjelu intenzivnog liječenja Snježana Gučanin. Teško stradavanje jednog člana HDZ-a u sukobu sa stranačkim kolegama nema nikakve veze sa strankom ni s lokalnim stranačkim izborima, rekao je novinarima danas u Karlovcu politički tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Branko Vukelić.

ZAGREB

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako nije istina da je zbog otvorenoga pisma iz stranke izbacila članicu splitskog ogranka HDZ-a Sanju Bilač ili protiv nje naredila sankcije jer, kako je rekla, u moru neistina i laži koje neki šire to je još jedna dezinformacija. Predsjednica HDZ-a to je izjavila danas novinarima na Cvjetnom trgu, gdje je na štandu Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski u prigodi 8. ožujka dijelila prolaznicama ruže. Istaknula je kako ništa nikom nije naložila te napomenula da se zauzima da svaka gradska i županijska organizacija kao i temeljni ogranak većinom donose odluke. Ustvrdila je kako svaki dan mora demantirati neistine koje se protiv nje šire te ocijenila kako ju se želi destabilizirati da odustane od kandidature za predsjednicu stranke.

ZAGREB

Predsjednik HDZ-ova Područnog odbora Maksimir Stanko Gačić, pod kojeg spada temeljni ogranak Remete, rekao je danas da je na sinoćnjoj sjednici Područnog i Nadzornog odbora te područne organizacije odlučeno da se poništi izborna skupština temeljnog ogranka Remete. "Sukladno Statutu i Poslovniku stranke u roku od deset dana bit će sazvana nova izborna skupština temeljnog ogranka Remete", rekao je Gačić Hini. Upitan tko je pozvao bivšeg HDZ-ovca Ivića Pašalića na izbornu skupštini temeljnog stranačkog ogranka u Remetama, Gačić je rekao da to ne zna. "Pašalić je rekao da je dobio poziv predsjednika temeljnog ogranka Remete koji potpisuje pozive, ali on je rekao da Pašaliću nije poslao poziv", kazao je Gačić.

OSIJEK

Čelnici osječkoga Gradskog odbora HDZ-a izvijestili su danas da će sutrašnja Izborna skupština na kojoj će se izabrati novi predsjednik i vodstvo tog odbora značiti završetak izbornog ciklusa u HDZ-u na osječkom području. Potpredsjednik osječkoga HDZ-a i jedan od kandidata za novog predsjednika Josip Salapić poručio je na konferenciji za novinare da od sutra "počinje novo vrijeme za osječki HDZ" te kako očekuje da će Izborna skupština poslati jasnu poruku o HDZ-u na području Osijeka i Osječko-baranjske županije. Dodao je kako je za članove Gradskog odbora predložio utemeljitelje HDZ-a, ali i članove stranačke mladeži jer je vrijeme da stranka "unese svježu krv u svoju politiku", i to ljude neopterećene prošlošću.

ZAGREB

Nagradu "Zagrepčanka godine" koja se sastoji od priznanja i 50 tisuća kuna uručili su danas odvjetnici Ljubici Matijević Vrsaljko gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić. Nagrada za izniman doprinos u praktičnom i teorijskom radu na afirmaciji žena u društvu, posebno uspješno djelovanje na promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova u okviru ljudskih prava i značajne rezultate u podizanju kvalitete života žena u Zagrebu dodijeljena je na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici. Čestitajući Matijević Vrsaljko na nagradi, Davor Bernardić je rekao da ju je zaslužila svojim ukupnim dosadašnjim radom, pogotovo u sferi zaštite djece, radeći svoj posao odgovorno i predano. Zagrebački gradonačelnik Bandić naglasio je kako 20 godina rada Ljubice Matijević Vrsaljko na zaštiti ljudskog dostojanstva, zaštiti prava djece i žena te suzbijanju nasilja dovoljan razlog za nagradu "Zagrepčanka godine". Zahvalivši na nagradi Matijević Vrsaljko rekla je kako je njezin rad u posljednjih 20 godina neodvojivo isprepleten sa sudbinama mnogih žena koje su također zaslužne za ovu nagradu.

ZAGREB

Bivši nogometni dužnosnici Željko Širić, Stjepan Djedović i Neven Šprajcer poslijepodne će izaći iz zatvora u Remetincu, odlučio je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvativši prijedlog USKOK-a da se trojicu osumnjičenih za primanje i davanje mita pusti na slobodu. Bivši dopredsjednik HNS-a i nogometni sudac Željko Širić te bivši predsjednik Sudačke komisije Stjepan Djedović uhićeni su 9. prosinca prošle godine, a bivši tajnik Udruge prvoligaša i NK Karlovca Neven Šprajcer dva tjedna kasnije. Od tada su bili u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

ZAGREB

Suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin trebalo bi početi sutra na zagrebačkom Županijskom sudu, a na suđenju se očekuje svjedočenje Glavaša i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina. Suđenje Tadiću vodit će sudac Zdravko Majerović koji je na pripremnom ročištu prije dva tjedna odlučio za svjedoke pozvati Glavaša, Hrvatina i donedavne Tadićeve suoptuženike koji su se nagodili s USKOK-om i priznali nedjelo. Tadić jedini nije pristao na nagodbu, odnosno ponudu USKOK-a da mu se, u zamjenu za priznanje krivnje, odredi bezuvjetna zatvorska kazna od dvije i pol godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙