FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati Croatia Airlinesa tvrde da nemaju većih materijalnih zahtjeva

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Sindikati koji sudjeluju i podupiru današnji štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu nemaju gotovo nikakve materijalne zahtjeve već prije svega žele upozoriti na narušavanje sigurnosnih standarda i lošu poslovnu politiku koja bi mogla tvrtku stajati opstanka, istaknuli su čelnici sindikata na današnjoj konferenciji za novinare.

Konferencija je održana tijekom prosvjeda nekoliko stotina radnika Croatia Airlinesa ispred sjedišta tvrtke u zagrebačkom predgrađu Buzinu. Neki od njihovih transparenata su "Vežite se, propadamo", "Ne želimo odletjeti u propast", Leti, leti, leti uprava" i "Iznajmljujemo upravu, hoće li ju tko?".

Član Izvršnog odbora Hrvatskog sindikata prometnih pilota Hrvoje Bušić kaže da piloti nemaju materijalnih zahtjeva niti štrajkaju zbog povećanja plaća nego žele upozoriti na urušavanje sigurnosnog sustava Croatia Airlinesa i pogrešnu poslovnu politiku uprave.

Problemi sa sigurnošću počeli su, po njegovim riječima, u prosincu prošle godine odlukom Agencije za civilno zrakoplovstvo o dijeljenom radnom vremenu s odmorom pilota od četiri i pol sata između dvaju para letova. To je premalo pogotovo jer se radi o noćnim letovima, a pojavljuju se i prijetnje pilotima u slučaju pisanja sigurnosnih izvještaja koje im upućuju čelni ljudi Croatia Airlinesa, tvrdi Bušić.

Predsjednik Samostalnog sindikata aviomehaničara Antonio Čorak kaže kako taj sindikat traži reguliranje sustava napredovanja u tehničkom sektoru. Tvrdi da je taj sustav sada mrtvo slovo na papiru, manipulativan i netransparentan.

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Vuksan Artuković kaže su sindikati tijekom pregovora odustali od većine zahtjeva i tražili samo zadržavanje prava koja su imali do sada, odnosno do 31. ožujka kada istječe kolektivni ugovor. Posebno je upozorila na zapošljavanje kabinskog osoblja putem agencije, predma zakon to ne dozvoljava.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković kaže da zahtjevi sindikata koštaju maksimalno dva milijuna kuna, dok predsjednik Samostalnog hrvatskog sindikata radnika u zrakoplovstvu Tomica Rajković smatra da se hitno mora promijeniti poslovna politika koja akumulira gubitke.

Sindikalci najavljuju da će prosvjedovati ispred sjedišta Croatia Airlinesa još nekoliko sati, a slijedi zahtjev za obnovu pregovora te štrajk do ispunjenja zahtjeva ako dogovor izostane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙