FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ATENA - Pet malih grčkih mirovinskih fondova usprotivilo se velikom otpisu vrijednosti grčkih državnih obveznica, koji bi trebao spriječiti bankrot države i dobio je zeleno svjetlo nekoliko velikih međunarodnih banaka, objavili su grčki mediji. Pet fondova, koji obuhvaćaju mirovinsku štednju samozaposlenih, novinara i policije, drži oko dvije milijarde eura grčkih državnih obveznica, oko jedan posto ukupne vrijednosti obveznica koje bi trebale biti zamijenjene. Banke, osiguravatelji i investicijski fondovi u čijem su vlasništvu obveznice izdane prema grčkom zakonu moraju do četvrtka navečer u devet sati objaviti pristaju li otpisati polovicu duga. Za vlasnike obveznica izdanih prema inozemnim zakonima rok je 11. travnja. Za obveznice izdane prema grčkom zakonu Atena se nada stopi sudjelovanja od najmanje 75 posto. Ako operacija ne uspije, Grčka bi mogla bankrotirati već 20. ožujka, kada joj dospijeva na naplatu obveznica od 14,4 milijarde eura.

LJUBLJANA - Slovenski makroekonomist starije generacije Jože Mencinger ocijenio je teoretski nelogičnim, a praktično štetnim unošenje tzv. "zlatnog fiskalnog pravila" u ustav, na što se Slovenija obvezala potpisivanjem fiskalnog pakta, zajedno s još 24 zemlje Europske unije. Zapisati u ustav maksimalno dopuštenu zaduženost isto je kao da se ustavom odredi najniži gospodarski rast ili gornja granica nezaposlenosti, te podsjeća na ustavna jamstva o socijalnoj državi ili pravu na zapošljavanje, iznio je Mencinger u prilogu za ljubljansko "Delo" od srijede. Mencinger u teoretskom dijelu svog članka pokušava dokazati da fiskalna stabilizacija predviđena fiskalnim paktom neće smanjiti nego povećati zaduženost, tvrdi da su razlike u zaduženosti i njenoj strukturi među članicama EU-a vrlo velike te da fiskalni pakt odražava mentalitet ekonomije "centralnog planiranja" pa će se izjaloviti kao i Lisabonska strategija EU-a iz 2000. godine."Sadašnju krizu nisu izazvali javnofinancijski deficiti i dugovi država. Izazvali su je preraspodjela BDP-a u korist kapitala na štetu rada, a to traje već desetljećima, te globalizacija s preseljavanjem proizvodnje u države s niskom cijenom rada...", naveo je Mencinger.

BERLIN - Njemačke industrijske narudžbe neočekivano su pale u siječnju, i to za 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i tehnologije, izdvajajući ispodprosječan obujam velikih narudžbi i oštar pad potražnje iz inozemstva. U ministarstvu pritom ističu da je u prvom redu obujam velikih narudžbi u siječnju bio osjetno ispod prosjeka za prvi mjesec u godini. Na godišnjoj razini narudžbe su u prvom ovogodišnjem mjesecu pale za 4,9 posto. U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća prosinac i siječanj i pouzdaniji je pokazatelj jer isključuje eventualne jednokratne faktore, industrijske su narudžbe u odnosu na prethodna dva mjeseca pale za 2,3 posto, uz posebno snažan pad potražnje za investicijskim dobrima, za 3,4 posto. Pad je pritom zabilježen i u kategoriji inozemnih narudžbi, za 2,7 posto, i kategoriji onih domaćih, koje su pale za 1,9 posto. Na godišnjoj razini narudžbe su se u prosincu i siječnju smanjile za 2,6 posto, ponovo uz oštriji pad inozemne potražnje, za 3,9 posto, dok je ona domaća pala za 0,8 posto.

BERLIN - Njemačka turistička i industrija putovanja, nezadovoljna sve većim i raznolikijim poreznim nametima, poručuje da je toga dosta te da turizam nije 'krava muzara' koja će političarima služiti za povećanje prihoda kad god im zatreba, upozorio je na međunarodnom turističkom sajmu, najvećem u svijetu, berlinskom ITB-u predsjednik Njemačkog udruženja putničkih agencija (DRV) Juergen Buechy. ITB, koji se po 46. put održava u Berlinu od danas do 11. ožujka, okupio je na 160 tisuća četvornih metara 11 tisuća izlagača iz svih segmenata turističke i industrije putovanja iz 190 zemalja svijeta. Među njima se predstavlja i Hrvatska sa svojom turističkom ponudom. Ovogodišnji ITB je po ocjeni njegovog direktora Christiana Gokea, kao i predsjednika njemačkog Udruženja turističkog gospodarstva (BTW) Klausa Laepplea, 'političkiji' nego ijedan dosad i više usmjeren razvojnim temama u turizmu.

FRANKFURT - Njemački reosiguravatelj Munich Re objavio je da će sudjelovati u sporazumu zamjene grčkih državnih obveznica, dan uoči isteka krajnjeg roka za odluku, a time se pridružio nizu vodećih banaka i osiguravatelja iz eurozone, uključujući one iz Grčke, u čijem je posjedu golemi iznos grčkog duga. Grčka i njezini kreditori u posljednjoj su fazi pregovora čiji je cilj otpisati više od 100 milijardi eura njezina duga u posjedu privatnog sektora. Riječ je o ključnoj komponenti za osiguravanje isplate sredstava iz drugog paketa pomoći za Grčku, vrijednog 130 milijardi eura. Vjerovnici, uglavnom banke, osiguravatelji i ulagačke institucije, moraju izvijestiti vladu o svojoj odluci do krajnjeg roka u četvrtak navečer. Munich Re je krajem prosinca 2011. u svome portfelju držao 400 milijuna eura grčkih državnih obveznica. U sklopu sporazuma o sudjelovanju privatnog sektora, držatelji obveznica pristaju preuzeti gubitke u visini 53,5 posto nominalne vrijednosti sredstava pozajmljenih Ateni. Od vodećih europskih banaka u tom je sporazumu pristao sudjelovati talijanski bankovni div UniCredit, pridruživši se time ostalim tvrtkama uključenim u kampanju kojom se Grčkoj nastoji pomoći da izbjegne financijsku propast u ožujku.

MOSKVA - Najveća ruska banka Sberbank objavila je u srijedu da je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila 61,7 milijardi rubalja (dvije milijarde dolara) neto dobiti prema ruskim računovodstvenim standardima (RAS), zahvaljujući snažnim prihodima od kamata. Time je njezina dobit povećana za 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prema ruskim standardima izvještavanja, Sberbank, drugi najveći europski zajmodavac nakon banke HSBC, s tržišnom kapitalizacijom od 77,9 milijardi dolara, prošle je godine ostvario 322 milijarde rubalja neto dobiti. Rezultate za cijelu godinu po međunarodnim standardima planira objaviti krajem ožujka. Ta je ruska banka pod kontrolom države u veljači zaključila proces akvizicije stopostotnog udjela u grupaciji Volksbank International (VBI) u koju spada i Volksbank Hrvatska. Riječ je o akviziciji vrijednoj više od pola milijarde eura.

MONTREAL - Čelnik Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA) pozvao je Europsku uniju da odgodi uvođenje nameta na emisiju ugljikovih spojeva, upozoravajući da bi mogao izazvati trgovinske ratove. "Zemlje izvan Europe tu pristojbu smatraju izravnim napadom na svoj suverenitet", kazao je IATA-in generalni direktor Tony Tyler na forumu o međunarodnim odnosima u Montrealu. "To je sasvim razumljivo ako se uzme u obzir da bi europske zemlje zapravo trebale ubirati prihod od poreza na emisije koje neeuropski prijevoznici ispuštaju u zračnom prostoru nad suverenim teritorijem zemalja izvan Europe", objasnio je. Tyler je upozorio da bi ta pristojba mogla izazvati trgovinski rat. "Nitko ne želi trgovinski rat. Čini mi se da se zemlje pripremaju na tu mogućnost. To ipak nije neizbježan rasplet", rekao je šef udruge koja predstavlja oko 240 kompanija s ukupnim 84-postotnim udjelom u zračnom prometu u svijetu. Europska unija uvela je porez 1. siječnja ove godine ali su dozvole za emisiju besplatne do iduće godine kada će ih prijevoznici morati početi plaćati. Više od dvadesetak zemalja, uključujući Kinu, Rusiju i SAD, protivi se tom nametu EU-a, smatrajući da se njime krše međunarodni propisi.

BRUXELLES - Mađarski predsjednik Pal Schmitt rekao je kako očekuje da Europska komisija uzme u obzir mađarske napore kada će odlučivati o tri prekršajna postupka pokrenuta sredinom siječnja protiv Mađarske. Europska komisija pokrenula je postupke zbog pitanja neovisnosti središnje banke, prisilnog umirovljenja sudaca i tužitelja, te neovisnosti tijela za zaštitu podataka. Za radio MR1 u telefonskom razgovoru iz Bruxellesa mađarski je predsjednik rekao da je s Barrosom detaljno razgovarao o tri procedure pokrenute protiv Mađarske. Schmitt je kazao da je Barroso najviše zabrinut zbog pitanja neovisnosti središnje banke.

FRANKFURT - Njemački proizvođač sportske opreme Adidas izvijestio je da je u prošloj godini ostvario rekordnu dobit zahvaljujući jakoj potražnji za njegovim brandom i nada se da će je ove godine i premašiti zahvaljujući Olimpijskim igrama u Londonu. Adidas u priopćenju navodi da mu je neto dobit u prošloj godini porasla za 18 posto na 671 milijun eura a dobit po dionici iznosila je rekordna 3,2 eura. Operativna dobit porasla je za 13,1 posto na 1,011 milijardu eura, na temelju 11,3-postotnog povećanja prihoda koji su iznosili 13,344 milijarde eura. "Ostvarili smo najvišu stopu organskog rasta (prodaje) od 2006.", pohvalio se izvršni direktor Herbert Hainer. "Započeli smo 2012. puni energije i potpuno spremni za još jednu sjajnu godinu za našu grupu ", kazao je.

ZAGREB - Regulatori koji istražuju tri poljske tvrtke zbog uporabe industrijske soli, koja se koristi za posipavanje cesta, u hrani, upozorili su na to središnji europski sustav za uzbunjivanje na opasnosti u hrani RASFF, prenose europski mediji. Upozorenje tom sustavu tek je prva faza postupka, a opća uzbuna bit će upućena državama članicama samo ako se utvrde opasnosti za ljudsko zdravlje. Komisija je zatražila redovita izvješća od poljskih vlasti, koje tvrde da su zaplijenile sve kontaminirane proizvode te da analiziraju uzroke. U soli do sada nisu identificirani opasni dioksini niti bilo kakve druge štete kemikalije, ističe. Preliminarni popis pokazuje da je sa slučajem povezano oko 40 drugih tvrtki, a moglo bi ih biti i više. Svi proizvodi stavljeni na tržište koji bi mogli sadržavati kontaminiranu sol povučeni su dok testovi ne budu završeni, objavio je inspektorat. Upitan je li ta sol izvezena u druge zemlje, glasnogovornik inspektorata rekao je da je do sada potvrđena veza sa samo jednim distributerom u Nizozemskoj.

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu nakon što je Kina objavila da će povećati uvoz nafte u ovoj godini, pri čemu značajniji rast priječi iranska ponuda pregovora sa zapadnim silama, koja prigušuje bojazni u vezi s opskrbom. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 84 centa, na 122,82 dolara, nakon što je prethodni dan završila u minusu 1,82 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 48 centi i iznosila 105,18 dolara. Kinesko ministarstvo trgovine izvijestilo je da planira povećati uvoz energije u 2012. i da će zadržati mjere koje jamče stabilan rast izvoza, očekujući njegov oporavak u drugoj polovici godine. Kineski planovi povećanog uvoza nafte podupiru mišljenje da potražnja u Aziji nastaviti podupirati cijene nafte, dok se potražnja iz razvijenih gospodarstava ocjenjuje slabašnom. "Kineske objave pravodobno su nas podsjetile da kineska i azijska gospodarstva i dalje snažno rastu", izjavio je Ric Spooner iz CMC Marketsa. "Iako je ciljana stopa kineskog rasta za ovu godinu smanjena, kinesko gospodarstva i dalje raste i to znači da će potražnja za energijom u cijelosti porasti", dodao je.

TOKYO - Na azijskim su burzama vodeći indeksi jutros pali, treći dan zaredom, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava i nesigurnosti uoči zamjene grčkih obveznica. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1,4 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,9 posto. Ulagače najviše zabrinjava predstojeća zamjena postojećih grčkih obveznica novima. „U slučaju uspješne zamjene grčkih obveznica, ponovno bi porasla sklonost ulagača prema riziku. No, ako Grčka ne uspije, to bi promijenilo igru na tržištu“, kaže Takao Hattori, strateg u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Pod najvećim su pritiskom i dalje dionice u rudarskom sektoru, što je posljedica pada cijena sirovina od kada je Kina smanjila ciljanu stopu rasta gospodarstva u ovoj godini. Dionice australskih rudarskih divova Rio Tinta, Fortescue Metals Groupa i Newcrest Mininga pojeftinile su jutros između 0,9 i 3 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica potonule više od 1,5 posto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca, jer su ulagači nervozni uoči zamjene grčkih obveznica, a zabrinjava ih i slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava. Dow Jones indeks potonuo je 203 boda, ili 1,57 posto, na 12.759 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,54 posto, na 1.343 boda, a Nasdaq indeks 1,36 posto, na 2.910 bodova. Više od 200 bodova Dow Jones nije pao još od 23. studenoga prošle godine, dok je pad za više od 1 posto S&P 500 indeks posljednji puta zabilježio krajem prosinca. Jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Od 30 dionica sadržanih u Dow Jones indeksu, padu je odoljela samo dionica Intela. Jučer su cijene zlata, srebra, platine i bakra potonule više od 2 posto, zbog čega je dionica Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija, pojeftinila više od 4, a Freeport-McMoRan Coppera 2,5 posto. Na nesigurnost ulagača ukazuje i skok VIX indeksa Čikake burze opcija za gotovo 16 posto, na 21 bod, zbog čega se taj 'indeks straha', po prvi puta od studenoga, probio iznad 50-dnevnog pomičnog prosjeka. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 7,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam ove godine iznosi 6,9 milijardi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙