FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niz velikih privatnih vjerovnika obećao sudjelovati u postupku zamjene grčkih obveznica

FRANKFURT, 7. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Njemački reosiguravatelj Munich Re objavio je da će sudjelovati u sporazumu zamjene grčkih državnih obveznica, dan uoči isteka krajnjeg roka za odluku, a time se pridružio nizu vodećih banaka i osiguravatelja iz eurozone, uključujući one iz Grčke, u čijem je posjedu golemi iznos grčkog duga.

Grčka i njezini kreditori u posljednjoj su fazi pregovora čiji je cilj otpisati više od 100 milijardi eura njezina duga u posjedu privatnog sektora. Riječ je o ključnoj komponenti za osiguravanje isplate sredstava iz drugog paketa pomoći za Grčku, vrijednog 130 milijardi eura.

Vjerovnici, uglavnom banke, osiguravatelji i ulagačke institucije, moraju izvijestiti vladu o svojoj odluci do krajnjeg roka u četvrtak navečer.

"Munich Re priključit će se sporazumu o sudjelovanju privatnog sektora u restrukturiranju grčkog duga", kazala je u srijedu glasnogovornica reosiguravatelja.

Munich Re je krajem prosinca 2011. u svome portfelju držao 400 milijuna eura grčkih državnih obveznica.

U sklopu sporazuma o sudjelovanju privatnog sektora, držatelji obveznica pristaju preuzeti gubitke u visini 53,5 posto nominalne vrijednosti sredstava pozajmljenih Ateni.

Od vodećih europskih banaka u tom je sporazumu pristao sudjelovati talijanski bankovni div UniCredit, pridruživši se time ostalim tvrtkama uključenim u kampanju kojom se Grčkoj nastoji pomoći da izbjegne financijsku propast u ožujku.

Institut za međunarodne financije (IIF) u ponedjeljak je objavio da je 12 velikih ulagača obećalo sudjelovati u tome planu, uključujući njemačkog osiguravatelja Allianz, francusku banku BNP Paribas, talijansku Banku Intesu i njemačke banke Commerzbank i Deutsche Bank, kao i grčke banke Eurobank EFG i National Bank of Greece. IIF nije objavio koliki je iznos grčkog duga u posjedu tih institucija.

Grčko ministarstvo financija u priopćenju od utorka potvrdilo je namjeru sudjelovanja najvećih šest grčkih banaka koje su među najvećim držateljima grčkih obveznica u privatnom sektoru. Vlada u Ateni objavila je da je potreban pristanak najmanje tri četvrtine svih imatelja grčkih obveznica kako bi se prema grčkim zakonima preostale vlasnike moglo primorati na sudjelovanje u postupku zamjene.

Ulagači koji će u sporazumu sudjelovati izgubit će oko 75 posto vrijednosti svojih portfelja. No, bez paketa pomoći vrlo bi vjerojatno izgubili daleko više, i to ne samo na grčkim obveznicama već i na ulaganjima u ostale ranjive članice eurozone budući da se kriza širi na druga financijska tržišta u regiji.

Francuski ministar za europske poslove Jean Leonetti u utorak je izjavio da je sporazum o zamjeni obveznica u interesu privatnih vjerovnika kao i u interesu međunarodne zajednice. "Svi privatni vjerovnici znaju da je bolje malo izgubiti da bi se puno dobilo, nego li puno izgubiti i na kraju ne dobiti ništa", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙