FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Hrvatska vlada uputila je danas nakon telefonske sjednice u Sabor prijedlog zakona o potvrđivanju pristupnog ugovora s državama članicama EU, a Sabor će ga ratificirati u petak 9. ožujka. Prijedlog zakona može preuzeti na web stranici www.vlada.hr, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću. Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar, kako se navodi u priopćenju službe za odnose s javnošću Hrvatskog sabora, ratifikaciju hrvatskog ugovora o pristupanju najavio prilikom današnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Urijem Rosenthalom u Saboru, u nazočnosti potpredsjednika Odbora Gordana Jandrokovića. Rosenthal je kazao da će Nizozemska, kad je riječ o novim proširenjima Unije, nastaviti primjenjivati načelo "strogi i pravedni". Što se tiče posljednje faze hrvatskog pristupanja, posebno se osvrnuo na reforme koje proizlaze iz poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlja 24 Pravda, sloboda i sigurnost, na što su Mondekar i Jandroković odgovorili da je Hrvatska odlučna u provedbi svih reformi.

ZAGREB

Ministar financija Slavko Linić najavio je da bi Vlada, nastave li cijene nafte i dalje "divljati", mogla reagirati smanjenjem trošarina na benzine kod iduće promjene cijena, što bi značilo za dva tjedna. "Vjerojatno kod iduće promjene, ukoliko zaista cijene nafte budu i dalje divljale", kazao je Linić večeras odgovarajući u Dnevniku Nove TV na pitanje kada bi Vlada mogla reagirati na porast cijena benzina. Na upit hoće li Vlada reagirati smanjenjem trošarina kada cijene derivata prijeđu 12 kuna ili već sada, Linić je kazao da Vlada na cijene naftnih derivata može reagirati smanjenjem trošarina, u ovom trenutku kod benzina. "Uvijek je to pitanje trošarina. Kod benzina se i u ovom trenutku može intervenirat. Nažalost, kod dizela ne jer smo ispod minimuma koje je EU propisala kao trošarine da ne bi mogli utjecati negativno na konkurentnost. Ali pregovaramo da i Europska unija počne razmišljati o visokoj cijeni goriva i da možda ta mjera onda bude jedinstvena za sve zemlje Europe", kazao je Linić. Ministarstvo gospodarstva danas je objavilo najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 6. do 19. ožujka, pa od ponoći cijene derivata mogu rasti od 19 do 33 lipe po litri. Po tim podacima, najviša cijena eurosupera 95 od sutra može biti 10,77 kuna, što je 31 lipu više od dosadašnjih 10,46 kuna, a s poskupljenjem za 32 lipe, cijena eurosupera sa 98 oktana premašit će 11 kuna i iznositi 11,11 kuna (do sada 10,79 kuna). Eurodizel će s najnovijim poskupljenjem za 24 lipe po litri premašiti cijenu od 10 kuna, a Ministarstvo je njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 10,18 kuna (do sada 9,94 kune).

ZAGREB

Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić održali su danas prvi službeni sastanak na kojem su potvrdili važnost reformi na tržištu rada i mirovinskog sustava, priopćila je Delegacija EU-a. Sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava bio je prigoda za reviziju pretpristupnih obveza Hrvatske u području tržišta rada, mirovinskog sustava, socijalnog dijaloga, koordinacije sustava socijalnog osiguranja i strukturnih fondova. Vandoren je istaknuo važnost poticanja strukturnih reformi u području tržišta rada i mirovinskog sustava u vezi s "naporima koje Hrvatska ulaže u privlačenje ulaganja" radi oporavka gospodarstva. Istaknuo je važnost daljnjeg jačanja "kapaciteta relevantnih javnih institucija" kao što su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Zavod za zapošljavanje i Državni inspektorat" te socijalnih partnera koji trebaju ispuniti važnu zadaću nakon pristupanja Europskoj uniji u sklopu jedinstvenog tržišta i slobode kretanja radnika. Veleposlanik i ministar razgovarali su i o najavljenim izmjenama Zakona o radu te o mogućim izmjenama u mirovinskom zakonskom okviru. Veleposlanik je ponovno istaknuo da će strukturni fondovi biti na raspolaganju kao potpora Hrvatskoj u nastojanjima na tom području.

OSIJEK

Silovane žene tijekom Domovinskog rata uglavnom iz Vukovara i širega područja te iz drugih dijelova Republike Hrvatske danas su u Županijskome državnom odvjetništvu u Osijeku nastavile davati iskaze o pretpljenim torturama, silovanju i zatvaranju. Po riječima Marije Slišković, urednice knjige "Sunčica" u kojoj su objavljena svjedočenja silovanih žena, danas će iskaz dati šest silovanih žena, što će biti ukupno "15 vjerodostojnih iskaza kojima žene terete nepoznate, ali i poznate počinitelje". Slišković je izjavila za Hinu da danas završava davanje iskaza, započetih 26. siječnja ove godine, te da silovane žene, odvjetnik i svi koji su uključeni u pomaganje silovanim ženama i otkrivanje i kažnjavanje silovatelja čekaju reagiranje mjerodavnih državnih tijela. "U rujnu smo sve dostavili državnom odvjetniku Bajiću i detaljno ga upoznali s tim teškim djelima, ali, nažalost, do danas nas nitko nije pozvao niti dao bilo kakvu informaciju", rekla je Slišković. Još je mnogo žena koje su prošle pakao uhićenja, zlostavljanja i silovanja, ali smo svjesni da nema smisla dovoditi ih pred Županijsko državno odvjetništvo gdje davajući iskaze prolaze teška psihička stanja premda u konačnici kažu da bi im bilo lakše da se počinitelji procesuiraju, istaknula je.

SPLIT

Splitski gradonačelnik Željko Kerum zatražio je sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem na kojem bi razmotrili kako prevladati teškoće sa Spaladium arenom kojoj je blokiran račun i isključena struja zbog neplaćenih računa za potrošenu električnu energiju, najavio je danas dogradonačelnik Jure Šundov. Povratnu informaciju očekujemo ovog tjedna, rekao je Hini splitski dogradonačelnik, dodajući kako na sastanku u vladi gradski čelnici žele predložiti nastavak gradnje poslovnog centra s garažom u sklopu Spaladium arene, čiji je završetak, po ugovoru o javno-privatnome partnerstvu, bio planiran do 31. prosinca 2011., ali to se nije dogodilo zbog recesije. U taj bi centar smjestili gradsku upravu, komunalna poduzeća, a Ministarstvo pravosuđa u njega bi moglo preseliti splitski Općinski sud iz vojarne Dračevca te Upravni sud koji želi imati u Splitu, rekao je Šundov i dodao kako bi se u tom slučaju zgrada Banovine u kojoj je sada gradska uprava pretvorila u hotel. Osvrnuvši se na blokadu računa u Spaladium areni, istaknuo je kako grad Split tvrtki "Sportski grad", koja upravlja tom arenom, neće plaćati dug od 10,5 milijuna kuna dok se s vladom ne razmotri kako postupiti u slučaju arene. Tvrtku "Sportski grad" utemeljio je konzorcij tvrtaka Konstruktora, IGH i Dalekovoda, koji je ugovorom o javno-privatnome partnerstvu s gradom Splitom i vladom gradio Spaladium arenu kako bi se u njoj mogle igrati utakmice Svjetskoga rukometnog prvenstva u Hrvatskoj 2009. godine.

ZAGREB

Konzumiranje droga više neće biti kazneno djelo, nego prekršajno, najavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, a potvrdila vlada na facebooku i twitteru. "Pratimo vaše komentare već dugo i složili smo se da je kazna od tri mjeseca dovoljna da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja opojnih droga", napisala je vlada na faceboku uz poveznicu na članak u "Novome listu" kojem je ministar pravosuđa potvrdio namjeru ukidanja odredbe koje su kazneno sankcionirale i posjedovanje najmanjih količina droge. Na twitteru je vlada uz poveznicu na taj članak napisala "kome je ova vijest izmamila osmijeh jutros? Obećano-ispunjeno". Ministar je za "Novi list" izjavio kako misli da je za posjedovanje droge za vlastitu uporabu prekršajna odgovornost dovoljna. Dodao je da je "maksimalna kazna od tri mjeseca zatvora predviđena Zakonom o suzbijanju zloporabe droga dovoljna" da bi društvo izrazilo stajalište o neprihvatljivosti konzumiranja droge. Naveo je da je ta kazna "proporcionalna težini djela i prikladnija od kaznene odgovornosti jer nema stigmatizirajući karakter i ne dovodi do toga da se ovisnici ili povremeni konzumenti upisuju u kaznenu evidenciju, što im može štetiti kod uključivanja u društvo". U Ministarstvu smatraju da je kazneno pravo neučinkovito u suzbijanju konzumacije opojnih droga.

RIJEKA

Prijedlog zakona o reprezentativnosti poslodavaca i sindikata je štetan, nestručan i pristran, ocijenio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu "Preporod" Željko Stipić. Stipić je rekao da je prijedlog zakona štetan jer neće riješiti nijedan problem zbog kojih se donosi te da je nestručan jer su pojedina rješenja proturječna, suvišna i neizvediva. Također, smatra da je prijedlog zakona pristran jer" pogoduje pojedinim sindikatima iz javnih služba i jednoj od pet sindikalnih središnjica – Matici sindikata javnih službi". "Čelnik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić je uz pomoć svog dugogodišnjeg zaposlenika, sada pomoćnika ministra rada i mirovinskog sustava Marka Krištofa, uspio izraditi zakonski materijal koji će u potpunosti osigurati zaštitu interesa jedne sindikalne središnjice i nekolicine sindikata", tvrdi Stipić. Izrazio je nadu da će - "ako ne zbog štetnosti i nestručnosti - barem očita pristranost natjerati na reakciju resornog ministra i premijera". Dodao je da su "na potezu" ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i premijer Zoran Milanović. Stipić je rekao da bi zakon kojim bi se, među ostalim, "uredili kriteriji za formiranje i legitimitet sindikalne središnjice, postupak utvrđivanja broja članova sindikata i drugo ta pitanja trebao riješiti na novoj i primjerenijoj osnovi".

KOPRIVNICA

Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy tijekom današnjeg posjeta Koprivnici, gdje joj je domaćin bila gradonačelnica Vesna Želježnjak, obišla je gradsko odlagalište otpada Piškornicu, koprivnički projekt poticane stanogradnje - tzv. šparnu hižu, te suvremeni gradski pročistač otpadnih voda. Ministrica Holy rekla je da je zadovoljna onim što je vidjela te je zaključila kako Koprivnica, budući da već 50 posto otpada ima u primarnoj selekciji, neće imati problema s novim zakonom o otpadu koji će vjerojatno biti donesen u prvom dijelu ove godine. Taj zakon, dodala je, donosi obvezu primarne selekcije otpada za jedinice lokalne samouprave. Budući da je ministrica bila zadovoljna predstavljenim projektom poticane stanogradnje i tzv. šparnom hižom, novinari su je upitali obvezuje li Europska unija da se ubuduće gradi po sličnom načelu. "Na svakoj državi je da vidi kako će poticati takvu gradnju. Postoji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji dodjeljuje subvencije za projekte energetske učinkovitosti, pa tako i energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Osim toga, i pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave uvele su subvencioniranje projekta energetske učinkovitosti", rekla je.

ZAGREB

Bivši predsjednik nadzornog odbora Podravke Mladen Vedriš potvrdio je svjedočeći na suđenju u aferi Spice da je tijelo kojem je bio na čelu u ožujku 2007. obaviješteno o strateškom konkurentu, odnosno mogućnosti neprijateljskog preuzimanja koprivničke prehrambene tvtke. Iako je isprva kazao da je o tome bilo riječi samo na menadžerskim sastancima Vedriš se u unakrsnom ispitivanju prisjetio da je bivši predsjednik uprave Darko Marinac 29. ožujka 2007. izvijestio nadzorni odbor o strateškom konkurentu koji se želio domoći Podravkinih dionica. Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja. Vedriš koji je na čelu nadzornog odbora Podravke bio od srpnja 2006. do svibnja 2008. isprva je tvrdio da se o opasnosti "neprijateljskog preuzimanja" raspravljalo samo "hipotetski" na radionicama na kojima se poslovodstvo uvježbavalo za postupanje u složenim poslovnim situacijama. Kazao je i da kao šef tijela zaduženog za nadzor poslovanja nije znao niti za tzv. opcijski ugovor Podravke i varaždinske Fime. No, u unakrsnom ispitvanju, nakon što su mu predočeni zapisi sa sjednica, Verdiš je potvrdio da je Marinac o svemu izvijestio nadzorni odbor. Inače, Vedriš je na čelo nadzornog odbora Podravke došao upravo na Marinčev poziv, nakon što je s te funkcije otišao direktor Privredne banke Božo Prka.

ZAGREB

Bivšem načelniku općine Saborsko Luki Hodaku, koji je sam sebe prozvao šamanom, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena optužnica koja ga tereti da je od studenog 2006. do kraja 2008. općinu kojoj je bio na čelu oštetio za gotovo pola milijuna kuna. USKOK Hodaka tereti da je iz troškova reprezentacije općine Saborsko za sebe kupovao robu vrijednu više od 233 tisuće kuna, dok je dodatnih 200 tisuća "zaradio" na lažnim putnim nalozima. Nalozima za putovanja na koja nije išao opravdao je i dizanje više od 16.500 kuna gotovine s općinskog računa. Uz Hodaka, USKOK je podigao optužnicu i protiv tvrtke od koje je kupovao robu općinskim novcem te protiv njena vlasnika Zvonimira Lipošćaka koji je općini ispostavio krivotvorene račune. Hodak je na sud doveden iz zatvora u Lipovici, gdje od srpnja prošle godine služi kaznu od godinu i dva mjeseca zatvora zbog pronevjere gotovo milijun kuna općinskog novca 1996. Na izdržavanje kazne Hodak je upućen nakon što je karlovački Županijski sud potvrdio presudu ogulinskog Općinskog suda koji je bivšeg načelnika osudio za pribavljanje protupravne dobiti jednoj tvrtci te nenamjensko trošenje općinskog novca. To mu je inače bila treća osuđujuća presuda. No, zbog nedozvoljenog držanja automatske puške i smrti susjeda u indijanskom šatoru, gdje su zajedno konzumirali buniku, nije išao u zatvor jer su kazne bile uvjetne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙