FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša želi što prije uravnotežiti proračun

LJUBLJANA, 5. ožujka 2012.(Hina) - Predsjednici svih slovenskih parlamentarnih stranaka dogovorili su se u ponedjeljak na sastanku s predsjednikom vlade Janezom Janšom o proceduri unošenja tzv. zlatnog fiskalnog pravila u slovenski ustav.

Riječ je o ustavnoj odredbi kojom se određuje prestanak zaduživanja i osigurava uravnotežen proračun, kako to predviđa fiskalni pakt što su ga u četvrtak u Bruxellesu potpisali čelnici 25 od 27 članica EU.

"Naša je želja da što prije dođemo do uravnoteženog proračuna, svakako još u mandatu ove vlade", rekao je Janša nakon sastanka na kojemu je stranačke prvake izvijestio o europskom summitu.

Na tom je sastanku u četvrtak potpisan fiskalni pakt sa strogim propisima glede financijske stabilizacije država eurozone i EU-a.

Svi su se slovenski stranački čelnici, prema Janšinim riječima, obvezali da će glasovati za promjene ustava kojim se zabranjuje zaduživanje za financiranje proračuna, a uz to su podržali Janšu u zahtjevu da slovenski parlament što prije ratificira europski fiskalni pakt.

Janšu su podržali i čelnici dviju oporbenih stranaka, no predsjednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković izrazio je uoči sastanka s Janšom sumnju da će se slovenski proračun moći uravnotežiti na strani prihoda ako ne dođe do povećanje poreza na dodanu vrijednost, kako je on predlagao svojim programom pred lanjske parlamentarne izbore.

"Želimo da nam u EU-u za primjer bude Njemačka koja je svoj proračunski deficit svela na 0,5 posto BDP-a i to u rekordno kratkom vremenu", rekao je Janša novinarima nakon sastanka, dodajući da je njemačko gospodarstvo unatoč oštrim mjerama štednje javne potrošnje postiglo zavidnu stopu rasta i mali postotak nezaposlenosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙