FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Virant sumnja u ostvarivost planiranih proračunskih ušteda Slovenije

LJUBLJANA, 20. veljače 2012.(Hina) - Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant izjavio je da će načelni cilj vlade novog premijera Janeza Janše o smanjivanju ovogodišnje proračunske potrošnje za 800 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu biti vrlo teško postići.

"Ministri i predsjednik vlade imat će vrlo tešku zadaću, a smanjiti proračunske izdatke za 800 milijuna eura čini mi se skoro nemogućim. Velik uspjeh bi bio ako se javna potrošnja smanji za 400 do 500 milijuna eura", rekao je Virant u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka.

Virant je predsjednik Građanske liste, jedne od pet stranaka u koalicijskoj vladi Janeza Janše, a iz iste stranke je i ministar financija Janez Šušteršič.

Kako bi Slovenija popravila pad kreditnog rejtinga iz ove i prošle godine nova će vlada morati izvesti brze mjere za vraćanje povjerenja financijskih tržišta, rekao je Virant u razgovoru.

"Potrebno je brzo sanirati bankarski sustav, a u prvom redu mislim na dokapitalizaciju Nove Ljubljanske banke (NLB) pomoću privatnih investitora", pojasnio je u razgovoru.

Uz to, dodao je, nova će vlada izvesti promjene poreznog sustava i pravila na tržištu rada kako bi se pojačala konkurentnost slovenskog gospodarstva, smanjit će i racionalizirati državni aparat te donijeti odlučne mjere u konsolidaciji javnih financija.

Na razini cijelog javnog sektora koji u Sloveniji, koja ima 2 milijuna stanovnika, zapošljava više od 160.000 djelatnika, njihov broj smanjivat će se za dva posto godišnje, kako bi se zaustavio trend rasta zapošljavanja i mase isplaćenih plaća, što se događalo zadnje tri godine unatoč krizi, dodao je Virant.

"No, nisam za radikalne mjere i velika otpuštanja zaposlenih, osim kad uslijed reorganizacije neka radna mjesta postanu nepotrebna", rekao je Virant.

Dodao je da u vladi ne treba očekivati napetosti između njegove stranke i Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi premijer Janša, unatoč razlikama i polemikama koje su se između njih pojavljivale tijekom kampanje pred parlamentarne izbore održane 4. prosinca prošle godine.

"Nismo privjesak nijedne stranke, a s premijerom imam dobru i profesionalnu suradnju", rekao je Virant.

Ministar financija u bivšoj vladi Franci Križanič procijenio je nedavno proračunski deficit u prošloj godini na 1,650 milijardi eura, što iznosi 4,6 posto slovenskog BDP-a. Nova vlada Janeza Janše najavila je kao načelni cilj smanjivanje proračunske potrošnje u ovoj godini za oko 800 milijuna eura i smanjivanje javne potrošnje za 10 posto. Neki ekonomisti smatraju da tako veliko smanjenje proračunskih izdataka nije realno bez velikih otpuštanja u javnom sektoru i smanjivanja plaća. Ako bi se proračun u ovoj godini smanjio za 800 milijuna eura, proračunski deficit smanjio bi se na 3,5 posto BDP-a, što je pretpostavka da Slovenija proračunski manjak iduće godine dovede u okvire maastrichtskog sporazuma od 3 posto BDP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙