FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju pad cijena

NEW YORK, 5. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu, zbog slabih makroekonomskih podataka iz eurozone i smanjenja procjena rasta kineskog gospodarstva.

Terminski S&P 500 Dow Jones i Nasdaq indeks bili su u 13,00 sati u minusu između 0,4 i 0,5 posto.

Nakon rasta cijena dionica tri tjedna zaredom, terminski indeksi najavljuju danas pad cijena, što je posljedica slabljenja gospodarstva eurozone.

Jutros je institut Markit izvijestio da je njegov PMI indeks poslovnih aktivnosti u eurozoni u veljači pao s 50,4 na 49,3 boda, što je veći pad nego što se očekivalo. Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

To je navelo ulagače na oprez jer eurozoni prijeti recesija, s obzirom da je gospodarstvo tog bloka palo u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Ulagači su oprezni i zbog smanjene procjene rasta kineskog gospodarstva. Kineski premijer Wen Jiabao smanjio je procjenu ovogodišnjeg rasta gospodarstva s 8 na 7,5 posto, najnižu razinu u osam godina, zbog nužnih gospodarskih i socijalnih reformi.

S nestrpljenjem se danas očekuje i izvješće Instituta za menadžere nabave koje će pokazati kakva je situacija u američkom uslužnom sektoru. U anketi Reutersa procjenjuje se da je u veljači ISM indeks skliznuo s 56,8 na 56,1 bod.

Na europskim su burzama cijene dionica danas pod pritiskom. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 13,00 sati u minusu između 0,5 i 1,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙