FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 5. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ovogodišnja sezona gripe doseže svoj vrhunac jer je posljednja dva tjedna registrirano 5800 oboljelih, iako je gripa stigla u Hrvatsku prije mjesec i pol dana, doznaje se u Službi za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Epidemiolog dr. Borislav Aleraj kaže kako se posljednjih dana liječnicima dnevno javlja oko tisuću oboljelih, među kojima je dosta školske djece. Dr. Adriana Vince iz Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" kaže kako već dva tjedna vlada veliki pritisak na hitne ambulante u toj bolnici, kroz koje dnevno prođe 200-tinjak pacijenata. Među oboljelima od gripe dosta je onih s upalom pluća, posebice među starijim osobama, ali zasad nema teško oboljelih mlađih osoba, kao što je to bilo ranijih godina, rekla je za Hinu dr. Vince. Ističe kako dominira prava klasična grupa te svi oni koji imaju uobičajene simptome poput glavobolje, visoke temperature, ne trebaju odlaziti liječniku već se trebaju liječiti kod kuće.

DUBROVNIK - Izaslanstvo grada Dubrovnika predvođeno gradonačelnikom Androm Vlahušićem boravi u New Yorku gdje je sudjelovalo na obilježavanju 70. obljetnice djelovanja Kluba Dubrovnik u New Yorku. Svečanosti na kojoj je istaknut uspješan rad ovog kluba koji je kroz sedam desetljeća čuvao kulturni identitet i povezanost s Dubrovnikom nazočili su i hrvatski generalni konzuli u New Yorku i Chicagu Marijan Gubić i Jelena Grčić Polić te veleposlanik Hrvatske u UN-u Ranko Vilović. Za boravka u New Yorku, kako je priopćeno iz Grada Dubrovnika, dubrovačko izaslanstvo održalo je niz sastanaka s ciljem jačanja nazočnosti na američkom tržištu i privlačenje investicija za razvojne projekte. Predstavljeni su razvojni projekti urbanističkog plana uređenja Gruža te detaljnog plana uređenja Belvedera. Posebno je predstavljeno idejno rješenje putničkog terminala u gruškoj luci koji bi uključivao i trgovački centar te druge komercijalne sadržaje ukupne vrijednosti 40 milijuna eura.

DUBROVNIK - U Stonu je zatečen 46-godišnjak za kojeg se sumnja da je jučer na području malostonskog zaljeva izlovio 14 kilograma prstaca. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je izlovio čak 752 komada strogo zaštićenih morskih školjaka prstaca. Kako je priopćeno iz PU dubrovačko-neretvanske zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ribolova protiv 46-godišnjaka slijedi kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.

ŠIBENIK - Suđenje Draganu Paravinji, 43-godišnjem vozaču kamiona, optuženom za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić i pokušaj silovanja još jedne djevojke, nastavit će se 22. ožujka, potvrdio je za Hinu glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić. Sutkinja Nives Nikolac odredila je još tri termina rasprave 28. ožujak, 30. ožujak i 5. travanj, kazao je Ivić. Pred sudom Paravinju će odsad po službenoj dužnosti zastupati odvjetnica Ankica Giljanović. Šibensku odvjetnicu Paravinji je dodijelio Županijski sud nakon što je na pripremnom ročištu zatražio promjenu odvjetnika, tvrdeći kako nije zadovoljan radom svog dotadašnjeg branitelja po službenoj dužnosti Branka Baice. Tijekom dvadesetak dana, koliko je ostalo do rasprave, odvjetnica Giljanović će se morati upoznati s ogromnim spisom koji, između ostalog, sadrži i 40 sati audio-vizualnog materijala. Pripremno ročište u postupku protiv Dragana Paravinje održano je 1. ožujka ove godine, no ono je prekinuto jer je optuženik od Županijskog suda zatražio promjenu branitelja, argumentirajući da je Baica više učinio u korist tužiteljstva, nego njegove obrane.

VARAŽDIN - Ručna bomba uzrokovala je eksploziju u kojoj su jučer u stanu u Križanićevoj ulici u Varaždinu smrtno stradali 55-godišnji muškarac i 51-godišnja žena, izvijestila je danas varaždinska policija. Policija navodi da je u nedjelju oko 16,20 sati Operativno-komunikacijski centar PU varaždinske zaprimio dojavu građana da se iz stana u Križanićevoj ulici čula eksplozija. Na mjesto događaja izašli su policijski službenici te je očevidom utvrđeno da je oko 15 sati u stanu došlo do eksplozije ručne bombe, uslijed koje su smrtno stradali supružnici u dobi od 55 i 51 godine. Smrt je konstatirala liječnica Hitne medicinske pomoći, a dežurni državni odvjetnik naložio je obdukciju preminulih, priopćili su iz policije, navodeći da nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

SPLIT/OMIŠ - Vatrogasci su cijelu noć dežurali na požarištu u Lokvi Rogoznici kod Omiša nakon jučerašnjeg požara u kojem je izgorjelo 20-ak hektara mlade borove šume, izvijestilu su jutros omiški vatrogasci. “Zadovoljni smo što na tom požarištu noćas nije izbio novi plamen, ali će se vatrogasno dežurstvo na njemu i danas nastaviti”, rekao je zapovjednik vatrogasnog područja Omiš Ivan Kuvačić. Noćas je izbio i požar u kanjonu Cetine kod Radmanovih Mlinica u kojem je izgorjelo oko dva hektara niskog raslinja, ali su vatrogasci taj požar, po Kuvačićevim riječima, ugasili oko 3 sata poslije ponoći.

ZAGREB - Samostalna izložba Niklausa Troxlera, dobitnika Grand Prix-a Zgrafa 10, bit će otvorena 16. ožujka u galeriji No zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), izvijestili su danas organizatori međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf, čije će se jedanaesto izdanje održati od 15. ožujka do 5. travnja u Zagrebu. Grafički dizajner i ilustrator Niklaus Troxler, koji je svjetsku slavu velikim dijelom stekao uratcima u kojima je spojio svoje dvije strasti, jazz i grafički dizajn, održat će u MSU i predavanje "Slika i zvuk". Po njegovim riječima, radeći na plakatima uvijek se trudio postići dijalog između zvuka i slike, a dizajniranjem plakata za jazz koncerte koje proteklih četrdeset godina organizira u rodnom Willisau u Švicarskoj, stekao je prepoznatljivi stil. Neki su od njegovih plakata, ponajviše zahvaljujući nekolicini knjiga i izložbi u MoMA-i u New Yorku, već su postali klasici, stoji u obavijesti Zgrafa. Među njima su McCoy Tyner Sextet (1980.), Dexter Gordon Quartet (1978.), Don Pullen Quartet (1978.), A Tribute to the Music of Thelonious Monk (1986) i plakat za Cecil Taylor (1989.).

ZAGREB - Izložba pod nazivom "Vrste/Arten: Blumenfresser susreću Komikaze", koja se otvara 8. ožujka u Galeriji SC-a, predstavit će njemačke crtače stripova i njihove radove na temu "Vrste/Arten", kao i radove hrvatskog strip-kolektiva Komikaze. Koncepciju izložbe potpisuju Michael Jordan (Blumenfresser) i Ivana Armanini (Komikaze). Izbor radova na temu "Vrste/Arten" nastao je temeljem poziva književnog časopisa Blumenfresser, koji je za najnovije izdanje pozvao crtače stripa iz Njemačke da prijave svoje radove na tu temu. Organizatori najavljuju da publiku na otvorenju očekuje "crtački duel" između berlinske umjetnice Aishe Franz i hrvatskog haiku strip autora Mire Župe, čiji se radovi prvi puta predstavljaju u Zagrebu. Također, najavljen je i live performance temeljen na njemačkim tekstovima. Izložba je otvorena do 17. ožujka i organizirana je u partnerstvu s Kulturom promjene Studentskog centra.

ZAGREB - Knjiga "Stradanje Hrvata tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća u istočnoj Hercegovini", koju su priredili Ivica Puljić, Stanislav Vukorep i Đuro Bender, objavljena je kao 5. svezak Humskoga zbornika u nakladi Zajednice Hrvata istočne Hercegovine, župa Trebinjske biskupije te općina Čapljine, Neuma, Stoca i Ravnoga. Knjiga "Stradanje Hrvata tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća u istočnoj Hercegovini" (806 str.) donosi popis stradalnika, stratiša, grobišta i statistiku te njihove biografske podatke po župama: Aladinići, Čeljevo, Domanovići, Dračevo, Gradac, Hrasno, Hutovo, Neum, Prenj, Ravno, Rotimlja, Župa Stjepan Krst, Stolac, Trebinja, Trebinje te Gornja Hercegovina i Blagaj. U posebnoj rubrici obrađeno je i stradanje svećenika. Na kraju knjige objavljeni su slikovni prilozi o stradanju te recenzije povjesničara s Hrvatskoga instituta za povijest Zdravka Dizdara i Željka Raguža. Priređivači napominju kako je rad na knjizi započeo još u vrijeme komunizma, kad je mostarsko-duvanjski biskup mons. Pavao Žanić zatražio od župnika da prikupljaju podatke o stradalim Hrvatima tijekom II. svjetskog rata te da prikupljene podatke dostave u biskupijsku pismohranu.

ZAGREB - Izložba fotografija "Svjetlo šume" Borisa Berca otvorit će se u srijedu, 7. ožujka, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Riječ je o nastavku ciklusa nastalog, kako kaže autor, u prošlom stoljeću, a svojevrsna posebnost izloženih fotografija je što su analogne i ručno povećane. Izložit će se pedesetak fotografija u boji, formata 50x60cm, nastalih između 2005. i 2010. "Unatoč slikarskom osjećanju boje i svjetla te zanatskoj besprijekornosti, Borisove 'Šume' otele su se primarnom interesu za medij fotografije, fotografskom znanju kao i bilo kakvoj estetskoj reprodukciji stvarnosti", ističe u predgovoru kataloga povjesničarka umjetnosti Anita Zlomislić. Umjesto izdvojenog stabla ili cvijeta, pojavila se cjelina koja je sadržavala čitav kozmos pojava, trava, grančica, list, zemlja, stablo, a slika više nije razbijala, već odražavala jedinstvo tog svijeta. Njegova je kamera postajala svjedok i šuma se sama odražavala u objektivu, dodaje se.

ZAGREB - Zagrebački Institut društvenih znanosti Ivo Pilar objavio je novi broj časopisa za društvene i humanističke studije "Pilar 12" s uvodnom raspravom o književnom i javnom djelovanju hrvatskoga književnika Iva Vojnovića. U časopisu Pilar br. 12. Zoran Grijak piše kako je u stručnim književnopovijesnim krugovima malo poznata ili je ostala zanemarena činjenica da je književnik Ivo Vojnović bio i pravnik te da je njegova karijera završila vrlo naglo i dramatično. Navodi kako mu je dugotrajna pravnička karijera završila istragom zbog sumnji u kazneno djelo pronevjere te otpustom iz službe bez prava na mirovinu. "Iznimno neugodan rasplet događaja vezanih uz njegov otpust iz službe u Supetru na Braču bio je najuže povezan s njegovim političkim stajalištima", piše Grijak i dodaje kako Vojnovićeva politička stajališta treba anlizirati u širem vremenskom rasponu u kojem se oblikovao njegov nacionalni i politički identitet. Aleksandra Gačić piše o pokušaju prodora Slovenske pučke stranke u Vojvodinu (1919.-1929.), gdje je saveznike pronašla u Bunjevačko-šokačkoj stranci među tamošnjim Hrvatima, a prof. Stipe Kutleša piše o znanstvenosti i komplementaronosti filozofije i teologije.

DUBROVNIK - Projekcijom švicarske drame "Nasljednik" Christiana Karchera u Dubrovniku je počelo obilježavanje Dana frankofonije, međunarodne manifestacije posvećene francuskom jeziku i kulturi. U sklopu programa koji organizira Francuska alijansa Dubrovnik bit će održane brojne radionice na francuskom jeziku u kojima će sudjelovati učenici dubrovačkih osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića. U ciklusu frankofonskog filma u Dubrovniku će biti prikazani francuski film "Promjena adrese" Emmanuela Moureta, potom alžirski film "Domoroci" u režiji Rachida Bouchareba, te francuska drama "Drvo" u režiji Julije Bertucceili. Osim u Dubrovniku, Mjesec frankofonije održava se i u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Koprivnici, Rijeci i Zadru. Središnji događaj bogatog programa bit će izložba skulptura Edgara Degasa u zagrebačkome Muzeju Klovićevi dvori 15. ožujka. Proslavu frankofonije i njezinih vrijednosti svake godine potiču i organiziraju Francusko veleposlanstvo i ostala frankofonska veleposlanstava u Zagrebu, posebice veleposlanstva Kanade, Belgije i Švicarske, uz potporu hrvatskoga Ministarstva vanjskih i europskih poslova, priopćilo je danas Francusko veleposlanstvo.

ZAGREB - Upisi u Eko akademiju - program za učenike od 2. do 6. razreda, čiji je cilj osvijestiti najmlađe o potrebi zaštite prirode i koji će se u Zoološkom vrtu grada Zagreba (ZOO) održavati tijekom uskrsnih praznika, počinju u srijedu, 7. ožujka, priopćeno je danas iz zagrebačkog ZOO-a. Kroz šestosatni program, koji će se održavati svakodnevno od 31. ožujka do 6. travnja, djeca će moći kroz igre, istraživanja, radionice i druženje sa životinjama učiti kako se sama mogu brinuti o okolišu te se pritom upoznati s pojmovima iz ekologije poput biološke raznolikosti, održivog razvoja i ugroženosti životinja. U sklopu programa, kako navode u priopćenju, djeca će raditi na izgradnji vjetrenjače koja proizvodi dovoljno električne energije za napajanje led lampice, te upoznati mungose i crvenouhe kornjače kao invazivne vrste. Roditelji od srijede mogu prijaviti djecu za pohađanje akademije radnim danom od 8 do 16 sati na broj telefona 01/2302-198 ili elektroničkom poštom na edukacija@zoo.hr, a cijena sudjelovanja u programu je 70 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙