FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: nastavak rasta cijena ili dobitonosna prodaja?

NEW YORK, 5. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su i prošloga tjedna, već trećega zaredom, cijene dionica blago porasle, a hoće li se trend uspona nastaviti, ovisit će ovog tjedna o novim podacima iz američkog gospodarstva, ponajviše o izvješću o zaposlenosti.

S&P 500 indeks prošloga je tjedna porastao 0,3 posto, na 1.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 2.976 bodova. No, Dow Jones oslabio je 0,05 posto, na 12.977 bodova.

Prošloga se utorka Dow Jones probio iznad psihološki važne razine od 13.000 bodova, i to po prvi puta od svibnja 2008. godine, četiri mjeseca prije vrhunca financijske krize i velike recesije.

I ostali se indeksi kreću na najvišim razinama u više godina. S&P 500 indeks nije bio tako visoko od lipnja 2008., a Nasdaq indeks od prosinca 2000. godine.

Trend rasta cijena, koji traje već pet mjeseci, zahvaljuje se poboljšanju makroekonomskih podataka u SAD-u koji upućuju na to da će zarade kompanija ostati na visokim razinama.

No, najviše razine cijene dionica u gotovo četiri godine navode na oprez jer otvaraju pitanje je li taj uspon održiv.

„Uspon bi se mogao nastaviti sve dok stižu dobre makroekonomske informacije. Pitanje je poboljšava li se doista situacija u gospodarstvu? Mislim da je odgovor potvrdan, pa stoga očekujem daljnji rast cijena dionica“, kaže Bryant Evans, portfelj menadžer u fondu Cozad Asset Management.

No, neki analitičari smatraju da je moguća i dobitonosna prodaja, s obzirom da je od početka godine S&P 500 indeks porastao snažnih 9 posto.

„S pozicije menadžera fondova, na S&P-u se prošle godine nije zaradilo gotovo ništa. A ako sada samo do početka ožujka imate zaradu od gotovo 10 posto, zar ne biste povukli dio zarade sa stola“, objašnjava John Kosar, direktor u tvrtki Asbury Research.

S najviše nestrpljenja ovoga se tjedna čeka izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će, po mišljenju analitičara, znatno utjecati na kratkoročno usmjerenje tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih porastao za 210.000, nakon što je u siječnju povećan za 243.000. Tako snažan rast zaposlenosti već treći mjesec zaredom potvrdio bi teze o jačanju američkog gospodarstva.

Stopa nezaposlenosti trebala bi, po anketi Reutersa, ostati nepromijenjena na 8,3 posto, najnižoj razini u tri godine.

Trend rasta cijena dionica zahvaljuje se i ublažavanju strahovanja ulagača od europske dužničke krize. Grčka je ispunila sve uvjete da bi dobila drugi paket međunarodne pomoći, a sredstva će joj biti doznačena kada dovrši postupak zamjene obveznica s privatnim kreditorima 9. ožujka.

No, zabrinjavaju visoke cijene nafte. Zbog strahovanja od poremećaja isporuke nafte na Bliskom istoku, cijene 'crnog zlata' dosegnule su najviše razine u 10 mjeseci.

Tako visoke cijene nafte mogle bi povećati troškove poslovanja kompanija i izazvati pad potrošnje stanovništva.

„Stanje u američkom gospodarstvu je dobro i par slabijih podataka ne može to narušiti. No, dođe li do naftnog udara, sve su mogućnosti otvorene. Situacija se može brzo promijeniti“, kaže Doug Foreman, direktor u tvrtki Kayne Anderson Rudnick.

Osim izvješća o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak, u fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i izvješće Instituta za menadžere nabave o kretanjima u uslužnom sektoru u veljači, koje će biti objavljeno u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙