FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Optužnica protiv pripadnika HOS-a

MOSTAR, 2. ožujka 2012. (Hina) - Državno odvjetništvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv petorice bivših pripadnika HOS-a, koje se tereti za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima počinjenima u logoru Dretelju kod Čapljine na početku rata u BiH.

Bivšega upravitelja logora Srećka Hercega te stražare Ivana Zeleniku, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić nedavno su uhitili pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu, dok se zamjenik upravitelja Edib Buljubašić nalazi na izdržavanju višegodišnje zatvorske kazne u zatvoru u Zenici.

Državno odvjetništvo BiH tereti osumnjičene da su u razdoblju od svibnja do kolovoza 1992. godine zlostavljali, mučili, premlaćivali, silovali i seksualno zlostavljali zatočenice i zatočenike srpske nacionalnosti s područja Čapljine.

Po priopćenju državnog odvjetništva BiH više je srpskih civila, koji su bili nezakonito zatočeni, umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija izgubio svaki trag. Posmrtni ostaci nekih od žrtava otkriveni su i ekshumirani tek nakon okončanja rata.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudu BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙