FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 10,30 sati

ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 10,30 sati.

BRUXELLES - Čelnici 25 zemalja članica Europske unije potpisali su u petak u Bruxellesu ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, kojim se praktički zabranjuje proračunski deficit. "Ovo je vrlo važna etapa u naporima na jačanju povjerenja u našu monetarnu i ekonomsku uniju", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Dogovor o fiskalnom paktu potpisale su sve zemlje članice osim Velike Britanije i Češke. Odluka o sklapanju međuvladina ugovora o fiskalnoj disciplini donesena je na summitu 9. prosinca prošle godine, a tekst ugovora je dogovoren na summitu 30. siječnja ove godine. U fiskalnom paktu zemlje potpisnice su se obvezale da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjivati.

BRUXELLES - Britanski premijer David Cameron izjavio je u petak da sirijska vlada mora odgovarati za zločine protiv svojih građana počinjene tijekom jednogodišnje pobune protiv predsjednika Bašara al Asada. "Trebamo početi prikupljati dokaze sada kako bi jednom, bez obzira na toliko koliko će dugo trebati do tada, došao dan obračuna za ovaj užasan režim", rekao je Cameron novinarima na marginama summita EU-a u Bruxellesu. "Mislim da je važno graditi dokaze i sliku kako bi.... osigurali da taj kriminalni režim odgovara za zločine protiv svog naroda", istaknuo je on. Ujedinjeni narodi su objavili da je u sukobima u Siriji živote, prema najnovijoj procjeni, izgubilo više od 7.500 ljudi.

LONDON - Rusija nema posebne odnose sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom a Sirijci bi trebali sami odlučiti tko će voditi njihovu zemlju, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin u razgovoru za britanski Times od petka. "Na Sirijcima je da odluče tko će voditi njihovu zemlju. Mi moramo osigurati da se prestanu međusobno ubijati", rekao je on. Putin smatra da je zato potreban prekid vatre i pregovori sukobljenih strana. Ruski premijer rekao je da zapadne zemlje trebaju ostati razumne unatoč informacijama o sve većem broju poginulih i sve širem kršenju ljudskih prava. On je dodao da je Rusija zabrinuta humanitarnom situacijom u gradovima poput Homsa koji su već danima meta napada sirijske vojske.

BEJRUT - Proturežimske snage pozvale su u petak na prosvjed za naoružavanje Slobodne sirijske vojske nakon što su vladine snage zauzele Babu Amr, pobunjeničku četvrt u gradu Homsu, u središnjem dijelu Sirije. "Petak naoružavanja Slobodne sirijske vojske... za obranu naših obitelji", može se pročitati na Facebook stranici"Sirijska revolucija 2011." koja odabire slogan organiziranih prosvjeda nakon molitve svakog petka od izbijanja pobune u ožujku 2011. Opkoljena i bombardirana tijekom gotovo mjesec dana od 4. veljače, pobunjenička četvrt Baba Amr gdje su se okupljali borci Slobodne sirijske vojske, od četvrtka je ponovno u rukama redovne vojske.

NEW YORK - Predsjednik Barack Obama ocijenio je u četvrtak podršku SAD-a Izraelu neupitnom i iznio potrebu da se pomogne toj zemlji u održavanju vojne superiornosti, četiri dana prije posjeta premijera Benjamina Netanyahua SAD-u. "Jedan od dugoročnih ciljeva u toj regiji je da neupitna podrška sigurnosti Izraela ne bude samo u opskrbi vojnim kapacitetima koji mu trebaju, u vojnoj superiornosti potrebnoj u vrlo opasnoj regiji", rekao je on. SAD mora također surađivati s Izraelom "u pokušaju pokretanja trajnijeg mira u regiji. A to je teško", zabilježio je Obama čiji su svi pokušaji pokretanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa propali usprkos prioritetu koji je dan tom dosjeu već na početku njegova mandata u siječnju 2009.

TEHERAN - U Iranu su u petak ujutro počeli parlamentarni izbori na kojima 48 milijuna birača ima pravo glasa za 290 zastupnika iranskog parlamenta Madžlisa kojim bi kao i u prethodnom sazivu trebali dominirati vladajući konzervativci. U izbornoj utrci gotovo je 3400 kandidata, no izbore bojkotiraju glavne oporbene stranke u znak prosvjeda protiv represije kojoj su izvrgnute od kontroverznog reizbora konzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009. U tom kontekstu, i u trenutku kada je Iran pod sve većim međunarodnim pritiskom zbog svojeg nuklearnog programa, glavni izazov ovih izbora za vladajući je režim odziv birača. Rezultati izbora trebali bi biti poznati za dva do tri dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙