FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

ZAGREB - Austrijski predsjednik Heinz Fischer stigao je u četvrtak u službeni posjet Hrvatskoj gdje će sa svojim domaćinom hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem razgovarati o bilateralnim odnosima i ulasku Hrvatske u EU. Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednika na Pantovčaku počeli su razgovori Josipovića i Fischera, koji dužnost šefa austrijske države obavlja u drugom uzastopnom mandatu. Jačanje bilateralnih odnosa, priključenje Hrvatskoj Uniji, politička situacija na jugoistoku Europe i stanje na Kosovu glavne su teme sastanka Josipovića i Fischera, socijalista i bivšeg austrijskog ministra znanosti.

ZAGREB - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon imenovao je sadašnjeg predsjednika Haaškoga suda Theodora Merona za predsjednika tzv. međunarodnog rezidualnog mehanizma - suda koji će po završetku rada sudova za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Ruandu (ICTR) dovršiti njihov posao, a Vijeće sigurnosti UN-a imenovalo je za glavnog tužitelja toga mehanizma sadašnjeg glavnog tužitelja međunarodnog suda za Ruandu Hassana Bubacara Jallowa iz Gambije, priopćeno je u četvrtak iz Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na područje bivše Jugoslavije (ICTY). Prema ranijim odlukama Vijeća sigurnosti ICTY i ICTR s radom prestaju 31. prosinca 2014. godine.

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini u četvrtak se obilježava dan nezavisnosti te države u znak sjećanja na 1. ožujka 1992. godine kada su objavljeni rezultati referenduma na kojemu se gotovo 65 posto njenih građana izjasnilo za raskidanje državno-pravnih veza s bivšom SFRJ, koja je zapravo već prestala postojati nakon osamostaljenja Slovenije i Hrvatske. U Federaciji BiH četvrtak je i službeno neradni dan, dok je u Republici Srpskoj to dan kao i svaki drugi.Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović građanima su čestitali praznik i tim povodom položili vijence na spomenike žrtvama domovinskog rata od 1992. do 1995. godine ističući neupitnost značenja 1. ožujka 1992. kao jednog od najvažnijih datuma u povijesti te zemlje. Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko izjavio je kako je 1. ožujka dan kojega bi valjalo trajno poštovati i obilježavati u cijeloj državi.

ŽENEVA - Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo je u četvrtak rezoluciju kojom se opet poziva sirijsku vladu da prekine kršenja ljudskih prava u Siriji i poziva režim Bašara al-Asada da dopusti neometani pristup UN-u i humanitarnim agencijama. Četrdeset sedam članica Vijeća za ljudska prava pristupilo je, na zahtjev Rusije, glasovanju o nacrtu rezolucije koji je usvojen s 37 glasova za a tri protiv (Rusija, Kina i Kuba) dok se sedam zemalja suzdržalo od glasovanja. Tekst naslovljen "sve teža kršenja ljudskih prava i pogoršanje humanitarnog stanja u Siriji" predložili su početkom tjedna Katar i Turska a zatim ih je potpisalo 60-ak zemalja, među kojima neke nisu članice Vijeća.

ISTANBUL - Najmanje 10 policajaca ozlijeđeno je u eksploziji bombe koja se dogodila u četvrtak pred sjedištem turske vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP) u Istanbulu, objavila je policija. "Dosta je ranjenih, veliki broj vozila hitrne pomoći dolazi ovamo nakon eksplozije", rekao je jedan svjedok za Reuters. "Eksplozija je bila jaka poput potresa", izjavio je drugi svjedok za CNN Turk. Načelnik policije u Istanbulu Huseyin Capkin rekao je da je eksploziju izazvala naprava aktivirana daljinskim upravljačem. Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad.

VICTORIA - Tisuću putnika i članova posade Costa Allegre iskrcalo se u četvrtak u luci Victoria na Sejšelima nakon tri dana provedena na moru u nezavidnim okolnostima na kruzeru koji je od ponedjeljka bez pogona zbog požara. Brod dug 188 metara sa 627 putnika i 413 članova posade isplovio je u subotu iz Madagaskara prema Sejšelima, a zatim je trebao nastaviti put Omana i Egipta, no u ponedjeljak je na njemu izbio požar. Ostavši bez pogona, brod je plutao 24 sata prije nego li su do njega stigli tegljači. Brod koji je od utorka tegljen u pratnji sejšelske obalne straže, do Mahea kako bi se osigurali od napada somalskih pirata, pristao je u Victoriji, glavnom gradu Sejšela. Više od polovice od 627 putnika odlučilo je nastaviti odmor na Sejšelima na trošak Coste, tvrdi kompanija. Među putnicima je i šest hrvatskih državljana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙