FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinar i dalje u tiskanom izdanju

ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Strukovno glasilo Novinar i ubuduće treba izlaziti u tiskanom izdanju jer je riječ o časopisu s dugogodišnjom tradicijom, značajem i potencijalom, smatra većina sudionika tribine o budućnosti tog glasila, nasuprot usamljenom stajalištu da je budućnost Novinara u elektronskom izdanju.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je na tribini održanoj nakon sjednice uređivačkog odbora Novinara da će ta tiskovina ove godine, što je bio i zaključak Skupštine HND-a, izaći četiri puta za što je predviđeno 180.000 kuna. Novinar je ranije izlazio osam puta godišnje.

Na sjednici se, kazao je Duka, razgovaralo i o newsletteru (elektroničkom biltenu) koji bi sadržavao informacije o stanju u strukovnoj organizaciji, sindikatu i medijima i koji bi se dostavljao članovima HND-a, nakon čega bi se pokrenuo i portal s analitičkim tekstovima o medijima.

"Kad govorimo o novom Novinaru bilo bi dobro privući najbolja pera iz hrvatskih redakcija, ali vlasnici medija obično ne gledaju dobro na to", kazao je.

Član uređivačkog odbora Hrvoje Zovko smatra da bi Novinar trebao izlaziti u elektroničkom obliku jer bi se na taj način mogli pokriti troškovi a to bi bio i dobar poligon za objavljivanje tekstova koji ne mogu proći u drugim medijima.

Većina ostalih, uglavnom pripadnika starije generacije, smatra da Novinar treba biti tiskan, po mogućnosti kao dvomjesečnik, ali drže da je potrebno poboljšati internetsku stranicu HND-a.

Novinar i publicist Ante Gavranović kazao je da je Novinar jedina čvrsta sprega između članstva i strukovne organizacije. Smatra da bi bilo dobro među članstvom provesti anketu o tome kakvo glasilo želi i kako ga financirati. Za njega je jedno od rješenja namjensko povećanje članarine.

Bivši glavni urednik "Novinara" Gojko Marinković kazao je da je to jedna od najstrijih novina takve vrste u Europi i svijetu pa je to jedan argument više za tiskano izdanje. No, smatra da tiskano izdanje ne dovodi u pitanje elektronsko izdanje. "I jedno i drugo, to su dvije različite stvari - dileme nema", kazao je Marinković, koji smatra da Novinar treba pretvoriti u ono što je bio - dvomjesečnik.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (HND) i uređivačkog odbora Novinara Anton Filić kazao je da će Novinar izlaziti u tiskanom obliku jer ne vidi tko bi bio toliko drzak da ugasi te novine. Dodao je da ako bude više novca da bi taj list mogao izlaziti i kao dvomjesečnik, a mogućnost u češćem izlaženju vidi i u mreži suradnika volontera koji bi radili kvalitetne tekstove zanimljive široj publici.

Iako će veliki novinski izdavači reći da su odvjetnici malih ljudi oni su zapravo u službi krupnog kapitala. Novinar je naša brana od svega toga i izlaz iz takve situacije. To mora biti naše glasilo a koliko ćemo biti utjecajni to ćemo vidjeti, rekao je Filić.

Do sutra je otvoren natječaj za glavnog urednika Novinara na koji je dosad stiglo osam prijava

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙