FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O novinarstvu i položaju novinara u Hrvatskoj i Europi

RIJEKA, 25. veljače 2012. (Hina) - Na današnjem susretu s predstavnicima medija u Rijeci i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka su ocijenili da je stanje u hrvatskom novinarstvu jako loše, a da se tome treba pokušati suprotstaviti čvršćom suradnjom unutar struke.

Susretu je nazočio i predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Arne Koenig koji je rekao da je stanje u novinarstvu u cijeloj Europi sve teže i zbog gospodarske krize kao i promjenama u novinarstvu. Plaće se stalno smanjuju, a prava novinara u izvještavanju i zaštiti izvora se stalno nastoje smanjiti. Tvrdnja da se antiterorističkim zakonima štiti sigurnost te da se zbog toga može nadzirati komunikacija, otkrivati izvore informacija i sl. je laž, Istina je da nas samo žele snažnije nadzirati, rekao je Koenig ističući da svaka novinarska organizacija u pojedinoj zemlji treba pritiskati političare kako bi se u parlamentima zaštitila sloboda i sigurnost novinara.

Anton Filić je kazao da položaj novinara u Hrvatskoj nikada nije bio lošiji. Cilj sastanka je pridobiti nove članove SNH i HND kako bi se pokušalo poboljšati stanje u struci, rekao je Filić. Istaknuo je napore SNH na sklapanju nacionalnog kolektivnog ugovora za tu granu. SNH je spreman organizirati štrajk novinara ako se ne postigne dogovor o kolektivnom ugovoru. Moramo upozoriti na negativnosti da se ne bi dogodilo kao u "Vjesniku", gdje je prošlih godina bilo nedovoljno otpora stanju u mediju među novinarima i urednicima pa se sad moraju opravdavati zašto nisu reagirali glasnije, rekao je Filić.

Govoreći o "Vjesniku", Filić je kazao da se sindikat zalaže da te novine opstanu, da im se da nova šansa da pokažu kako mogu biti kritičko i analitičko glasilo nakon što su niz godina bili pod paskom vlasti.

Zdenko Duka je rekao kako HND očekuje promjene zakona o medijima, HRT-u i Hini.

HRT čeka preustroj, a kako je ocijenio Duka, Informativni program HTV-a nije na dovoljno visokoj razini, posebno istaknuvši središnji dnevnik. I HND smatra da Vjesnik zaslužuje još jednu šansu, rekao je Duka.

Spomenuvši Hinu ocijenio je da je u toj kući objektivno zaposlen velik broj ljudi, da je agencija izgubila gotovo sve komintente, a naveo je i da su u posljednje vrijeme dva puta smanjene plaće.

Stanje u novinarstvu nije dobro i HND reagira na takve pojave, rekao je Duka dodajući da je s tim u vezi jedna od inicijativa osnivanje samoregulatornog novinarskog tijela Vijeća za medije koje će biti inaugurirano 22. ožujka.

Na riječkom skupu su predstavnici Novog lista istaknuli otežane uvjete za djelovanje novinara napomenuvši da se prava iz njihova kolektivnog ugovora iz godine u godinu umanjuju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙