FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB/OSIJEK

Nakon što su nezadovoljni proizvođači mlijeka jutros napustili svoje prosvjedne punktove, pa tako i onaj ispred zagrebačkog Dukata ponovno je uspostavljen promet Čavićevom ulicom u Zagrebu, a na putu kućama su i slavonski ratari koji su u Zagrebu davali podršku prosvjedima mljekara. Po riječima predsjednika Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antuna Lasla, 40-tak traktora iz slavonskih županija bilo je uključeno u "opravdane prosvjede mljekara, koji se sada nastavljaju pravnim putem". Ratari su davali podršku mljekarima diljem Hrvatske jer, kako kaže Laslo, "ono što se danas događa mljekarima, to ratare sigurno čeka nakon žetve", jer ratari i mljekari uglavnom imaju iste probleme. "Nadamo se već ovih dana da će ratari imati sastanak s ministrom poljoprivrede Jakovinom, jer obećana nam je isplata poticaja za prošlu godinu do 15. ožujka, što u novcu što u vaučerima", rekao je danas Laslo u telefonskom razgovoru za Hinu. Laslo, koji se također danas sa svojim traktorom vraća kući u Satnicu Đakovačku, izražava nadu da će taj dogovor s ministrom biti ispoštovan "iako se ovih dana čuju i drukčije priče". Tijekom dana ratari će napustiti sve prosvjedne punktove u Osječko-baranjskoj županiji. Ratari Osječko-baranjske županije zadnjih su desetak dana prosvjedovali u znak potpore mljekarima, ali i zbog svojih problema.

ZAGREB

Pripadnici civilne zaštite sutra, 1. ožujka slave Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Civilna zaštita je oblik organiziranja građana, pravnih osoba, državnih i lokalnih tijela radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša i njene su zadaće prvenstveno socijalne i civilne naravi, podsjeća Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba. Važnost dobro organizirane civilne zaštite imali smo prilike vidjeti u Domovinskom ratu kada njeni su pripadnici svojim radom i organizacijom omogućili da se smanji stradavanje stanovništva, ističe se u priopćenju Ureda. Nakon Domovinskog rata bila je zanemarena i Ured za upravljanje hitnim situacijama od svog osnutka 2008. intenzivno radi na njenoj ponovnoj organizaciji i ustrojavanju, kaže Kristina Martinović, glasnogovornica Ureda. Zagrebačka Civilna zaštita ima dugu povijest. Prva Škola civilne zaštite bila je otvorena još 1938. godine. Danas u Zagrebu djeluje Zapovjedništvo civilne zaštite Grada, zapovjedništva u gradskim četvrtima, postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina koja ima 13 timova, a u svakom 30 ljudi i tri potražna psa. Postoji i postrojba za zaštitu i spašavanje iz vode, postrojba za logistiku te 17 postrojbi civilne zaštite opće namjene po gradskim četvrtima.

ZAGREB

Mrtvo tijelo 75-godišnjaka pronađeno je u stanu u zagrebačkom naselju Trokut, a očevidom je utvrđeno da je muškarac stradao u požaru koji je najvjerojatnije izazvao opušak cigarete bačen u plastičnu kantu. Policija je danas izvijestila da je požar izbio u kanti u kuhinji u noći s ponedjeljka na utorak te da se vatra sama ugasila. Pretpostavlja se da se 75-godišnjak ugušio, no točan uzrok smrti trebala bi utvrditi obdukcija na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku. Tijelo je u utorak ujutro oko 7 sati pronašao brat stradalog.

VARAŽDIN

U kući u Ulici Vilka Novaka u Varaždinu danas je oko 9,40 sati došlo do eksplozije, u kojoj ima ozlijeđenih, izvijestila je kratko varaždinska policija. Navodno su se u trenutku eksplozije u kući nalazile tri osobe, od kojih su dvije ozlijeđene. Više informacija očekuje se nakon očevida, koji je u tijeku.

OSIJEK

Policija će kazneno prijaviti 32-godišnjaka s jastrebarskog područja kojega se tereti da je lažno se predstavljajući kao otkupljivač voća prevario više osoba s područja Baranje, izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska. Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđena je osnovana sumnja da je tijekom kolovoza prošle godine osumnjičeni 32-godišnjak od četvorice muškaraca s područja Baranje preuzeo šljive i nektarine u vrijednosti više desetaka tisuća kuna, koje nikada nije platio. Osumnjičenik se predstavljao kao otkupljivač voća za trgovačke lance, a voće je nakon preuzimanja prodavao na tržnicama na zagrebačkom području, pa će biti prijavljen za kazneno djelo prijevare.

ZAGREB

Na Sljemenu su za rekreativno skijanje na raspolaganju Bijela livada i Zeleni spust, a cijene skijaških karata su smanjene sve do ponovnog puštanja u pogon žičare trosjed, izvijestio je jutros Zagrebački holding - podružnica Upravljanje sportskim objektima. Navodi da su prošlog tjedna redovnom dnevnom kontrolom sustava žičare trosjed uočene nepravilnosti u radu pogonskog reduktora. S obzirom da se to poklopilo s terminom obvezne kontrole pogonskog reduktora nakon određenog broja sati rada, demontiran je sklop na kojem je registrirana nepravilnost rada i detaljno pregledan. Uočeno je oštećenje zupčanika, te je zamijenjen. "Iz sigurnosnih razloga, uz probni rad žičare, dodatna ispitivanja i analize provode stručnjaci Fakulteta strojarstva i brodogradnje", navode u Zagrebačkom holdingu - podružnici Upravljanje sportskim objektima. Očekuju da će, nakon ispitivanja i analiza, uskoro biti poznati rezultati i sigurnosni status sklopa reduktora, nakon čega će biti objavljena informacija o radu žičare trosjed za građanstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙