FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Tvrtka Omco Croatia iz Huma na Sutli proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je sinoć dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2011. godini. Omco Croatia bavi se proizvodnjom alata za izradu staklene ambalaže, u čemu je vodeća europska i jedna od najvećih svjetskih tvrtki. Od 1997. u sastavu je grupe Omco International sa sjedištem u Belgiji. Više od 97 posto proizvodnje Omco Croatia izvozi. Nagrade Zlatna kuna dodijeljene su i najboljoj maloj i srednjoj tvrtki, kao i najboljoj banci i osiguravatelju. Najbolja mala tvrtka je Šestan Busch iz Preloga, proizvođač antibalističkih kaciga i druge vojne opreme, a u kategoriji srednjih tvrtki Zlatnu kunu osvojila je tvornica dječje hrane Vivera iz Gline. Najboljom bankom proglašena je Erste&Steiermärkische Bank, a najboljim osiguravajućim društvom Euroherc. Zlatnu kunu za inovaciju dobio je Boris Balać, direktor i vlasnik tvrtke INTECO, za autonomni robot za hidrodinamičku obradu betonskih i metalnih površina. Nagrada za životno djelo pripala je akademiku Vladimiru Ibleru, umirovljenom profesoru na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji se tijekom karijere posebno posvetio izučavanju međunarodnog javnog prava i diplomatske povijesti. Zlatnu kunu za velike tvrtke uručio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je upozorio da je Hrvatska danas na 80 posto industrijske proizvodnje iz 1990. godine. Najavljujući aktivnosti Vlade u popravljanju takva stanja, rekao je da su najveći investicijski potencijali u energetici i proizvodnji hrane, sektorima u kojima je Hrvatska izraziti uvoznik. Predsjednik HGK Nadan Vidošević kazao je kako je za Hrvatsku najvažnije definirati nacionalnu razvojnu strategiju uz korištenje geostrateških prednosti Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak navečer u emisiji HRT-a da su uvažene kritike nevladinih udruga te da će se u nacrtu zakona o javnom okupljanju dopustiti okupljanje 1500 prosvjednika na Markovu trgu u Zagrebu. Ostojić je s predstavnicima nevladinih udruga u utorak održao javnu raspravu o nacrtu novog zakona o javnom okupljanju kojim bi se nakon sedam godina ponovno omogućilo prosvjedovanje na središnjem trgu na Gornjem gradu. Ministar je u emisiji Otvoreno kazao da se pravo okupljanja i prosvjedovanja na Markovu trgu mora posebno regulirati kako bi se omogućio rad institucija hrvatske države koje na tom trgu imaju sjedište - Hrvatskoga sabora, Vlade i Ustavnog suda. Prema prvom prijedlogu zakona na trgu bi moglo prosvjedovati najviše 250 ljudi koji se institucijama ne bi smjeli približiti na manje od 20 metara.

PULA - Izaslanstvo Istarskoga demokratskog sabora (IDS) s potpredsjednikom stranke Borisom Miletićem na čelu boravi u posjetu Bruxellesu, priopćio je sinoć IDS. Tijekom trodnevnog boravka održat će sastanke s predstavnicima Europske komisije i ALDE grupe (Aliance of liberals and democrats for Europe) u Europskom parlamentu i Odboru regija. Svrha tog posjeta, kako se navodi u priopćenju za javnost, jest upoznati se i umrežiti s predstavnicima europskih institucija, pobliže se upoznati s radom Europske unije te sa strukturom i procesom odlučivanja u Europskoj uniji.

KARLOVAC - Nepoznati muškarac opljačkao je sinoć prijeteći pištoljem karlovačku mjenjačnicu "Titanic", izvijestila je karlovačka Policijska uprava. U razbojstvu nitko nije ozlijeđen.

ZAGREB - Liturgijsko ruho izuzetno je zanimljivo istraživačima na polju tekstilnih umjetnosti jer svojom specifičnošću i složenošću likovnog stvaralaštva najbolje prikazuje razvoj tekstilne i tkane ornamentike kroz stilove, rečeno je na sinoćnjem otvorenju izložbe "Liturgijsko ruho iz Zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt (MUO)" u Zagrebu. "Liturgijsko ruho mali je ali izuzetno važan segment naše zbirke tekstila koji tek rijetko imamo priliku pokazati, a ova je izložba tek jedan u cijelom nizu bisera koji se skrivaju u depoima našeg muzeja", kazao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović. Zbirka tekstila MUO-a jedna je od najvećih i najbogatijih zbirki te vrste u Hrvatskoj, a liturgijsko ruho njezin je značajan segment, ugrađen u temelje osnivanja toga muzeja, napomenuo je. Na izložbi su predstavljeni svi povijesni stilovi u razdoblju od 13. do 19. stoljeća. Izložba je otvorena do 6. svibnja.

SPLIT - Tri mjeseca nakon smrti slikara Jakova Pavića sinoć je u organizaciji Grada Splita, Galerije umjetnina i Galerije Kula u Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu otvorena izložba slika "Jakov Pavić in memoriam". U izložbenom dijelu posjetitelji su mogli pogledati 64 slike raznih tehnika i motiva, ipak ponajviše mora, krajolika, kampanela, brodova, te pročelja crkava od kojih je dio njih vlasništvo privatnih osoba koje su za potrebe izložbe ustupile svoje slike. Izložba će biti otvorena do 18. ožujka.

VINKOVCI - U vinkovačkome Gradskom kazalištu Joze Ivakića sinoć je premijerno izvedena lutkarska predstava "Postolar i vrag" u režiji Ivana Ćaćića, nastala po motivima istoimenog djela Augusta Šenoe. Redatelj Ivan Ćaćić za predstavu je osmislio posebnu inovativnu tehniku upravljanja lutkama podarivši im svojevrsnu simbiozu s glumcima. Glumci - lutkari u predstavi su Katica Šubarić, Vladimir Andrić i Zorko Bagić. Predstava je je nastala u kooprodukciji s osječkom Umjetničkom akademijom.

ZAGREB - Na drugom izdanju glazbeno-ekološkog festivala Terraneo, koji će se održati od 7. do 9. kolovoza u Šibeniku, nastup je za sada potvrdilo 15-ak inozemnih i domaćih izvođača. To je tek prvi dio, odnosno tek četvrtina onoga što će publika moći čuti i vidjeti u glazbenom dijelu programa jer do ljeta slijedi još nekoliko najava. Za sada, izvođači koji su potvrdili nastup na festivalu Terraneo 2012. su: The XX, Friendly Fires, The Horrors, The Ting Tings, The Notwist, Digitalism, Swans, Anna Calvi, The Very Best, Future Islands, Elemental, Dječaci, Golem i Gatuzo, objavio je sinoć organizator.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙