FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO ostaje fokusiran na stabilnost Afganistana

WASHINGTON, 28. veljače 2012. (Hina/Reuters) - NATO mora ostati usredotočen na stvaranje stabilnosti u Afganistanu unatoč prosvjedima i nasilju koji su zahvatili zemlju nakon paljenja Kurana u NATO-ovoj zračnoj bazi, rekao je u utorak glavni tajnik Saveza.

"Unatoč tragičnosti tog incidenta i izazovima s kojima se suočavamo ne smijemo iz vida izgubiti naš cilj - stabilan Afganistan. To nam je svima u interesu, to mora ostati fokus našeg zajedničkog nastojanja", rekao je glavni tajnik Anders Fogh Rasmuessen na seminaru NATO-a u Washingtonu.

Strategija SAD-a i njegovih partnera u NATO-a dovode se u pitanje nakon paljenja primjeraka muslimanske svete knjige, što je izazvalo opće prosvjede i ubojstvo dva časnika SAD-a u napadu koji se dogodio u zgradi afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Rasmussen je svoju izjavu dao dok se dužnosnici NATO-a pripremaju za summit koji će se održati u svibnju u Chicagu, a koji bi trebao razjasniti kalendar odlaska zapadnih snaga iz Afganistana. Većina stranih postrojbi bi iz te zemlje trebala otići do kraja 2014. godine.

U NATO-ovoj strategiji u Afganistanu ključno je postaviti na noge učinkovite lokalne policijske i vojne snage. Rasmussen je ocijenio da je način na koji su se afganistanske snage sigurnosti nosile s prosvjedima izazvanim paljenjem Kurana pokazao koliko su napredak ostvarile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙