FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD traži da Afganistan zaštiti snage NATO-a

WASHINGTON, 25. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Američki ministar obrane Leon Panetta pozvao je u subotu afganistansku vladu da poduzme odlučnu akciju za zaštitu snaga NATO-a i zauzda nasilje u zemlji, javlja Reuters.

Panetta je to poručio nakon što su u afganistanskom ministarstvu obrane iz blizine ubijena dvojica američkih časnika. Iako se snage NATO-a tek povremeno nađu na meti afganistanskih vojnika, priroda ovih posljednjih ubojstava je vrlo zabrinjavajuća za američku vojsku, ocijenili su analitičari.

Kako javlja agencija, američki ministar obrane je telefonski razgovarao sa svojim afganistanskim kolegom Abdulom Rahimom Vardakom i zatražio da afganistanska strane da poduzme odgovarajuće mjere glede zaštite stranih postrojbi.

Dvojica Amerikanaca, pukovnik i bojnik američke vojske, ubijena su u dobro utvrđenoj zgradi ministarstva unutarnjih poslova u glavnome gradu Afganistana, Kabulu.

NATO je nakon toga povukao sve zaposlenike u ministarstvima u Kabulu. "Zbog očite potrebe zaštite poduzeo sam hitnu mjeru povlačenja osoblja ISAF-a u ministarstvima u Kabulu i oko njega", kaže se u priopćenju glavnoga NATO-ova zapovjednika u Afganistanu generala Johna Allena.

Afganistanski talibani preuzeli su odgovornost za ubojstvo dvojice Amerikanaca. Objavili su da je riječ o osveti za spaljivanje Kurana u NATO-ovoj bazi u Afganistanu. To je spaljivanje izazvalo niz prosvjeda po cijeloj zemlji, a američki se predsjednik Barack Obama već ispričao afganistanskome predsjedniku Hamidu Karzaiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙