FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnik ECB-a zabrinut dugoročnim učincima aukcije jeftinih zajmova

LONDON, 28. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) trebala bi razmisliti o izlaznoj strategiji nakon golemih novčanih injekcija u bankovni sustav eurozone, kazao je u u utorak član upravnog vijeća Ewald Nowotny, upozorivši da takve aukcije ne bi trebalo ponavljati u više navrata.

ECB je u prosincu putem jeftinih zajmova s rokom vraćanja za tri godine ubrizgala gotovo 500 milijardi eura u bankovni sustav eurozone a očekuje da će pozajmiti sličan iznos na drugoj takvoj aukciji u sklopu operacije dugoročnog refinanciranja (LTRO), koja će se održati u srijedu.

"Također moramo razmisliti o takozvanoj izlaznoj strategiji. Angažirani smo kod osiguranja likvidnosti, no brinu nas dugoročne posljedice. Zasad mislim da smo na dobrom putu ali ono što danas činimo ne bismo trebali više puta ponavljati", kazao je Nowotny u istupu u Londonu.

Guverner austrijske središnje banke nije govorio detaljnije u vezi toga kako bi trebala izgledati izlazna strategija. Dodao je da se čelnik ECB-a Mario Draghi nada da će sutrašnja aukcija imati čak i veći utjecaj na gospodarstvo, kojem on prognozira klizanje u blagu recesiju.

Ujedno je upozorio i na potencijalni utjecaj napetosti na Bliskom istoku na inflaciju u eurozoni, a istaknuo je kako u ovome trenutku ne vidi nikakve koristi od snižavanja ključne kamatne stope ispod jedan posto.

Nowotny se osvrnuo i na regiju srednje i istočne Europe čija je gospodarstva ocijenio zdravima, uz izuzetak Mađarske koja ima političkih problema, kako je ustvrdio. Napomenuo je i da je pogrešno tu regiju smatrati rizičnom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙