FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Javna tribina o ustroju i budućnosti nogometnih klubova

ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Konačan tekst izmjena i dopuna Zakona o sportu bit će gotov u u zadnjem kvartalu ove godine, a posebnu pažnju posvetili smo nadzoru sportskih udruga, kazao je na javnoj tribini "Nogometni klubovi - ustroj i budućnost" koju je organizirala građanska inicijativa "Zajedno za Dinamo", pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi.

Skansi je naglasio kako je svjestan da je trenutni nadzor sportskih udruga nedostatan, te da će se izmjenama i dopunama postojećeg Zakona to poboljšati. "Zakon nije zaživio kako se očekivalo, posebice što se tiče nadzora, a za to je ponajviše kriv i hrvatski mentalitet", kazao je Skansi koji se osvrnuo i na trenutno stanje u Hrvatskom nogometnog savezu.

"Poznato je da je ministar Željko Jovanović na sastanku sa čelnicima Hrvatskoga nogometnoga saveza inzistirao na provođenju Akcijskog plana HNS-a u borbi protiv nepravilnosti u hrvatskome nogometu. Mogu reći da čelnici HNS-a pritom nisu pokazali nimalo samokritičnosti, oni su uvjereni da je stanje u našem nogometu dobro", izjavio je Skansi.

Pomoćnica ministra uprave Jagoda Botički također je istakla problem inspekcijskog nadzora u sportskim udrugama, dodavši kako je postojeći Zakon o udrugama iz 2001. udrugama jamčio veliku autonomiju, ali bez prevelikoga nadzora.

Predsjednik udruge Nogometni sindikat i bivši reprezentativac Dario Šimić kazao je kako je stanje u hrvatskome nogometu katastrofalno,te da su nužne velike reforme.

"Obišao sam sve klubove i razgovarao skoro sa svim prvoligaškim igračima, a problema ima toliko da se čine neriješivim. Činjenica da je GNK Dinamo zatvorio za javnost Skupštinu kluba mi je naprihvatljivo, navijači i članovi imaju pravo inizistirati na demokratskom pravilu "jedan član - jedan glas" u odabiru čelnika kluba, koje nakon četiri godine mandata mogu ponovno podržati ili smijeniti. Od Izmjena i dopuna Zakona o sportu očekujem da omogući demokratske izbore u klubovima", kazao je Šimić.

Na javnoj tribini polemiziralo se o ustrojstvu klubova, manjkavostima modela klubova s privatnim vlasništvom u oprečnosti s uspješnim primjerima klubova koji su u većinskome vlasništvu samih članova. On funkcionira po načelu ˝jedan član – jedan glas˝ što znači da svaki punoljetni član nogometnog kluba, koji je ustrojen kao neprofitna udruga u vlasništvu svojih članova, ima pravo glasa ukoliko plaća klubu godišnju članarinu. Članovi mogu birati predsjednika i biti izabrani u skupštinu i upravni odbor kluba. Tri od četiri zadnja polufinalista i Lige prvaka i Europske lige su u modelu članskog vlasništva, među njima i najveći klubovi Europe poput Barcelone i Real Madrida, dok Njemačka i Švedska imaju zakone po kojima klubovi obvezno moraju biti u vlasništvu članova.

Iako su bili najavljeni, na javnoj tribini se nisu pojavili ministar znanosti,obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar uprave Arsen Bauk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙