FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekološke udruge protiv zahvata na Dunavu

OSIJEK,17. veljače, 2012.(Hina) - Nekoliko ekoloških udruga danas je u Osijeku predstavilo javnosti svoje argumente protiv utvrđivanja obale Dunava na području Regionalnog parka Mura-Drava i budućeg UNESCO-ova rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te su najavile su da će od nove vlasti zatražiti da studiju utjecaja na okoliš odbije kao nekvalitetnu.

Prije predstavljanja argumenata u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori u Osijeku, nekoliko članova udruga održali su pred zgradom komore kraći prosvjed noseći natpise "Očuvajmo Kopački rit" i "Očuvajmo europsku Amazonu".

Mjerodavne institucije objavile su planove za mnoge zahvate na spomenutom području, a velik dio predviđen je upravo na rijeci Dunavu, istaknuto je na današnjem predstavljanju argumenata ekoloških udruga protiv regulacije Dunava te njihovih stajališta o Studiji utjecaja na okoliš. Ekološke udruge, među kojima su Zeleni Osijek, Zelena akcija i predstavnica WWF-a, zatražit će od nove vlasti da tu studiju odbije kao nekvalitetnu.

Tibor Mikuška iz Udruge za zaštitu ptica i prirode istaknuo je među ostalim da je studija zastarjela, "kao da potječe iz 19. i 20. stoljeća", i preskupa, a financiraju je porezni obveznici. Zeleni su istaknuli da planirani radovi, kao što su kamene utvrde obale na Dunavu, ugrožavaju opstanak Kopačkog rita, svjetski važnoga močvarnog područja koje je zbog svoje očuvanosti uvršteno na Ramsarski popis međunarodno važnih močvarnih područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙