FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na području Mure, Drave i Dunava 163 tisuće ptica močvarica

ZAGREB, 13. veljače 2012. (Hina) - Na području Mure, Drave i Dunava te njihovih poplavnih područja tijekom siječnja izbrojano je 163.291 ptica močvarica, priopćila je danas svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

"Ovo prebrojavanje ptica jasno pokazuje međunarodni značaj Mure, Drave i Dunava jer je ukupni broj močvarica osam puta veći od kriterija od 20 tisuća ptica močvarica, definiranog Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja (tzv. Ramsarska konvencija)", ocijenio je Borut Stumberger, regionalni koordinator zaklade EuroNatur koji je koordinirao multinacionalne grupe prebrojavača. Ptice je, naime, prebrojavala koalicija desetak nevladinih udruga za zaštitu ptica i prirode iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Rezultati pokazuju, ustvrdio je Stumberger, da su postojeća Ramsarska područja poput Kopačkog rita u Hrvatskoj, Gemenca ili Béda-Karapancsa u Mađarskoj ili Gornjeg Podunavlja u Srbiji značajna, ali i da je "uzdužna povezanost koju osiguravaju rijeke i njihova poplavna područja ključna".

Regionalni direktor BirdLife-a za Europu Angelo Caserta istaknuo je kako u potpunosti podržavaju aktivnosti na proglašavanju rezervata biosfere na ove tri rijeke.

WWF navodi kako je to područje, koje prekriva više od 800 tisuća hektara, jedno od najvećih netaknutih prirodnih područja u cijelom Dunavskom slivu te je nedavno predloženo za proglašenje prvog Rezervata biosfere koje će se protezati na području čak pet država - Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije i Srbije.

Osim vrlo velikog ukupnog broja močvarica, navodi WWF, budući rezervat biosfere podržava značajne populacije nekoliko vrsta ptica poput 1868 jedinki globalno ugroženog malog vranca ili 223 orla štekavca – najveće grabljivice ovog područja.

Dodaje kako su prvi put u ovom prebrojavanju sudjelovali "Čuvari rijeka" – grupa motiviranih ljudi iz partnerskih udruga za zaštitu prirode, a njihov je glavni zadatak redovito pratiti stanje rijeka i bilježiti aktivnosti vezane uz neodgovarajuće gospodarenje vodama, poput regulacija rijeka ili iskopavanja šljunka ili pijeska. Njihovo sudjelovanje u prikupljanju znanstvenih podataka vrlo je značajno jer će se ti podatci koristiti kao važni argumenti za buduću zaštitu ovih rijeka, rekao je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode. Ustvrdio je kako impresivan broj ptica močvarica koje ovise o tim rijekama i njihovim poplavnim područjima zahtjeva njihovu zaštitu.

"Unatoč nevjerojatnim prirodnim i ekološkim vrijednostima, Mura, Drava i Dunav su i dalje ugrožene regulacijskim i infrastrukturnim projektima poput planirane regulacije 53 kilometra Dunava od hrvatsko-mađarske granice do ušća rijeke Drave. Ako bi se ovaj projekt proveo on bi značajno negativno utjecao na Ramsarska područja Kopački rit i Gornje Podunavlje koja predstavljaju srce budućeg Rezervata biosfere", napominje WWF.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙