FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snijeg prijeti spomenicima kulture u BiH

SARAJEVO, 24. veljače 2012.(Hina) - Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovinu upozorilo je u petak kako je sniježno nevrijeme, koje je u veljači zahvatilo tu zemlju, nanijelo značajne štete vrijednim spomenicima ali i kako bi uskoro mogli biti ozbiljno ugrožene građevine poput Starog mosta u Mostaru i mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

U priopćenju povjerenstvo je potvrdilo kako su sniježne padaline ostavile fatalne posljedice na tri građevine u Sarajevu koje su proglašene kulturnim dobrom.

Velika oštećenja zaprijetila su potpunim rušenjem već značajno oštećene zgrade iz 19. stoljeća u kojoj je bila smještena prva bolnica u Sarajevu, zgrade hotela "Zagreb" te zgrade Crvenog križa.

Povjerenstvo je posebice upozorilo kako očekivano topljenje snijega može dovesti dio poplava koje bi ugrozile mostove u Mostaru i Višegradu, dva znamenita spomenika kulture koji su pod zaštitom UNESCO-a.

"Izražavamo iznimnu zabrinutost zbog trenutačnog stanja", poručilo je povjerenstvo, koje poziva sve institucije, od vijeća ministara BiH, entitetskih i županijskih vlada do općina, da posvete pozornost kulturno-povijesnom naslijeđu i da bez odgode počnu otklanjati i ublažavati posljedice na već oštećenim spomenicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙