FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osječkoj Tvrđi niče snježni grad

OSIJEK,6. veljače, 2012.(Hina) - U povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, na Trgu Svetoga Trojstva danas je počeo nicati snježni grad koji umjetnički oblikuju Nikola Faller, akademski kipar, i još četiri mlada umjetnika, studenti osječke Umjetničke akademije.

Voditelj ureda za protokol i promidžbu osječkoga gradonačelnika Željko Lončar rekao je kako je "obilni snijeg dobro došao za priču koju Osijek s Udrugom 'Slama', čiji je predsjednik Nikola Faller, radi za sva godišnja doba". S Udrugom 'Slama' dogovorili smo se krajem prošle godine o projektu koji obuhvaća umjetničke instalacije u gradu za sva četiri godišnja doba - tako je zimi osnova snijeg, u proljeće trava, u ljeto slama, u jesen lišće, rekao je Lončar i dodao kako je snježni grad koji niče u Tvrđi prva realizacija tog projekta.

Kipar Nikola Faller, predsjednik Udruge "Slama", koja je postala poznata jer godinama u Baranji radi instalacije od slame te organizira međunarodne festivale s tom temom, rekao je kako je veliki izazov graditi snježnu priču.

Dodao je kako je prije tri godine bio voditelj hrvatske ekipe umjetnika koja je sudjelovala u Kanadi na međunarodnome "snježnom festivalu", gdje je stekao dobra iskustva.

Danas smo počeli raditi kalupe kao osnovu za formiranje priče, rekao je Faller i dodao kako još ne zna hoće li u snježnom gradu biti dvorci ili iglui, uglavnom, rekao je, bit će pet velikih skulptura "i još mnogo detalja". Također je rekao kako se nada da će snježni grad biti gotov za tri dana.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji je inicijator izgradnje snježnoga grada, rekao je kako je dobro "uvijek iskoristiti ono što u danom trenutku imamo, a to su sada goleme količine snijega". S jedne strane, gradska uprava i sve službe koje raščišćavaju snijeg i osiguravaju normalne uvjete za život imaju posla napretek, a s druge strane - snijeg je oduvijek na našim prostorima donosio radost, posebno najmlađima, dodao je.

Gradska uprava želi kod građana potaknuti solidarnost i ono zajedništvo koje smo imali tijekom Domovinskog rata, rekao je Bubalo i zamolio sve građane da pomognu onima koji su stari ili bolesni te ne mogu do prodavaonice i ljekarne ili ispred kuće očistiti snijeg. Bubalo je također pozvao građane da dođu u Tvrđu i promatraju nicanje snježnoga grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙