FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ protiv, a SDP za smanjenje naknada za šume

ZAGREB, 23. veljače 2012.(Hina) - Zastupnici HDZ-a danas su se u Saboru usprotivili izmjeni zakona o šumama po kojoj će se naknada za općekorisne funkcije šuma smanjiti za 50 posto jer smatraju da će se tako smanjiti i opseg radova na izgradnji šumskih prometnica i razminiranje, no vladajući poručuju da se taj prihod može nadoknaditi racionalnijim poslovanjem Hrvatskih šuma.

Petar Čobanković (HDZ) je naglasio da ta naknada, koju je nazvao i "zelenim porezom", važna te ocijenio da "neće biti dobro" ako se smanji jer će se, dodaje, smanjiti i opseg zakonom propisanih aktivnosti poput radova na biološkoj obnovi šuma, zaštiti šuma, ali i krša, izgradnji šumskih prometnica, razminiranju šumskih površina i slično.

"Lako je nešto ukinuti", dodao je i naglasio kako su radovi na putovima i protupožarnim cestama izuzetno važni u protupožarnoj zaštiti.

Damir Rimac (SDP) je podsjetio da će se takvom zakonskom izmjenom omogućiti provedba vladinih mjera u proračunu za 2012. koje se odnose na smanjenje tj. uklanjanje neporeznih davanja.

Rimac ocjenjuje i da su se novci Hrvatskih šuma trošili netransparentno te da je potrebno cjelovito restrukturiranje tog poduzeća. "Sjetite se torbi koje su kružile", dodao je, a na primjedbu iz HDZ-ovih klupa, reagirao je i predsjednik Sabora Boris Šprem rekavši zastupniku kako sad o tome nije potrebno govoriti.

Zastupnici HDSSB-a također ističu da je riječ o netransparentnom nametu kojem su građani bespotrebno izloženi, kao i nizu drugih nameta koje isto treba ukinuti. Podsjećaju da građani i u ostalim računima ne plaćaju samo potrošenu vodu i struju već i razne poticaje, naknade i slično.

HNS-ovi zastupnici smatraju nužnim rasteretiti gospodarstvo kroz smanjene naknade za općekorisne funkcije šuma za oko 50 posto. "Uvjereni smo da će nova uprava Hrvatskih šuma kroz uštede u poslovanju preusmjeriti novac u općekorisne funkcije šuma", poručili su iz HNS-a.

Hrvatski laburisti-stranka rada ocjenjuju da je smanjenje naknade dobro, ali da treba sagledati i drugu stranu medalje i uvjeriti se da će izvršenje zakonskih obveza biti potpuno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙