FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 23. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da ima razumijevanja za zahtjeve mljekara koji prosvjeduju, ali je ustvrdio da je policija morala djelovati jer je protuzakonito blokirati ceste. Milanović je rekao kako vlada ima puno dobre volje i razmijevanja za naslijeđeno stanje te želi biti moderator u razgovorima između mljekara i mljekarske industrije. No, ponovio je, u to se područje mora uvesti reda. "Ne mislim da su mljekari izašli na ulicu jer njima manipulira neka oporbena stranka. Mislim da te stranke nisu za to ni sposobne. Mljekari imaju problema, morat ćemo ih rješavati strpljivo i polako", rekao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja nakon sjednice vlade. Komentirajući kritiku oporbe da se mljekare uhićuje u gluho doba noći, Milanović je ponovio da ima razumijevanja za mljekare, ali, dodao je, nije u redu da blokiraju ceste. "To je protuzakonito. Može to (prosvjed) trajati demonstracijski kratko vrijeme, sat vremena kao upozorenje, ali ako se promet blokira, nažalost, policija mora djelovati, vjerujem civilizirano, pristojno, ali radi svoj posao", rekao je.

ZAGREB - Hrvatski sabor otvorio je danas raspravu o izmjenama Zakona o šumama, kojima vlada kani smanjiti naknade za općekorisne funkcije šuma, a raspravu o tom prijedlogu zastupnici će nastaviti nakon podnevne stanke. Izmjene je predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je rekao kako je riječ o smanjenju naknade za općekorisne funkcije šuma za oko 50 posto.Izmjenama se ta naknada smanjuje sa 0,0525 na 0,0265 posto od ukupnih prihoda pravnih osoba u Hrvatskoj koje obavljaju gospodarsku djelatnost. Naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma je jedan od izvora financiranja provedbi radova na biološkoj obnovi šuma. Od pravnih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost u prošloj su godini prikupljena sredstva u ukupnom iznosu od 320 milijuna kuna, izvijestio je Jakovina. Sredstvima naknade za općekorisne funkcije šuma financiraju se, pojasnio je, radovi biološke obnove šuma, zaštite šuma, radovi gospodarenja šumama na kršu, izgradnja šumskih prometnica, razminiranje šumskih površina i slično.

ZAGREB - Hrvatska vlada na današnjoj je sjednici utvrdila ukupnu godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca u ovoj godini, njih 3988, a donijela je i uredbe o unutarnjem ustrojstvu jedanaest ministarstava. Vlada je, naime, produžila već postojećih tri tisuće dozvola za zapošljavanje stranaca i odobrila novih 988 dozvola, najviše u sektoru brodogradnje, njih 614 te u turizmu 145. Prema uredbi o unutarnjem ustrojstvu Ministarstvo poljoprivrede ima 1245 zaposlenih, a dosadašnjom sistematizacijom bilo je predviđeno 1377 radnih mjesta. Ministarstvo pravosuđa, uključujući i zaposlene u kaznenim tijelima (kaznionice, zatvori, odgojni zavodi...) može imati 4896 zaposlenih, a ranijom sistematizacijom bilo je predviđeno 4911 ranih mjesta. U Ministarstvu branitelja predviđena su 243 zaposlena, a dosadašnjom sistematizacijom bilo je predviđeno 270 radnih mjesta. Za dva mjesta smanjen je broj zaposlenih u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta koje po novoj sistematizaciji može imati 363 zaposlena.

ZAGREB - Saborska oporba žestoko je danas kritizirala Vladin prijedlog zakona o centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, prozivajući vladajuće da njime žele u javne tvrtke postavljati politički podobne, a ne sposobne i stručne kadrove. Vlada zakonom predlaže osnivanje centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i pratećih investicija koje bi provodile javne tvrtke u tom sektoru, odnosno one u većinskom i djelomičnom državnom vlasništvu. Centar bi, kako je rekla zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal, reflektirao rad, interese i potencijal države u energetskom sektoru te davao stručnu pomoć i koordinirao definiranje nacionalnih interesa u tom sektoru. U tom smislu, centar bio rukovodio investicijske projekte i nad njima provodio nadzor, u naporima da se prevlada teška gospodarska situacija te da se kroz nove investicije u energetici spremno dočeka ulazak u EU, odnosno predstojeća liberalizacija elektroenergetskog sustava.

ZAGREB - Domagoj Milošević, HDZ-ov zastupnik i potpredsjednik za investicije u bivšoj vladi, odbacio je danas prozivke prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da bivša vlada ništa nije učinila u sektoru investicija, te poručio novoj vladi da umjesto priča i izvlačenja pokaže što zna i umije. "Ova je Vlada dobila mandat hrvatskh građana i neka sada pokažu što znaju i umiju, neka se ne izvlače i pričaju o bivšim maglama", komentirao je Milošević novinarima Čačićevu izjavu da bivša vlada nije učinila ništa na investicijama, te da nije ostvareno ništa niti od pet posto projekata koje je predstavila. Milošević je rekao kako on i Čačić u svakom trenutku mogu ponoviti sučeljavanje kakvo su imali u predizbornoj kampanji, ovoga puta i na temu izvješća koja su Čačićevom ministarstvu (gospodarstva), nakon smjene vlasti, dostavljena iz njegova bivšeg ureda. Naglasio je kako je, i mimo primopredaje u Banskim dvorima između bivše premijerke Jadranke Kosor i novog premijera Zorana Milanovića, Čačić dobio posebno izvješće s popisom svih javnih projekata koje je njegov ured podržavao i gurao.

ZAGREB - Svjedočeći na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom da je uzeo mito kako bi mađarskom MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini, odvjetnik Zoran Marković ustvrdio je da je promjena međudioničarskog ugovora bila u interesu vlade s obzirom na promjenu vlasničke strukture od trenutka kada je MOL u hrvatsku naftnu kompaniju prvi puta ušao kao strateški partner. Marković, čiji je odvjetnički ured bio angažiran na izmjenama i dopunama međudioničkog ugovora, kazao je da se tome pristupilo zbog drastičnih promjena u vlasničkoj strukturi. MOL je, naime, s 25 posto plus jednu dionicu došao na 47 posto vlasništva Ine, a država je zbog javne ponude, prijenosa dionica Fondu branitelja i prodaje dionica zaposlenicima pala na 44 posto. Tijekom pregovora mađarska je strana zatražila i da ima većinu u nadzornom odboru, čemu je vlada ubrzo udovoljila uz uvjet da se ključne odluke ne mogu donositi bez tri vladina predstavnika u NO. Iako je u istrazi kazao da je bio iznenađen tom odlukom jer se u pregovorima nije govorilo o promjenama u upravljačkoj strukturi, Marković je u sudnici zagrebačkog Županijskog suda ustvrdio da ga je ugodno iznenadila jedino brzina vladine reakcije.

PULA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je strateški razvoj Istarske županije, ali i Hrvatske, koji se temelji na turizmu, trgovini i uslužnim djelatnosti pogrešan. Govoreći o nezaposlenosti zabrinjavajućih razmjera, Bruno Bulić je istaknuo kako nijedna država, tako ni regija, nije uspjela bez industrijske proizvodnje, pa neće ni Istra ni Hrvatska. Zato je još jedanput upozorio kako se gospodarstvo Istre ne može temeljiti isključivo na turizmu, trgovini i uslužnim djelatnostima. "Ono što vlada trenutačno radi u smislu javnog sektora, državnih poduzeća jest pokušaj konsolidacije rashodovne strane u odnosu na prihodovnu", istaknuo je i dodao kako je to kratkog daha jer prihodovna strana s mjerama koje su najavljene neće rasti, niti će se smanjiti troškovi života, niti će biti novog zapošljavanja. Ustvrdivši kako je u Istri trenutačno 1116 nezaposlenih više nego mjesec dana prije, Bulić je najavio kako će se "pravi efekti vidjeti u podacima Zavoda za zapošljavanje za veljaču".

ZAGREB - Taksi Cammeo, tvrtka koja se bavi uslugom prijevoza taksijem u Zagrebu, izvijestio je da su njegovi djelatnici žrtve sve brutalnijih napada vozača udruge Radio taksi Zagreba te da takve fizičke i verbalne napade na svoje djelatnike i klijente više neće tolerirati. Kako je rekao na današnjoj konferenciji za novinare tehnički direktor Taksi Cammea Dražen Medić, zadnji takav napad dogodio se jučer na zagrebačkome Glavnom kolodvoru, kada je fizički napadnut njihov vozač i jedna stranka, a prije nekoliko dana jedan njihov djelatnik teško je pretučen kod zagrebačke bolnice Rebra. Za te napade optužili su taksiste iz Radio taksi Zagreba, koji ih, po njihovim riječima, od početka rada Taksi Cammea fizički i na druge načine napadaju. Direktor Taksi Cammea Vladimir Minovski rekao je da su njihovi vozači meta raznih napada vozača Radio taksija zato što je Cammeo bio prvi koji je razbio njihov monopol i otvorio tržište drugim taksi poduzećima. Dodao je kako vozači drugih taksi poduzeća - Oryxa i Eco-taksija nemaju nikakvih problema s vozačima Radio taksija te da se bez problema koriste taksi stajalištima u Zagrebu na koje i Cameo ima pravo, ali se njima ne koristi jer se vozači boje fizičkih napada.

ZAGREB - Tri nevladine organizacije upozorile su da je lani "značajna degradacija u procesu suočavanja s prošlošću" bila najvidljivija u odnosu političke elite, javne televizije i većine medija prema nepravomoćnoj presudi hrvatskim generalima u Haagu zbog ratnog zločina, ustvrdivši da je bio "zastrašujući manjak pijeteta i senzibiliteta za žrtve tih kaznenih djela". "Paušalni politički komentari i uzdizanje nepravomoćno osuđenih na pijedestal nacionalnih heroja, organiziranje prosvjeda potpore diljem Hrvatske na kojima je korištena nacionalna retorika i govor mržnje rezultat su pristranog izvještavanja medija o tijeku kaznenog postupka", navodi se u izvješću o praćenju suđenja za ratne zločine. Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) navode da je zatvaranje pregovora Hrvatske s EU-om, posebice onog o pravosuđu dovelo do poboljšanja zakonodavnog okvira za procesuiranje ratnih zločina. No, smatraju nužnim što prije ukinuti Zakon o ništetnosti kojeg je HDZ donio u predizborno vrijeme, a koji je, po njima, štetan jer ugrožava suradnju Hrvatske i Srbije u istraživanju ratnih zločina.

VINKOVCI - U Vinkovcima je održana završna konferencija projekta "Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja" u sklopu kojega je istražena inovativnost 101 gospodarskog subjekta iz Vukovarsko-srijemske županije i bosanske Posavine. Projekt su proveli Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, HRAST d.o.o. iz Vinkovaca i udruga Nezavisni biro za razvoj (NBR) iz Gradačca (BiH). Riječ je o projektu koji je s 228.593 eura financirala Europska unija (EU) iz IPA fonda za prekograničnu suradnju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a čiji su korisnici mala i srednja poduzeća u prekograničnom području, posebice na području Vinkovaca te općina Modriče, Vukosavlja i Odžaka u bosanskoj Posavini. Po riječima voditelja projekta Ivana Rimca, analiza inovativnih kapaciteta gospodarskih subjekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji upozorila je na zabrinjavajući nedostatak informiranosti te je tako znatan dio subjekata iskazao neznanje o županijskoj razvojnoj strategiji, programu poticanja inovativnosti te mogućnostima financiranja iz fondova EU-a.

RIJEKA - Unatoč teškoj gospodarskoj krizi na području Rijeke, statistički podaci pokazuju pozitivan trend u poslovanju te su u prvoj polovici godine riječki poduzetnici ostvarili višak prihoda nad rashodima od 3,3 milijarde kuna, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj sjednici Gradskog vijeća iznoseći izvješće o radu za drugu polovicu 2011. Obersnel je istaknuo porast investicija u dugotrajnu imovinu u Rijeci za 45 posto u odnosu prema pretprošloj godini. U istom razdoblju prošle godine investicije na državnoj razini pale su za 9,3 posto, rekao je. Izrazio je nezadovoljstvo "još neriješenom situacijom oko preustroja '3. maja'". Obersnel je rekao da je grad i dalje provodi antirecesijsku politiku odobravanjem olakšica za poduzetništvo. Među pokrenutim razvojnim projektima grada istaknuo je dovršetak izrade projektne dokumentacije kompleksa na Žabici, uključujući novi autobusni kolodvor. Tu su i nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na području grada, vrijedne 30 milijuna, zatim zamjena vodovodnog sustava i izgradnja kanalizacijskih sustava na području Grobinštine, ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna, te potpisivanje ugovora za gradnju centra za gospodarenje otpadom Marišćine.

KRIŽEVCI - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg podupro je proizvođače mlijeka u nastojanjima da se izbore za svoja prava te je ocijenio kako vladi nije prioritet očuvanje sela. Branko Hrg istaknuo je kako se nikako ne smije dopustiti zatiranje života na selu te kako ne zna čemu treba podcjenjivati ljude koji žive na selu i bave se proizvodnjom mlijeka, aludirajući pritom na to da ih je netko politički angažirao i motivirao. "To nije točno i ta imputiranja vrijeđaju proizvođače. Želi se skrenuti pozornost nekakvim politikantskim metodama s problema zapikavanjem glave u pijesak", rekao je čelnik HSS-a za Radio Križevce. Ocijenio je da su najugroženiji mali proizvođači koji će stradati ako se nešto ne dogodi. "Smanjene otkupne cijene mlijeka, po nama, rezultirat će uništenjem pet tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u toj grupaciji", dodao je Hrg. Ustvrdio je kako se "pretvaramo u nekakvu farmersku zemlju gdje će biti nekoliko farmera".

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) ocijenio je danas neprihvatljivom primjenu sile interventne policije i represivnoga državnog aparata pri noćašnjem privođenju tridesetak mljekara prosvjednika u Zagrebu. U priopćenju Šišljagić napominje kako takav postupak "ne daje nadu za žurno i pravedno rješenje problema u proizvodnji mlijeka, nego, naprotiv, dodatno otežava ionako složenu situaciju prije nastavka jučer započetih pregovora, ali i donošenje državnog proračuna u kojem je poljoprivreda najveći gubitnik". "Neprihvatljiva je primjena sile i represivnoga državnog aparata u takvom ili bilo kojem drugom obliku radi daljnjeg pritiska na mljekare", istaknuo je župan Šišljagić i pozvao mjerodavno ministarstvo i vladu na razum, dijalog i nastavak pregovora kako bi se postiglo žurno i konačno rješenje koje će osigurati neometani nastavak proizvodnje i prerade mlijeka.

ZAGREB - Nezavisni zastupnik don Ivan Grubišić rekao je danas kako Hrvatskoj trebaju korjenite promjene u strukturnoj organizaciji i političkom vodstvu te "demokratska smjena potrošenih politikanata". Strukturne promjene znače uštede za izlazak iz krize, no povećanje PDV-a bit će siromašenje siromašnih, upozorio je don Ivan Grubišić. Na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru rekao je kako se zauzima za ukidanje svih političkih privilegija – od privilegiranih mirovina, koje državu stoje 8,5 milijarda kuna na godinu, do privilegiranih plaća. Broj hrvatskih županija treba smanjiti na pet povijesnih regija, a broj saborskih zastupnika prepoloviti, rekao je don Ivan Grubišić, dodajući da bismo tako imali novca "za krpanje proračuna i nova radna mjesta". No, rekao je, proračun će ipak poduprijeti. "Crvena koalicija", kako je nazvao vladajuće, po njegovu mišljenju, za Crkvu daje i više nego što se davalo do sada, a sve zato da joj se ne zamjeri i da dobije njezin blagoslov.

VARAŽDIN - Treći "Tjedan smijeha" Ljubomira Kerekeša održat će se od 4. do 11. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Varaždinu, priopćili su iz Teatra Kerekesh. Riječ je o kulturnoj manifestaciji autorskih kazališnih projekata u sklopu koje će premijerno biti izvedena nova autorska komedija Ljubomira Kerekeša "Ufuraj se i pukni", koja na specifičan način progovara o dvojici braće na životnoj prekretnici. U predstavi glume mladi glumci Zoran Pribičević i Jan Kerekeš te prvak drame zagrebačkog HNK Ljubomir Kerekeš. Tijekom "Tjedna smijeha" bit će izvedene četiri predstave varaždinskog HNK ("Debitanti", "Povratak ratnika", "Skupština" i "Dimnjačar") te gostujuća predstava "Gola u kavezu" kazališta „Moruzgva".

ZAGREB - Između više od 150 dokumentarnih priča iz raznih krajeva svijeta, na ovogodišnjem međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox značajno mjesto zauzeli su i hrvatski filmovi, kojih će se ukupno prikazati četrdesetak, od čega premijerno dvanaest, rečeno je na današnjem druženju s autorima hrvatskih dokumentaraca koji su predstavili svoje uratke. Hrvatski filmovi izabrani za festival daju realnu sliku onoga što se događa u hrvatskom dokumentarnom filmu, istaknuo je direktor festivala Nenad Puhovski, podsjetivši kako je ZagrebDox od samih početaka prije osam godina prikazivao domaću produkciju i trudio se unaprijediti je. Radionicama i pitching forumima kao sustavom budućih projekata, Festival je vodio brigu o mladim autorima, a kroz autorske retrospektive iz zaborava je izvukao razne redatelje, dodao je. Među 39 filmova u programu su tri dokumentarca iz sedamdesetih ovogodišnjeg predsjednika međunarodnog žirija Tomislava Radića ("Izravni prijenos", "Popodne" i "Put"), izbor "Factumovih" filmova u povodu 15. godine osnutka te produkcijske kuće, filmovi s Akademije dramskih umjetnosti i retrospektiva Fade Ina koji je obilježio hrvatsku dokumentarističku produkciju.

ZAGREB - Knjiga je vrijedan nositelj umjetničke baštine i simbol jezika i kulture, čija vrijednost i popularnost ne jenjavaju ni u današnje doba novih medija, rečeno je danas na otvorenju izložbe izdanja Matice hrvatske postavljene u Auli Gradske knjižnice u Zagrebu u povodu 170. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske. "Matica hrvatska nije samo književno društvo već društvo hrvatske inteligencije u najboljem smislu riječi, kojemu je knjiga poslužila kao instrument zajedništva kroz jezik", kazao je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić. "Knjiga možda više nije ona svetinja koja je bila, no ona je ipak nešto nezamjenjivo. Novo doba interneta i tehnologije nije 'ubilo' knjigu - novi mediji nose nove mogućnosti i treba ih prihvatiti bez straha", poručio je Zidić. Želeći potaknuti temeljitije upoznavanje s vrijednostima i doprinosom Matice hrvatske u očuvanju hrvatske kulturne baštine, izložba sadrži neka od najznačajnijih Matičinih izdanja, među kojima i neka vrlo rijetka djela, manje dostupna široj javnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙