FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antičević i Vuljanić prozvali bivšu vladu zbog pogodovanja

ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Ingrid Antičević Marinović (SDP) i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) u današnjoj su saborskoj raspravi o zakonima vezanim za poslovanje porezne uprave optužili bivšu vladu da je pogodovala određenim tvrtkama po pitanju naplate poreznog duga, no novinarima nisu htjeli reći na koje su tvrtke pritom mislili.

"Ta imena nisu nikakva tajna, te podatke bi se moglo dobiti od mjerodavnih jer ne bi bilo zgodno da ja nekoga preskočim", rekla je Antičević Marinović novinarima.

"Poznate su javnosti velike tvrtke kojima se popušta - a nisu platile sve, dobavljače, kreditore, državu - koje eto zapošljavaju tobože veliki broj radnika, a tim radnicima se ne isplaćuje ono što im se treba plaćati. To je jedna pojava, a imena je bezbroj", naglasila je Antičević Marinović nezadovoljna dosadašnjim radom Ureda za sprečavanje pranja novca i Financijske policije. "To su bombastična imena i nazivi, a prije nekoliko godina jedna velika europska financijska institucija nazvala je Hrvatsku 'El Doradom za perače novca'", kazala je Antičević Marinović dodavši kako želi vjerovati da to danas više nije tako.

"Borba protiv korupcije ne započinje ni u USKOK-u niti u Ministarstvu pravosuđa, nego u Ministarstvu financija", ocijenila je dodavši kako su istraživanja različitih stručnih organizacija i ustanova pokazala da su na različite načine, a najčešće djelovanjem ili nedjelovanjem Ministarstva financija, ogromna sredstva 'progutana'.

"Više se nikad ne smije ponoviti da Ministarstvo financija kroz svoje posebne urede i uprave bude sredstvo političkog obračuna ili popustljivosti prema sebi bliskim osobama ili prema političkim opcijama", rekla je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović novinarima u Saboru.

Nikola Vuljanić, koji je u saborskoj raspravi iznio niz primjedbi na rad Porezne uprave te podatak o 45 milijardi kuna nenaplaćenog poreznog duga, izjavio je novinarima da policija treba utvrditi tko je dužan ako Porezna uprava to ne može.

"To su bili politički potezi, potezi koji su jasno govorili 'Peri uzmi, a Đuru pusti, on je naš dečko' i tako je država funkcionirala. Ne znam ja tko je taj Đuro, ja nisam policajac, to je stvar policije. Ako Porezna (uprava) ne može ustanoviti tko je dužan, onda policija to treba ustanoviti", naglasio je.

"Tu vidim odgovornost prošle Vlade, a i buduće ako to odmah sad, danas, ne prekine", poručio je dodavši da se to može napraviti vrlo jednostavno. "Porezna uprava ima porez koji je svaki građanin platio, ali i uvid u imovinu svih građana. Kad se to dvoje usporedi, a netko je kupio novi Porsche, a lani nije platio ni kunu poreza, netko bi ga trebao pitati otkud taj novac", ustvrdio je Vuljanić.

"U Hrvatskoj pranja novaca zapravo nema, vi možete danas prodati jednu lijepu kutiju droge, staviti novac u crnu torbu otići u Dubrovnik i kupiti stan. Nitko vas neće pitati odakle vam to ako ste platili pet posto poreza na promet nekretninama", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙