FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt o obnovljivim izvorima energije

BJELOVAR, 20. veljače 2012. (Hina) - Podizanje svijesti i informiranje o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena te mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti svrha je projekta "Mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije i energetska učinkovitost za gradove i općine" koji je predstavljen na međunarodnoj konferenciji u Bjelovaru.

Projekt su pokrenuli njemačka Zaklada "Hanns-Seidel-Stiftung", Udruga za proučavanje hrvatske političke povijesti "Neda Prpić-Gamiršek" i Institut za međunarodne odnose uz potporu njemačkoga Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj. Provodi se u Zagrebačkoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Kako bi se dodatno podigla svijest dužnosnika i građana o prednostima korištenja obnovljivih izvora energije organizirat će se radionice za lokalne dužnosnike i predavanja za građane.

Po riječima Hrvoja Dokoze, zamjenika ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, pristupom Hrvatske Europskoj uniji do 2020. godine treba povećati udjel obnovljivih izvora energije s 12 posto na 20 posto. Da bi se to i ostvarilo, rekao je, nužna je prilagodba zakonske regulative i potpora građana na razini gradova i općina.

Ustvrdio je kako Hrvatska u ovom trenutku još nije dovoljno na putu prema postizanju tih ciljeva te je dodao da bi trebalo izraditi kartu obnovljivih izvora energije na razini Republike Hrvatske. "Svaka regija ima svoje benefite vezane uz izvore obnovljive enegije, negdje je to biomasa, negdje su to vjetroelektrane, negdje su to fotonaponske elektrane", rekao je Dokoza i dodao kako bi takva karta dala bolji uvid za buduće projekte.

Na konferenciji je rečeno kako je, po nekim analizama, kroz energetsku učinkovitost, korištenje energije sunca, vjetra i biomase u Hrvatskoj do 2020. godine moguće izravno otvoriti 14.500 radnih mjesta, a neizravno još 65.000, te pritom smanjiti emisiju CO2 za 6,6 milijuna tona.

Na konferenciji su među ostalima sudjelovali i zastupnik u bavarskome parlamentu Konrad Kobler, veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj Bernard Fischer i savjetnik Zaklade "Hanns-Seidel-Stiftung" i Theo Abenstein.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙