FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski veleposlanik Zhifei u Varaždinu

VARAŽDIN, 2. veljače 2012. (Hina) - Veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei posjetio je danas Varaždin te se u Gradskoj vijećnici sastao s varaždinskim županom Predragom Štromarom i gradonačelnikom Goranom Habušem, s kojima je razgovarao o mogućnoj suradnji.

Nakon sastanka kineski veleposlanik rekao je kako osobno iznimno voli Varaždin te da će kineskim građanima rado preporučiti da, osim hrvatske obale, posjete i taj lijepi grad u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

"Kina i Hrvatska su tradicionalno prijateljske zemlje, što uključuje dobre odnose i suradnju između njihovih lokalnih područja. Varaždin je vrlo važan i poznat povijesni grad u Hrvatskoj, i smatram da ima mnoge prednosti za privlačenje kineskih ulaganja", rekao je veleposlanik Zhifei.

Gradonačelnik Habuš izvijestio je da je bilo riječi i o mogućnosti suradnje u kulturi, turizmu, izobrazbi i gospodarstvu te o bratimljenju Varaždina s jednim kineskim gradom koji ima čak deset milijuna stanovnika. Rekao je kako je siguran da bi "kineski potencijal, ekonomska snaga i njihove tvrtke mogli naći prostora u Varaždinu, Varaždinskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj", ali lokalna samouprava i država, to jest vlada trebaju omogućiti stranim investitorima lakši i brži ulazak u Hrvatsku.

"Nama su se u prošlosti preklapale tekstilna, drvna i kožna industrija. Mi smo sada u toj tradicionalnoj industriji loši i vjerujem da u tom dijelu ima mogućnosti za dobru suradnju, kao i u području novih tehnologija i obnovljivih izvora energije, prema kojima su grad Varaždin i Varaždinska županija okrenuti", istaknuo je Habuš.

Nakon sastanka s čelnicima grada i županije, kineski veleposlanik Zhifei posjetio je tvornicu Vindiju - Vivis te je na Fakultetu organizacije i informatike održao predavanje s temom "Iskoristiti priliku i zajedno stvoriti budućnost - pogled na odnose Kine i Hrvatske kao pristupajuće članice Europske unije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙