FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Kotromanović posjetio HRM

ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Ministar obrane Ante Kotromanović, u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drage Lovrića danas je posjetio Hrvatsku ratnu mornaricu u Splitu gdje je u Spomen sobi paljenjem svijeća odao počast poginulim pripadnicima HRM-a, a potom je na sastanku sa zapovjednikom HRM-a kontraadmiralom Antom Urlićem naglasio da je nužno nastaviti razvijati sposobnosti HRM-a i Obalne straže, kao i inače dobru civilno-vojnu suradnju.

Zapovjednik HRM-a Urlić je ocijenio da mornarica, kao najveći autoritet u zaštiti naših interesa na moru, daje značajan doprinos u međunarodnim mirovnim operacijama te ima bogatu međunarodnu suradnju pa je tako, rekao je, samo lani bilo više od 100 bilateralnih i multilateralnih međunarodnih aktivnosti. Ukazao je i na značaj Obalne straže kao i dobre međuresorne suradnje te izrazio zadovoljstvo personalnom popunom mornarice, kao i činjenicom da se u njihovom Središtu za obuku školuju vojnici, mornari, dočasnici, a dijelom i mornarički časnici.

U priopćenju MORH-a stoji i da je ministar Kotromanović naglasio da je nužno nastaviti razvijati sposobnosti HRM-a i Obalne straže, kao i inače dobru civilno-vojnu suradnju. Osvrnuo se i na proračun MORH-a, te ukazao na nužnost štednje i što optimalnijeg korištenja proračunskih sredstava napominjući da je za ovu godinu izdvojeno nešto više sredstava za održavanje opreme i tehnike.

"Imati kompetentne i školovanje ljude koji svoja znanja i vještine primjenjuju za razvijanje sustava od iznimnog je značaja za Oružane snage", kazao je te dodao da je sudjelovanje pripadnika OS RH u međunarodnim misijama dobra prigoda za razvijanje i usvajanje novih znanja i vještina.

Kazao je i kako je u tijeku izrada izmjena strateških dokumenata obrane, te se ukratko osvrnuo i na aktualne reforme u MORH-u i OS RH kojima je cilj smanjiti administrativno osoblje, te sustav učiniti što efikasnijim.

Ministar Kotromanović je obišao i Zapovjedno operativno središte HRM-a, Središte za obuku te brodove "Kralj Dmitar Zvonimir", "Dubrovnik" i "Faust Vrančić", upoznao se i s opremom protuminskih ronitelja, a posjetio je i Raketnu bazu Žrnovnica.

U sklopu posjeta HRM-u ministar Kotromanović je obišao i prostore Oružanih snaga u luci Lora koje koristi Sveučilište u Splitu, te se sastao s rektorom Sveučilišta u Splitu Ivanom Pavićem i direktorom Pomorskog centra za elektroniku Zlatanom Gabrecom s kojima je razgovarao o dosadašnjoj, ali i budućoj suradnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙