FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Kotromanović posjetio Zapovjedništvo HRZ i PZO-a

ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Ministar obrane Ante Kotromanović za današnjeg posjeta Zapovjedništvu Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni "Pleso" istaknuo je da je želja Vlade i njegova osobna da se zadrži postojeća sposobnost borbenoga zrakoplovstva rekavši da će se učiniti sve što je moguće da tako bude.

Ministar, u čijoj je pratnji bio načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) general pukovnik Drago Lovrić, izvijestio je svoje domaćine i o aktivnostima na preustroju Ministarstva obrane, kao i o pripremanim izmjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u OS-a.

Rekao je da će aktivnosti usmjeriti na racionalizaciju troškova, smanjivanje administracije, ali i jasno reguliranje prava i obveza profesionalnoga vojnika da ne bi bilo tužbi, kao i da težište rada treba biti obuka pripadnika OS-a, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Ministra je dočekao zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Šćuri koji je predstavio ustroj, operativni raspored, stanje tehnike i osnovne zadaće HRZ-a i PZO-a, kao i aktivnosti te grane OS-a u protekloj godini.

Uz nadzor i zaštitu hrvatskoga zračnog prostora, trenutačno 41 pripadnik sudjeluje u međunarodnim misijama ISAF-a i KFOR-a, rekao je general Šćuri te spomenuo i niz zadaća koje pripadnici HRZ-a provode tijekom godine u potpori građanima. Posebice je istaknuo da je HRZ u 2011. ostvario na zadaćama hitnog medicinskog prevoženja 581 sat leta i 1379 letova pri čemu je prevezeno 490 pacijenata, dok su u akcijama traganja i spašavanja letjelice HRZ-a u 2011. ostvarile 51 sat leta. Što se pak tiče protupožarnih aktivnosti prošle godine ostvareno je 1870 sati leta protupožarnih zrakoplova i helikoptera pri čemu je izbačeno 54.647 tona vode na požarišta diljem Hrvatske.

U ime hrvatskih građana ministar je zahvalio pripadnicima HRZ-a na njihovim aktivnostima na medicinskom prevoženju, gašenju požara te sudjelovanju u akcijama traganja i spašavanja, ističući kako se o tim njihovim aktivnostima treba konstantno upoznavati šira javnost.

Obišao je i dežurni borbeni dvojac HRZ i PZO-a koji su ministru demonstrirali svoju brzinu i uvježbanost i u dvostruko kraćem roku od propisanih NATO procedura bili na pisti spremni za polijetanje s borbenim zrakoplovima.

Nakon toga ministar je posjetio i tvrtku Zrakoplovno-tehnički centar d.d. u Velikoj Gorici da bi se upoznao s aktivnostima i radom te provjerio kako teku pripreme na osposobljavanju protupožarnih zrakoplova za ovu godinu.

Predsjednik Uprave Zdravko Delić upoznao je ministra sa stanjem u toj tvrtki koja je 2010. godine izašla iz sustava OS-a i trenutačno zapošljava 192 djelatnika. Istaknuo je da je, zahvaljujući dobroj koordinaciji s OS-om, ali i planiranjem te preraspodjelom poslova, već u siječnju za ovogodišnju protupožarnu sezonu u potpunosti spremno pet od 11 protupožarnih zrakoplova te najavio da će do početka sezone biti spremni svi protupožarni zrakoplovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙