FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Od 1. ožujka opća stopa PDV-a raste s 23 na 25 posto, odlučio je danas Hrvatski sabor, donijevši paket poreznih zakona, među kojima i izmjene Zakona o PDV-u. Kako bi se smanjio negativni utjecaj povećane opće stope, izmjene Zakona o PDV-u uvode sniženu stopu od 10 posto za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode. Vladinim amandmanom preciznije je isporuka vode definirana na način da je riječ o isporuci vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje. Izmjenama je regulirano i da se od početka iduće godine snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje i na ugostiteljstvo, odnosno hranu u ugostiteljskim objektima, bezalkoholna pića, vina i pivo u tim objektima. Od početka iduće godine bit će povećan i prag za upis u registar PDV-a s dosadašnjih 85.000 kuna na 230 tisuća kuna. Efekt promjena u Zakonu o PDV-u u Ministarstvu financija u ovoj godini procjenjuju na 2,5 milijardi kuna. Od 1. ožujka ove godine na snagu stupa odredba o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti, i to po stopi od 12 posto, a plaćat će je domaće i inozemne pravne osobe. Sabor je izmijenio i Zakon o porezu na dohodak, kojim se od 1. ožujka ove godine povećava osobni odbitak za zaposlene na 2200 kuna, a za umirovljenike na 3400 kuna.

ZAGREB

Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako je, kada je jutros na Hrvatskom radiju kao mogućnost najavio povlačenje Vladine odluke o imenovanju članova nadzornih i upravnih odbora u državnim tvrtkama, iznio osobni stav da osobe protiv kojih se vodi sudski proces ne bi smjele sjediti u tim tijelima, a iz Vlade se doznaje da odluka neće biti povučena. Novinari u Hrvatskom saboru od Linića su tražili da im potvrdi svoju jutrošnju izjavu u emisiji "Poligraf" da će vlada vjerojatno povući jučer donesenu odluku o uvjetima za imenovanje članova u nadzornim i upravnim odborima, po kojoj, kako su prenijeli mediji, u ta tijela mogu ući i osobe koje nisu pravomoćno osuđene za gospodarski kriminal. "Pitate me nešto za što nisam zadužen, prema tome pitajte onoga tko je izradio odluku. Ja govorim o svom osobnom stavu, da oni o kojima se vodi sudski proces ne bi smjeli biti ni u nadzornim ni u upravnim odborima. To je moj osobni stav. Onoga tko je pisao odluku morate pitati kako je to (odluka) prošlo, zašto je tako i što će biti s odlukom", odgovorio im je Linić. Iz vlade se doznaje da povlačenja odluke o NO-ima neće biti jer se temelji na zakonu i ustavnoj presumpciji nevinosti, a uvjetima za imenovanje članova u nadzornim i upravnim odborima, dodaju, jasno su propisani kriteriji za izbor članova na temelju znanja, ugleda i stručnosti, a kojih će se vlada pridržavati prilikom donošenja odluka.

ZAGREB

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) odlučilo je danas osiguranicima olakšati otplatu duga za dopunsko zdravstveno osiguranje za prošlu i ranije godine tako da će dug, nastao zbog neredovitih uplata premija i pripadajućih troškova, moći otplatiti u četiri do šest rata. Direktor HZZO-a Tihomir Strizrep izjavio je Hini kako ukupni dug osiguranika za dopunsko osiguranje iznosi između 15 i 16 milijuna kuna. Inače, zavod je u prošloj godini od dopunskog prihodovao 1,2 milijarde kuna. Upravno vijeće utvrdilo je i maksimalne mjesečne novčane iznose za provođenje postupaka magnetske rezonance (MR) za izvanbolničke ustanove s kojima je HZZO za tu pretragu sklopio ugovor. Strizrep kaže da su ti iznosi 20 posto niži, za koliko je prije nekoliko mjeseci snižena i cijena pretrage MR. Dodaje kako je djelatnost MR u tim ustanovama sada izdvojena od ostalih radioloških pretraga, što će omogućiti efikasnije praćenje broja obavljenih postupaka i njihove troškove, te utjecati na smanjenje listi čekanja.

ZAGREB

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako podupire vladina nastajanja da se izmjeni Zakon o radu (ZOR) najavivši kako će, da bi im olakšali posao, u saborsku proceduru poslati svoj prijedlog izmjena ZOR-a iz 2010. godine. Zahvaljujući Zoranu Milanoviću i SDP-u koji su se 2010. usprotivili izmjenama ZOR-a, to je bila jedina mjera gospodarskog oporavka moje vlade koja nije bila provedena, rekla je Kosor na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Da smo tada uspjeli izmijeniti ZOR danas bi situacija u gospodarstvu bila znatno bolja, ocijenila je. S obzirom na to da su jučer čelni ljudi Milanovićeve vlade najavili izmjene ZOR-a upravo u onom dijelu u kojem je to predlagala moja vlada, mi ćemo naš prijedlog ZOR-a poslati u saborsku proceduru, najavila je Kosor. To će učiniti, kazala je, kako bi vladi olakšali pisanje izmjena ZOR-a i "uhvatili nešto vremena".

SDP je prozvala da su 2010. manipulirali javnošću. "Govorilo se o izmjenama ZOR-a na način da su se iznosili argumenti koji to nisu bili – da će se ukinuti kolektivni ugovori, kolektivno pregovaranje i tako dalje, nešto što nije bila istina", rekla je Kosor. Mi podržavamo izmjene ZOR-a jer smo uvijek isticali da ćemo ono što smo zastupali kao stranka na vlasti, zastupati i kao oporbena stranka, zaključila je Kosor.

ZAGREB

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor novinarima je danas prokomentirala dvije godine predsjedničkog mandata Ive Josipovića rekavši kako je bilo više prostora i mogućnosti za boljom suradnjom, no pamtit će, kazala je, samo lijepe dane. „Imali smo puno više prostora i mogućnosti za boljom zajedničkom suradnjom“, ocijenila je Kosor na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Jako joj se dopala, kazala je, nedavna izjava predsjednika Josipovića o suradnji s njom, kako će pamtiti samo lijepe dane. „I ja tako mislim. Pamit ću lijepe dane, predsjednik je uvijek bio susretljiv kad god sam imala neki predlog za zajednički susret, zajedničke razgovore“, naglasila je Kosor. Drago joj je, rekla je, i što je stajalište njezine vlade i predsjednika u trenutku kada su izrečene presude generalima, bilo isto ili slično. Požalila se međutim novinarima što ju, kao tadašnju predsjednicu vlade, Josipović nije podržao u programu gospodarskog oporavka te što nije podržao niti izmjene Zakona o radu. „Sada vidim da iz ureda predsjednika dolaze najave kako bi se to trebalo mijenjati - dakle upravo ono što smo mi tražili“, ustvrdila je Kosor. Predsjednik je rekao kako neće dopustiti, kako je tada rekao „olaku promjenu bilo čega i nepodnošljivu lakoću reformi“ i žao mi je što tada nije imao drugačije mišljenje o gospodarskim odlukama vlade, rekla je.

ZAGREB

Vladin Savjet za nacionalne manjine na današnjoj je sjednici prihvatio je program rada u 2012., a članovi su izviješteni o prijedlozima programa nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina za financiranje u 2012. U programu rada, definiranom kroz 22 mjere, naglasak je stavljen na edukaciju pripadnika nacionalnih manjina, a financiranje će se s manjinskih organizacija postupno preusmjeravati na financiranje projekata, istaknuo je predsjednik savjeta Aleksandar Tolnauer. Također je dodao da će se nacionalne manjine sve više usmjeravati na financiranje iz europskih fondova, no za to je potrebno educirati manjine za pripremu projekata u skladu sa standardima Europske unije. Izvijestio je da je 115 manjinskih udruga sa svojih 228 podružnica zatražilo gotovo 70 milijuna kuna, a dobit će nešto više od 41 milijun. Tolnauer je također naglasio da će pri dodjeli sredstava kriteriji biti ostvareni rezultati u prethodnom razdoblju i brojnost nacionalne manjina obuhvaćene projektima. Savjet će odluku o dodjeli sredstava donijeti u roku od 90 dana nakon donošenja proračuna, vjerojatno u travnju, nakon što pregleda izvješća o trošenju sredstava za 958 programa u proteklom razdoblju. Savjet će, prema prijedlogu proračuna za ovu godinu, dobiti smanjena sredstva za 0,45 posto, no pohvaljuje što je vlada prepoznala važnost programa za nacionalne manjine.

ZAGREB

Glavni urednik Vjesnika Bruno Lopandić ponudio je danas Upravi Narodnih novina Press d.o.o ostavku, a kao razloge je naveo kako je u posljednjih nekoliko dana, otkako intenzivno traje neizvjesnost oko izlaženja lista, izrazito teško održavati razinu kvalitete koja je prihvatljiva za njegove standarde uređivanja, priopćeno je iz Uprave. Budući je imenovanje glavnog urednika formalan čin Uprave društva, ali stvarno temeljeno na konzultacijama s vlasnikom, odluku o prihvaćanju ili odbijanju ostavke glavnog urednika Uprava će donijeti nakon što odradi te konzultacije“ priopćeno je iz Narodnih novina-press. Lopandić u svojoj ostavci napominje kako, premda se Vjesnik trenutno nalazi u najvećoj agoniji, odlazi zadovoljan u profesionalnom smislu, jer je, ističe, zajedno sa svojim timom uspio podignuti kvalitetu lista i repozicionirati ga na medijskom tržištu. Navodi kako u potpunosti odbacuje "zlonamjerne i apsurdne optužbe" ogranka HND-a i predstavnice sindikata o tobožnjoj katastrofalnoj uređivačkoj politici te dodaje kako takve optužbe dolaze od nekolicine "netaleniranih ljudi", koji nisu pridonijeli u naporima za poboljšanje lista. Po Lopandićevim riječima neki od njih su devedesetih godina po političkom diktatu bespogovorno i bez imalo srama provodili cenzuru ili bili dijelom prave i istinske cenzure. "Iskreno se nadam da će Vlada smoći hrabrosti i mudrost da Vjesniku da još jednu prigidu," poručio je Lopandić.

ZAGREB

Mobilnost znanstvenika prednost je na kojoj treba poraditi kako bi oni nesmetano mogli igrati ulogu ambasadora svoje zemlje u svijetu te promotora znanosti i njezine važnosti u društvu, rečeno je svečanosti u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održanoj danas u povodu izbora uglednog hrvatskog znanstvenika Ive Šlausa za predsjednika Svjetske akademije umjetnosti i znanosti. Upravo tu dodatnu dimenziju mogućnosti intenziviranja sudjelovanja hrvatskih znanstvenika u svjetskim znanstvenim inicijativama otvara činjenica da je prvi puta jedan Hrvat postao predsjednikom te ugledne svjetske organizacije, a njezino sjedište za vrijeme trajanja njegova mandata prvi puta u povijesti seli u Republiku Hrvatsku, na taj institut. "Suvremeni svijet je svijet veza i ovo je za Hrvatsku značajno upravo zbog tih veza koje se mogu razviti na temelju mojeg predsjedanja", kazao je Šlaus na svečanosti. "Sada je najvažnije hoće li se i u kojoj mjeri njima koristiti i svi drugi u Hrvatskoj", dodao je Šlaus, napomenuvši kako su putovi koji se na taj način krče na raspolaganju svima, a ne samo znanstvenicima te znanstvenim i umjetničkim institucijama.

ZAGREB

U policijskim statistikama kaznena djela protiv djece putem interneta čine tri posto ukupnih kaznenih djela počinjenih nad djecom, no zamjetno je da je zlostavljanje djece putem interneta sve prisutnije, posebice u posljednje dvije godine od pojave socijanih mreža poput facebooka i twittera, istaknuli su stručnjaci na današnjem okruglom stolu o nasilju nad djecom putem interneta održanom u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba. Prema podacima MUP-a, broj prijavljenih kaznenih djela protiv djece na internetu nije kontinuiran jer ovisi o tome koliko ih žrtve prijavljuju, pa policija primjerice u jednoj godini postupa prema 50 prijava, a drugoj godini primi 101 a u trećoj godini primjerice 34 prijave, kazala je Renata Odeljan iz MUP-ova Odsjeka maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji. Ističe da policija, osim kada sudjeluje u međunarodnim akcijama toga tipa, nema nikakvih načina saznati da je djelo počinjeno."Ključni problem je u neprijavljivanju jer su sva dosadašnja postupanja pokazala da žrtve nisu svjesne da su žrtve ili da se boje prijaviti zlostavljanje zbog sramote", istaknula je Odeljan. Posljednjih je godina policija češće primala prijave iskorištavanja djece mobitelom nego putem interneta.

ZAGREB

Bivša stečajna upraviteljica tvrtke "Eurobus" Nada Šerbo danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora jer je iz tvrtke koju je trebala izvući iz krize uzela oko 2,3 milijuna kuna i njima trgovala na burzi. Iako je s "Eurobusom" napravila ugovor o pozajmici i novac naknadno vratila, stečajna upraviteljica je po mišljenju suda neovlašteno koristila novac koji joj je bio dostupan ili povjeren u službi. Po riječima predsjednika sudskog vijeća Željka Horvatovića ovaj slučaj pokazuje kako upravitelji tvrtki mogu manipulirati kada nema jasno propisanih mehanizama kontrole. Okrivljenu, koja nije došla na izricanje presude, sudac je označio kao vrhunsku manipulatoricu, prisjećajući se navoda iz njene obrane da je posuđujući novac željela sačuvati imovinu tvrtke. "To je vrhunski cinizam", kazao je sudac, ističući da je Nada Šerbo novcem izvučenim iz "Eurobusa" kupovala dionice najboljih tvrtki pa joj je zarada bila izvjesna. Sud je zaključio da je trgovinom dionica Ericsson Nikole Tesle, Francka, Luke Ploče, Zagrebačke banke i još nekih tvrtki okrivljena, nakon što je "Eurobusu" vratila pozajmicu, ostvarila "čistu zaradu" od preko dva milijuna kuna.

ZAGREB

Zagrebačka policija izvijestila je danas da su prevaranti, ili prevarant, na području Medveščaka opljačkali 101-godišnju te 86-godišnju staricu predstavljajući im se lažno kao djelatnici javnog poduzeća kako bi mogli ući u stan i opljačkati ih. Nepoznati je muškarac jučer u 14,40 sati došao do stana u Schrottovoj ulici i 86-godišnjoj se ženi predstavio kao radnik javnog poduzeća te ukrao nekoliko tisuća kuna. Slično je u utorak, 14. veljače u 10,20 sati pokradena 101-godišnja žena u Babonićevoj ulici. I njoj se nepoznati muškarac predstavio kao radnik javnog poduzeća te joj ukrao nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljima, no nije mogla potvrditi je li riječ o istoj osobi.

ZAGREB

Američka glumica Angelina Jolie doputovala je u Zagreb gdje će večeras predstaviti svoj redateljski i scenaristički filmski prvijenac "U zemlji krvi i meda", a na crvenom tepihu u predvorju CineStara Arena trebala bi se zadržati oko jedan sat. Kako u Zagrebu nije bilo moguće organizirati konferenciju za novinare, ni pojedinačne intervjue s Angelinom Jolie, ona će se s novinarima i snimateljima uoči projekcije filma zadržati duže nego inače, oko jedan sat ili više, rekla je Ivona Lušić, glasnogovornica "Blitza", distributera tog filma. Najavila je da će okupljanje na 'crvenom tepihu' dugom 60 metara, postavljenom u predvorju CineStar Arene, početi već oko 16 sati, a osim za novinare, snimatelje i fotografe rezervirana su mjesta i za obožavatelje popularne glumice. Osim redateljice, kojoj je nakon posjeta Brijunima ovo drugi boravak u Hrvatskoj, na premijeru će doći ekipa filma predvođena Zanom Marjanović, Goranom Kostićem, Radom Šerbedžijom, Vanesom Glođo i Brankom Đurićem. Očekuje se i dolazak mnogih osoba iz hrvatskog kulturnog i političkog, među ostalima, predsjednika Ive Josipovića, te zvijezda s hrvatske estrade koje će prošetati drugim, paralelnim 'crvenim tepihom'. Nakon premijere bit će održan svečani domjenak za više od 700 uzvanika. U distribuciji Blitz Film i Videa film će se u hrvatskim kinima prikazivati od 18. veljače.

ZAGREB

Hrvatski autoklub (HAK) upozorava kupce rabljenih automobila na česte prijevare s vraćanjem kilometraže, koje su rasprostranjene po Europi, a prevaranti su zaštićeni, prevareni su prepušteni sebi, a hrvatski propisi za to još ne predviđaju odgovarajuću kaznu. U HAK-u današnjim priopćenjem ističu da se prevarenim kupcima prepušta samostalno istjerivanje pravde u dugim i neizvjesnim privatnim tužbama, a svrha je prijevare obmanuti kupca pri prodaji automobila i zaraditi. Za smanjenje broja prijeđenih kilometara na rabljenom vozilu potrebna su mala početna ulaganja, za naše prilike ostvaruje se znatna protupravno stečena imovinska korist, a učinjeno djelo teško se otkrivanje i počinitelju ne prijeti gotovo nikakva opasnost od kažnjavanja. Možda se to čini neobičnim zbog tehnološke sofisticiranosti današnjih automobila, ali, upozoravaju u HAK-u, moderni automobili puni su elektronike, a ne mehaničkih instrumenata, te je vraćanje kilometraže pitanje hakiranja softvera. Na internetskim forumima, bez prikrivanja, razmjenjuju se podatci o tvrtkama i pojedincima koji to rade, raspituje se o cijenama, a dobar dio vozača, ako ništa drugo, barem je čuo ili zna nekoga tko je tako prodao automobil. Pojava očito ima duboko korijenje, a zakonodavac se ponaša kao da je nema, upozorava HAK.

SPLIT

Hrvatski prijevod knjige "Smisao ljubavi" ruskoga filozofa Vladimira Solovjeva predstavljen je danas u Splitu. O knjizi je govorio Petar Balta, glavni urednik splitske nakladničke kuće Verbum, koja je u sklopu svoje knjižnice Idea i objelodanila prvo hrvatsko izdanje Solovjeve knjige "Smisao ljubavi". Balta je napomenuo kako se ovu Solovjevu knjigu smatra najvažnijom filozofskom studijom o ljubavi te istaknuo kako ona spaja filozofski i kršćanski pogled na ljubav. "Solovjeva studija je i danas iznimno aktualna jer antropološki i filozofski pristup ljubavi dobiva posebno na značenju kad se pojam ljubavi uglavnom svodi na spolnost", rekao je dodavši kako knjiga otvora drukčije poglede u ljudske odnose. Podsjetio je kako Solovjev smatra da ljubav između muškarca i žene nadilazi spolni aspekt te da ona pomaže nadrastanju ovovremene ljudske prolaznosti. Balta smatra kako oni koji žele dublje zaroniti u smisao ljubavi u ovoj knjizi ruskoga filozofa mogu pronaći dragocjene odgovore. "Solovjev je imao jako dobre odnose s Hrvatima, a bio je i prijatelj biskupa Josipa Juraja Strossmayera", napomenuo je dodavši kako je temelj prijateljstva sa Strossmayerom bila zajednička ljubav prema ekumenizmu, odnosno zbližavanju kršćanskih crkava. Solovjev nekoliko puta posjetio Hrvatsku, rekao je glavni urednik Verbuma.

SPLIT/ZAGREB

Dugogodišnji novinar "Slobodne Dalmacije", scenarist i pisac te košarkaški sudac Milorad Bibić Mosor umro je danas nakon duge i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro. Milorad Bibić Mosor rodio se 25. srpnja 1952. u Splitu. Kao novinar radio je u splitskome tjedniku "Nedjeljna Dalmacija", a nakon toga u "Slobodnoj Dalmaciji". U obje redakcije bio je i urednik Sportske rubrike. Njegova specijalnost uvijek je bio sport, a uža specijalnost košarka, o kojoj je godinama pisao u raznim tjednicima i revijama. Kao sportski novinar pratio je mnoga velika svjetska natjecanja, Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, a intervjuirao je i mnoge poznate osobe iz sportskog svijeta. Napisao je i scenarij za filmove o dvojici velikana splitskoga, dalmatinskoga i hrvatskog nogometa Frani Matošiću i Vladimiru Beari. Milorad Bibić Mosor napisao je knjigu "Moj galebe" o košarkašu Dini Rađi, knjigu "Split je prva liga" o prvoligaškim godinama radničkoga Nogometnog kluba "Split". Zajedno sa zagrebačkim novinarom Zoranom Kovačevićem napisao je biografiju poznatoga košarkaškog trenera Mirka Novosela "Zlatna košarka Mirka Novosela" te monografiju "Od starog placa do vrha Europe" i knjigu "Zakon pjace" o odrastanju u Splitu 60-ih godina prošlog stoljeća. Sportskim novinarom godine proglašen je 1997., a 2003. i 2005. Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za sportsku publicistiku. Pisao je humoristične priloge a poznat je i po komentarima društvenih događaja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙