FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

SOFIJA

Bugarski parlament u petak je na plenarnoj sjednici jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a glasovanju je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem. 181 nazočni zastupnik Narodnog sobranja izjasnio se bez ijednog glasa protiv ili suzdržanog za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, pri čemu je Bugarska ponovno među prvim zemljama koje ratificiraju jedan za Hrvatsku ključni dokument. Poruke potpore Hrvatskoj ali i eurointegraciji čitave regije zapadnog Balkana na raspravi u parlamentu uputili su predsjednica Narodnog sobranja Cecka Cačeva, ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov, kao i predstavnici stranaka i klubova zastupnika u parlamentu, dodajući kako je današnja odluka glasovanje i za EU u cjelini. Bugarski parlament četvrti je među zemljama EU-a koji je odobrio hrvatski pristupni ugovor, nakon Slovačke 1. veljače, Mađarske 13. veljače i Donjeg doma talijanskog parlamenta 15. veljače.

BEJRUT

Grad Homs, smješten u središnjem dijelu Sirije, u petak je ujutro, četrnaesti dan zaredom, bio ponovno meta silovitog bombardiranja pripadnika snaga sirijskog režima, rekao je za France presse jedan od ustanika. "Izloženi smo najžešćem bombardiranju u posljednjih 14 dana. Napadi nikada dosad nisu bili siloviti kao danas. U minuti se prema našim položajima ispale najmanje četiri rakete", rekao je Hadi Abdalah. "Osim četvrti Baba Amr i Al-Inšat, u petak se silovito bombardiraju još dvije. U proteklih nekoliko dana te četvrti nisu bile izložene tako silovitim napadima", rekao je, dodavši kako Homs neprekidno nadlijeću i vojni zrakoplovi. Snage režima Bašara al-Asada bombardiraju Homs još od 4. veljače, nastojeći ugušiti pobunu. Od polovine ožujke je u represiji snaga sirijskog režima ubijeno više od 6.000 ljudi.

UJEDINJENI NARODI - Opća skupština Ujedinjenih naroda, tijelo od predstavnika 193 članice s velikom je većinom prihvatilo u četvrtak neobvezujuću rezoluciju kojom se podupire plan Arapske lige da sirijski presdjednik Bašar al-Asad odstupi. U prvome se brojanju činilo da je rezolucija, slična onoj na koju su Rusija i Kina 4. veljače uložile veto, dobila 137 glasova, 12 je bilo protiv, a 17 suzdržanih, ali tri su se izaslanstva potužila da njihov glas nije registriran na elektronskoj ploči. Rusija i Kina bilo su među zemljama koje su glasale protiv nove rezolucije.

BEČ - Tradicionalni 56. bal u Bečkoj državnoj operi "Opernball", koji nazivaju i Bal Republike, otvoren je u četvrtak navečer u toj opernoj kući okupivši brojne uglednike iz političkog, gospodarskoj i kulturnog života Austrije i njihove goste iz inozemstva, među kojima je kao gost austrijskog saveznog kancelara Wernera Faymanna i predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović. Bal je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u austrijskog metropoli. Održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera koji ga je ocijenio velikom svečanošću duge tradicije, a kako je rekao, prigoda je i za razgovore i susrete. Bal balova tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života, te njihove goste iz inozemstva. Počasni gost austrijskog kancelara Wernera Faymanna je hrvatski premijer Zoran Milanović sa suprugom Sanjom koji je uoči susreta sa svojim domaćinom u sjedištu austrijske vlade izjavio da je poziv austrijskog kancelara "lijepa gesta". Hrvatski premijer pratio je svečano otvorenje u glavnoj loži u kojoj je bio austrijski državni vrh te kao gost austrijskog predsjednika Fischera i glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon. Austrijski kancelar Faymann na balu je izjavio da je ovo posebna večer te da mu je drago što mu je gost predsjednik hrvatske vlade s kojim ima mnogo tema za razgovore.

ATENA/BRUXELLES - U četvrtak su porasle nade da je Grčka napokon učinila dovoljno da zasluži drugi paket financijske pomoći vrijedan 130 milijarda eura jer je Atena osmislila nove proračunske rezove koje su tražili međunarodni financijeri. Grčkoj vrijeme istječe, piše Reuters, i nužna su joj nova sredstva kako bi izbjegla kaotičan prestanak plaćanja kad joj 20. ožujka na naplatu sjedne 14,5 milijarda eura duga. Pošto se odustalo od prijedloga da se paket pomoći isplati tek nakon grčkih izbora, kroz sve dublje neslaganje Atene i sjevernih zemalja 17-člane eurozone probio se tračak optimizima. "Blizu smo rješenja. Ako netko ne dođe s nekom zamisli koja bi potkopala cijeli dogovor, prihvatit ćemo ga u ponedjeljak", tako je jedan dužnosnik opisao redoviti sastanak ministara financija EU-a u Bruxellesu. Glasnogovornik grčke vlade potvrdio je da Grčka u ponedjeljak očekuje od eurozone zeleno svjetlo. Euro je narastao, a europske su se dionice oporavile.

TOKIO

Japanski car Akihito u petak je primljen u tokijsku Sveučilišnu bolnicu u kojoj će u subotu biti podvrgnut ugradnji srčanih premosnica, izvijestila je carska palača. 78-godišnjega japanskog cara u bolnicu je dopratila supruga, carica Michiko. Car bi bolnicu trebao napustiti dva tjedna nakon operacije, ukoliko se njegov oporavak bude odvijao u skladu s očekivanjima, prenosi agencija Jiji. Uobičajene obveze će, u odsutnosti cara Akihita preuzeti njegov stariji sin, prestolonasljednik Naruhito.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙