FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Zakon o radu - mišljenja ministarstva nadležnog za rad"

ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - U Novinarskom domu danas je predstavljena knjiga "Zakon o radu - mišljenja ministarstva nadležnog za rad", autora Irene Cvitanović i Ilije Tadića koja sadrži mišljenja stručnih službi ministarstva o pojedinim člancima Zakona o radu (ZOR), a koja su davana kao službeni odgovori na upite radnika, sindikata, poslodavaca, odvjetnika i drugih koji su bili u doticaju s odredbama tog zakona.

Autori su stručnjaci Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a knjiga, kako je rečeno, predstavlja naobuhvatnije i najkonkretnije tumačenje ZOR-a na više od 500 stranica i s gotovo 400 različitih mišljenja.

Zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj rekao je kako u dvije godine primjene novog zakona postoji 15.000 neriješenih sudskih sporova, što pokazuje koliko je radno zakonodavstvo osjetljivo područje. Kako su radni sudovi kao zasebni sudovi počeli raditi tek ove godine, a Hrvatska nema značajnu sudsku praksu u tom području, mišljenja ministarstva su, kazao je Štubelj, često preuzimali i sudovi kada su donosili konačnu odluku u nekom predmetu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u recenziji knjige, koju je izdao nakladnik "Radno pravo", izrazio je uvjerenje da će pregled pravnih mišljenja o ZOR-u pridonijeti većoj pravnoj sigurnosti u području radnog prava, osobito zbog činjenice da su ih uglavnom potvrđivali i sudovi.

Prof. Viktor Gotovac s Katedre za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta rekao je kako mišljenja Ministarstva o ZOR-u predstavljaju ključ ispravnog tumačenja tog zakona i izražavaju stav izvršne vlasti. Stoga bi, smatra, knjiga trebala biti sastavni dio stručne biblioteke svakog odvjetnika, suca, radnog pravnika i drugih koji se bave radnim zakonodavstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙