FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Capriles protiv Chaveza

CARACAS, 13. veljače 2012. (Hina/AFP) - Venezuelska oporba je na predizborima u nedjelju izabrala Henriquea Caprilesa za svog jedinog kandidata koji će se suočiti s Hugom Chavezom na predsjedničkim izborima u listopadu.

Henrique Capriles, guverner savezne države Mirande, dobio 62,2 posto glasova u odnosu na glavnog protukandidata Pabla Pereza kojem je pripalo 29 posto, prema službenim rezultatima koje je tijekom večeri objavilo izborno povjerenstvo oporbene koalicije.

Na oporbenim predizborima sudjelovalo je nešto manje od tri milijuna birača, ili 16 posto ukupnog biračkog tijela u Venezueli, dok su analitičari ranije govorili kako bi odziv i od 10 posto značio uspjeh.

Sva istraživanja su upućivala na pobjedu Caprilesa, 39-godišnjeg odvjetnika i guvernera Mirande, druge po broju stanovnika i najbogatije venezuelske federativne jedinice.

Prvi put je venezuelska oporba, inače tradicionalno nesložna, organizirala predizbore radi izbora svog kandidata na predsjedničkim izborima. Izborni dan protekao je bez incidenta.

Predsjednički izbori na kojima će Chavez tražiti novi mandat održat će se 7. listopada.

"Nije vrijeme ljevice ili desnice, vrijeme je svih Venezuelaca", rekao je Capriles i obećao "da će ujedniti zemlju" u svom prvom govoru nakon pobjede.

Favorit predsjedničkih izbora Hugo Chavez izjavio je da mu je svejedno hoće li se suočiti s jednim ili više protivnika i kazao da namjerava ostati na vlasti do 2031. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙