FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB - Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je jasno potvrdila njemačku odlučnost da održi isti pravac u rješavanju krize koja potresa Europu i unatoč pritiscima ne namjerava povećati krizni fond za spašavanje eurozone jer ključ za stabilizaciju tržišta vidi u povratku izgubljenog povjerenja u politike vlada. Govoreći na 42. Forumu u Davosu, Merkel je istaknula da će jača europska integracija vremenom riješiti krizu u eurozoni. "Moramo biti spremni usuditi se na više Europe", rekla je kancelarka. Čelnica prve europske ekonomske sile je na otvorenju Svjetskog gospodarskog foruma izjavila kako smatra da je put kojim je, u rješavanju dužničke krize, do sada išla Njemačka - dobar put, prenio je France presse. Odbacila je pritisak ostalih sudionika da se poveća fond za spašavanje eurozone. Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde pozvala je ovaj tjedan Berlin na dvostruko uvećanje kriznog fonda za spašavanje eura, kako bi privremeni i stalni fond za spašavanje dosegli 1 bilijun eura. "Sada kažu ... da bi trebao biti dvostruko veći", rekla je Merkel. "Da je dva puta veći, vjerovali bi vam. A neki kažu da bi čak trebao biti tri puta veći, jer bi nam onda tek vjerovali. A ja se uvijek pitam kako dugo će trajati ta vjerodostojnost, i kada će i ona prestati. Ono što ne želimo u Njemačkoj, jest situacija u kojoj nešto obećajemo što ne možemo ispuniti, a i zato što, ako Njemačka obeća nešto što se ne može ispuniti, ako to tržišta jako napadnu, onda će Europa ostati zbilja ranjiva", kazala je kancelarka. Ponovila je kako smatra da je za osiguranje tržišta ključno ponovno uspostaviti izgubljeno povjerenje u politiku vlada. Također je kazala kako bi još viši stupanj europske integracije na kraju mogao znatno pridonijeti rješenju dužničke krize.

ŽENEVA - Glavni tajnik sirijskog Arapskog Crvenog polumjeseca poginuo je u srijedu dok je u jasno označenom vozilu putovao izvan Damaska, priopćio je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC). Liječnik Abd-al-Razak Ibeiro, također voditelj podružnice Crvenog polumjeseca u sjevernom gradu Idlibu, vozio se autocestom od Damaska prema Idlibu nakon sastanka u sjedištu Crvenog polumjeseca, dodaje ICRC. "Bez obzira koje su okolnosti bile, ICRC oštro osuđuje njegovu pogibiju", rekla je voditeljica ICRC operacija na Bliskom istoku Beatrice Megavand-Roggo. Dodala je da je nepoštivanje medicinskih službi u Siriji i dalje veliki problem. Sirijska državna televizija za to je ubojstvo odmah okrivila "teroriste", tvrdeći da je Jbeiro "likvidiran" u okrugu Kan Šeikun. Sirijski Arapski Crveni polumjesec zatražio je od sirijskih vlasti pokretanje istrage. Do sada je u 10-mjesečnoj pobuni protiv režima Bašara al-Asada poginulo više od 5.000 ljudi.

BRUXELLES - Radnici u javnom i privatnom sektoru u Belgiji sljedeći će tjedan, na dan održavanja summita EU-a u Bruxellesu, održati štrajk koji će paralizirati željezničku mrežu i zbog čega će biti zatvorena i zračna luka. Belgijanci su se odlučili na štrajk zbog nezadovoljstva vladinom odlukom koja im onemogućuje raniji odlazak u penziju te zbog rezanja pomoći za nezaposlene. Sve su te mjere dio strogog plana štednje kojim belgijska vlada nastoji svoj deficit svesti u granice EU-a od tri posto. Predsjednik vodećeg sindikata radnika u privatnom sektoru BBTK, Erwin De Deyn, rekao je da ne može reći da se zračnu luku neće probiti neki zrakoplov, ali s obzirom da štrajkaju i piloti, "u zraku će biti malo akcije". Željezničke kompanije Eurostar i Thalys će pokušati na nekim linijama uvesti autobuse. Čelnici Europske unije sastaju se u Bruxellesu 30. siječnja i na tom će summitu razgovarati o odredbama vezanim uz proračun i o poticajima za gospodarski rast.

CARACAS - Venezuela se u srijedu i službeno povukla iz arbitražnog tijela Svjetske banke zbog neslaganja u pogledu pravne nadležnosti nad poslovanjem stranih tvrtki u Venezueli. Venezuelski predsjednik Hugo Chavez izjavio je kako bi strane tvrtke morale poštovati domaće zakonodavstvo i lokalne sudove. Odluku o napuštanju arbitražnog Međunarodnog centra za poravnanje spornih investicija, sa sjedištem u Washingtonu, objavilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova. Centar je u proceduri imao 17 slučajeva protiv Venezuele, među kojima su bile pritužbe nekoliko velikih stranih tvrtki koje posluju u toj južnoameričkoj državi. Chavez je na vlast došao 1999. i preuzeo puno veću kontrolu nad državnom ekonomijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙