FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

KOPENHAGEN - Danska kraljica Margrethe II. u petak počinje trodnevnu proslavu 40. godišnjice svoje vladavine tijekom koje je iz stidljive princeze umjetnice izrasla u najpopularniju kraljicu Europe. Svečanosti su organizirane od petka do nedjelje u sjećanje na 14. siječnja 1972., kada je tada 31-godišnja princeza postala prva žena na danskome prijestolju, najstarijoj monarhiji u Europi. Najstarija kći danskog kralja Frederika IX. i švedske princeze Ingrid, Margrethe je u trenutku stupanja na prijestolje već bila udana za Francuza Henrija de Labordea de Monpezata i majka četverogodišnjeg i trogodišnjeg dječaka, prestolonasljednika Frederika i princa Joachima. U dobi od 71 godine, "Daisy" je još uvijek vitka i živahna, nasmiješena i vrlo prirodna što je rijetko među monarsima. Strastvena je poklonica duhana, a Danci za strastvene pušače kažu da "puše kao kraljica". Nazivaju je i "kraljicom pepeljara". Danski narod je cijeni jer je "modernizirala staru monarhiju kako bi je prilagodila duhu vremena", što je provodila blago i bez stresa. Po anketi iz prosinca, gotovo osam od deset Danaca podržava monarhiju te je Danska "najpopularnija monarhija" u Europi, tvrdi Lars Hovbakke Soerensen sa sveučilišta u Kopenhagenu.

ZAGREB - Američka pop pjevačica Madonna priopćila je da će se njezin novi album zvati "MDNA", prenosi britanski Guardian. Riječ je o 12. po redu studijskom albumu te pjevačice, glumice i poduzetnice, nakon kojega će slijediti velika svjetska turneja, otkrila je Madonna u intervjuu za BBC-jevu emisiju The Graham Norton Show koji će biti emitiran u petak. "Upravo sam tri godine provela snimajući film. Sada moram zaraditi za život", kazala je. Osim što se odnosi na njezino ime, MDNA je kratica za mitohondrijsku DNK, genetsko naslijeđe koje se prenosi samo s majke na dijete. Na albumu će se naći single "Gimme All Your Luvin'", čija je demo verzija nedavno 'procurila' na internetu. Na njemu će sudjelovati i američka pjevačica i reperica Nicki Minaj te britanska kantautorica, reperica, glazbena producentica, slikarica i redateljica šri-lankanskog tamilskog podrijetla M.I.A. Još se ne zna kada će album biti objavljen, no očekuje se da će to biti negdje krajem ožujka.

LONDON - Pismo Ludwiga van Beethovena iskrsnulo je u Njemačkoj nakon što je ostavljeno u oporuci učiteljice glazbe Renate Wirth, njegove daleke rođakinje, u kojem se slavni skladatelj žali na loše stanje svojih financija i narušeno zdravlje, javlja BBC. U pismu na šest stranica, zapravo "črčkarijama" slavnog skladatelja, poznatog i po groznom rukopisu, Beethoven se žali na bolest i nedostatak novca, pa tako pita harfista i skladatelja Franza Antona Stockhausena za pomoć u traženju imućnijih kupaca za svoju Missu solesmnis. Također je pisao o svojoj očnoj bolesti od koje je ponekad patio. "Moja mala primanja i bolesti traže veliki trud i žrtvu za postizanje bogatstva", napisao je Beethoven. Stručnjaci su i prije znali da to pismo iz 1823. godine negdje postoji i tvrde da je njegovo pojavljivanje od velike povijesne vrijednosti. Autor knjiga o slavnom skladatelju John Suchet kaže kako je pronalazak pisma "iznimno važan". Razgovarajući za BBC News, rekao je: "Uvijek smo znali da je pismo postojalo, i informacije već znamo, no sve što je sačuvano u izvornom izdanju jako je važno."

LOS ANGELES - Kći slavnih američkih glazbenika Beyonce i Jay-Z-ja koja još nema ni tjedan dana, postala je najmlađa "autorica" koja je osvanula na američkoj Billboardovoj ljestvici u njezinoj povijesti. Plakanje i gugutanje Blue Ivy, koja je na svijet došla 7. siječnja, ujedinjeno je u novi singl "Glory" koji je objavio ponosan otac, pravim imenom Shawn Corey Carter. Blue Ivy je tim doprinosom potpisana među autorima pjesme. Pjesma je osvanula na Billboardovoj R&B/Hip-Hop ljestvici ovog tjedna na sedamdeset i četvrtom mjestu. Za obožavatelje koji se sjećaju Stevie Wonderove pjesme iz 1977. godine, posvećene njegovoj kćeri Aishi "Isn't She Lovely", u kojoj je isto ukomponirano dječje gugutanje, a koja nije proglašena najmlađom autoricom koja se pojavila na Billboardovoj ljestvici, časopis je dao jednostavno objašnjenje. Pjesma "Isn't She Lovely" je izdana dvije godine nakon Aishinog rođenja i pjesma nije službeno bila "pripisana" Aishi, kaže Billboard. Jay-Z (42) objavio je "Glory" samo 48 sati nakon rođenja prvorođenog djeteta jednog od najmoćnijeg para glazbene industrije.

LONDON - Paparazzi neprestano kampiraju ispred kuće Pippe Middleton, šogorice princa Williama, i britanskim tabloidima nude do 400 njezinih fotografija svaki dan, obznanio je Paul Silva, urednik fotografije Daily Maila. Silva kaže da njegov tabloid primi gomilu snimaka fotografskih agencija i slobodnih fotografa svaki put kad Pippa izađe iz kuće. "U ovom trenutku ima barem devet ili deset agencija ispred njezinih vrata svaki dan", rekao je Silva tijekom saslušanja u sklopu istrage o britanskim novinskim standardima koja je pokrenuta nakon izbijanja velikog skandala s prisluškivanjem i hakiranjem telefona poznatih i anonimnih osoba. "Kada izađe na kavu, meni na stol stigne 300 ili 400 fotografija", rekao je Silva. Pippa Middleton pod lupu medija dospjela je na vjenčanju svoje sestre Kate i princa Williama prošle godine kada je, po mnogima, svojim izgledom zasjenila buduću princezu. Silva je kazao da Daily Mail odbija objaviti bilo kakvu fotografiju Pippe Middleton osim ako nije snimljena na događaju na koji su fotografi službeno pozvani. Izgleda da i ostali britanski listovi primjenjuju takvu praksu. Oni su općenito postali mnogo pažljiviji prema objavljivanju fotografija kraljevske obitelji otkako je Williamova majka princeza Diana poginula u prometnoj nesreći u Parizu, bježeći od progona paparazzija.

LOS ANGELES - Američka glumica Halle Berry (45) će se vjenčati s francuskim kolegom Olivierom Martinezom (46) kojeg je upoznala prije pola godine, piše časopis People. Glumci su se upoznali na snimanju filma "Dark Tide", trilera koji će se pojaviti u kinima ove godine. Zaručili su se ovoga vikenda, a Martinez (45) joj je poklonio zaručnički prsten sa samaragdom i dijamantima, otkrio je jedan kalifornijski draguljar, prenosi People. Glumičin agent nije želio potvrditi tu informaciju. Halle Berry početkom prošle godine razišla s Gabrielom Aubryjem s kojim ima trogodišnju kćer i ovo će joj biti treći brak. Halle Berry je dobila Oscara za najbolju žensku ulogu 2002. za nastup u filmu Monster's Ball i postala prva Afroamerikanka u povijesti koja je dobila tu nagradu. Olivier Martinez priznati je francuski glumac, dobitnik Cesara 1993. godine, ali, kako navode američki mediji, i poznati "ženskaroš".

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama je u srijedu primio zvjezdani hollywoodski glumački par Angelinu Jolie i Brada Pitta u Ovalnom uredu gdje su, među ostalim, razgovarali o nasilju nad ženama, priopćeno je iz Bijele kuće. Tijekom tog susreta predsjednik je razgovarao s "Jolie o njezinoj borbi protiv masovnog nasilja i seksualnog zlostavljanja žena", objasnila je Jamie Smith, zamjenica glasnogovornika Bijele kuće. Taj susret nije bio na Obaminom službenom rasporedu i novinari nisu bili pozvani. Jolie je režirala svoj prvi film "U zemlji krvi i meda" koji govori o ratnim strahotama u BiH, a u središtu je ljubavna priča između srpskog vojnika i ratne zarobljenice, Bošnjakinje, koja je žrtva silovanja. Prekjučer ju je zbog toga list Dnevni Avaz proglasio osobom godine u BiH i uručio joj nagradu u Washingtonu.

LOS ANGELES - Posljednji film iz serijala o čarobnjaku Harryju Potteru i mlada američka glazbenica Katy Perry dobili su najviše nagrada People's Choice na proglašenju u srijedu navečer u Los Angelesu. "Harry Potter i darovi smrti 2", posljednji u nizu filmova o dječaku čarobnjaku kojeg je stvorila J.K. Rowling, osvojio je četiri nagrade, uključujući one za najbolji film i najbolju glumačku postavu. Perry je osvojila pet nagrada, između ostalih za najbolju pjevačicu i najbolju pjesmu ("E.T"). People's Choice prve su u nizu hollywoodskih godišnjih nagrada, ali za razliku od Oscara ili Zlatnih globusa o njima odlučuju isključivo fanovi i publika. Organizatori su priopćili da je ove godine u više od 40 kategorija iz područja glazbe, filma i televizije glasovalo 230 milijuna ljudi. U jednoj posve novoj kategoriji, za filmsku ikonu, Morgan Freeman pobijedio je Georgea Clooneyja, Toma Hanksa i Roberta DeNira. Freeman, dobitnik Oscara za ulogu u "Djevojci od milijun dolara", rekao je da nije siguran što je ikona. "Ali se nadam da predstavljam glumca koji naporno radi i koji je nevjerojatno ponosan što je u ovom poslu.. i vječno zahvalan na ovoj nagradi", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙