FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolektivni ugovor za grad Karlovac - plaće iste, manja materijalna prava

KARLOVAC, 2. veljače 2012. (Hina) - Na novo četverogodišnje razdoblje danas je u Karlovcu sklopljen Kolektivni ugovor za službenike i namještenike grada Karlovca po kojemu njihove plaće neće biti manje, ali su im smanjena neka materijalna prava.

Nakon potpisivanja ugovora karlovački gradonačelnik Damir Jelić, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković izrazili su zadovoljstvo što plaće za 127 zaposlenika neće biti manje, nego su im smanjena materijalna prava, tako da ukupni troškovi za zaposlenike neće prelaziti deset posto ukupnoga gradskog proračuna. Plaće su u prošlom razdoblju smanjene za šest posto, što ostaje na snazi sve dok gradski proračun ne bude rastao dvije godine uzastopce za dva posto, objasnila je zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković, koja je izravno bila uključena u pregovore.

Dodala je da je ugovoreno smanjenje osnovice za jubilarne nagrade s 1800 na 1500 kuna, da će pravo na plaćeni dan zaposlenici koji se školuju imati ubuduće samo za prvi odlazak na ispit, a ne kao dosad za svaki odlazak. Naknada za bolovanje po danu (do 42 dana) iznosit će 85 posto, a ne više 90 posto.

Boris Pleša rekao je da je time sklopljen socijalni mir na određeno razdoblje te kako je najvažnije očuvati radna mjesta. U Hrvatskoj samo desetak posto - oko 50 jedinica regionalne i lokalne samouprave ima kolektivne ugovore.

Mnogo je malih općina gdje se teško sindikalno organizirati, ali ima i drukčijih primjera, da se u velikim sredinama zaposlenici boje sindikalno organizirati. Primjerice, Varaždin tek odnedavno ima podružnicu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika te uskoro počinju pregovori za sklapanje prvoga kolektivnog ugovora u gradu Varaždinu.

Iveković je rekao kako je pravi uspjeh u današnje vrijeme potpisati bilo kakav ugovor bez nemira, ali, dodao je, zaštita stečenih prava vrlo je važna jer "otkazi i smanjenje radničkih prava nije put kako izaći iz krize".

(Hina) xvhor yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙