FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG pozvao Vladu na transparentnost ugovora o nabavi proizvoda i usluga

ZAGREB, 25. siječnja 2012. (Hina) - Udruga GONG pozvala je danas Vladu na izmjenu Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o tajnosti podataka koji nisu usklađeni s Ustavom u pogledu provođenja testa javnog interesa i klasificiranja dokumenata, naglasivši kako bi nova Vlada trebala predvoditi borbu protiv korupcije objavom svih ugovora o nabavi proizvoda i usluga.

"U nastavku borbe protiv korupcije, GONG od nove Vlade očekuje poštivanje dosadašnje sudske prakse i podizanje standarda transparentnosti tako da Vlada objavi sve dosadašnje i buduće ugovore i njihove dodatke kad je riječ o nabavi proizvoda i usluga od strane ministarstava i ostalih državnih tijela", ističu u priopćenju.

Iz GONG-a upozoravaju da će Vlada, ako ne skine oznaku tajnosti i ne objavi sve sporne ugovore, ugroziti svoj kredibilitet u borbi protiv korupcije prema hrvatskoj javnosti i monitoringu Europske unije, ali i u globalnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast.

"Apsurdno bi bilo da aktualna Vlada inzistira na odbijanju skidanja oznake tajnosti s ugovora kojeg je prethodna Vlada, preciznije ministarstvo pravosuđa, potpisalo s američkom lobističkom i odvjetničkom tvrtkom, dok se istovremeno taj ugovor objavljuje na internetskim stranicama američkog ministarstva pravosuđa", stoji u priopćenju.

GONG se pritom referira na slučaj tvrtke Patton Boggs LLP, američke odvjetničko-lobističke tvrtke koju je, kako navode mediji, potkraj srpnja prošle godine bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković angažirao za pisanje podneska Haaškom sudu za ratne zločine kojim Hrvatska u žalbenom postupku generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, nepravomoćno osuđenim za ratne zločine u akciji Oluja, traži status prijatelja suda.

Vlada Jadranke Kosor stavila je oznaku tajnosti na taj ugovor, te je tako novi ministar pravosuđa Orsat Miljenić, iako je potvrdio da je Hrvatska u žalbenom postupku dvojici generala zatražila taj status, odbio medijima odgovoriti na pitanje o kojoj se tvrtki radi i koliko će taj angažman stajati porezne obveznike. No, faksimil tog ugovora objavljen je na mrežnoj stranici američkog ministarstva pravosuđa.

"Kako bi se spriječile ovakve situacije u budućnosti, GONG ponavlja da traži izmjenu Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o tajnosti podataka koji nisu usklađeni s Ustavom u pogledu provođenja testa javnog interesa i klasificiranja dokumenata", ističe GONG u svojem priopćenju, podsjetivši da je u slučaju u kojem je od ministarstva uprave tražio uvid u ugovor između Ministarstva uprave i APIS IT vezan za vođenje popisa birača, Upravni sud 2010. godine presudio u korist GONG-a, uz napomenu da se uvid u ugovor može ostvariti, uz zaštitu samo onih dijelova koji se odnose na osobne podatke i poslovne tajne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙